Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Victor Ponta : Mă întâlnesc şi cu teroriştii dacă e bine pentru ţară, dar Băsescu să discute cu Parlamentul

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 10 Iulie, 2014 | Nr. accesari stire 1517 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Victor Ponta : Mă întâlnesc şi cu teroriştii dacă e bine pentru ţară, dar Băsescu să discute cu Parlamentul

Premierul Ponta afirmă că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Băsescu şi chiar "cu teroriştii "dacă acest lucru este bine pentru ţară, dar că pentru reducerea CAS şeful statului trebuie să se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votată de parlamentari.

 "Mă duc la orice consultări dacă îi este drag de mine - mie nu îmi e drag de el - mă duc să discut pe orice probleme instituţionale doreşte, dar ce să ne consultăm pe legea CAS dacă aceasta este aprobată de Parlament ?", a spus Ponta la România TV.

Liderul PSD, premierul Ponta a precizat că, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu nu va promulga reducerea CAS, atunci proiectul de lege va reveni în Parlament, va fi din nou votat, iar preşedintele va fi obligat de această dată să promulge actul normativ, reducerea CAS urmând astfel să fie aplicată din luna octombrie, conform propunerii Guvernului votată de Parlament.

El a apreciat că preşedintele a vorbit despre reducerea contribuţiilor de asigurări sociale fiind total nepregătit şi a precizat că, dacă acesta doreşte totuşi o întâlnire cu Guvernul pe tema CAS, îi va transmite "o hârtie" în care îi va explica faptul că o astfel de consultare cu Guvernul este tardivă, deoarece reducerea CAS a fost deja votată de Parlament.

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, precizând că în aceste condiţii invită Guvernul la consultări.

El a spus că nu va promulga legea până nu va avea o discuţie serioasă cu Guvernul despre sursele din care va fi suportată reducerea CAS. "Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a ţării şi, în lipsa unor măsuri convingătoare, această măsură pune sub risc acordul cu FMI şi stabilitatea fiscală şi bugetară a ţării", a spus preşedintele.

 Şeful statului a mai spus că este de părere că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

"Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi de reducere a CAS şi, din acest motiv, voi uza de articolul 86 din Constituţie şi voi invita Guvernul la consultări, articolul spune că preşedintele poate consulta Guvernul în probleme urgente sau probleme de importanţă deosebită", a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a primit spre promulgare legea de reducere a CAS şi, în condiţiile în care este un adept al reducererii fiscalităţii, are mari semne de întrebare asupra oportunităţii acestei măsuri.

Şeful statului a precizat că oportunitatea este legată de realitatea fondului de pensii.

"În momentul de faţă, avem un deficit pentru anul acesta la fondul de pensii de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS la societăţi adaugă la deficitul de 12,5 miliarde încă 5 până la 5,5 miliarde de lei", a menţionat Traian Băsescu, adăugând că evaluarea Preşedinţiei este de 5 miliarde, iar cea a Consiliului Fiscal este de 5,5 miliarde, deficit suplimentar la fondul de pensii.

Potrivit lui Băsescu, aceasta ar însemna un deficit la fondul de pensii de 18 miliarde de lei.

El a a mai arătat că legea nu propune reducerea CAS la salariaţi, ci la societăţi, deci salariaţii nu au niciun avantaj.

"Îmi este greu să îmi imaginez modul în care va fi compensată creşterea deficitului fondului de pensii", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a spus că varianta dată de premier, în expunerea de motive la această lege, este îmbunătăţirea colectării de către ANAF.

"Ştim foarte bine că bugetul din 2013 a suferit trei rectificări succesive în minus, datorită necolectării conform planificării pe care a avut-o Guvernul. Anul acesta, pe primele şase luni, cu toată introducerea taxei pe stâlp, pe primele şase luni avem un deficit de 2,4 miliarde de RON, deci rectificarea va fi din nou negativă, şi anul acesta. Nu văd de unde poate veni credibilitatea pentru ca, peste noapte, să se îmbunătăţească colectarea în aşa măsură încât să putem compensa cele cinci miliarde, din îmbunătăţirea colectării", a mai declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că sursa propusă de Guvern este "lipsită de credibilitate" şi a adăugat că "Guvernul va trebui să aplice alte măsuri care se vor duce din nou la populaţie, ca şi cele 35 de taxe introduse anul acesta, fie că vorbim de taxa pe combustibil, de taxa pe stâlp, care se răsfrâng asupra populaţiei".

Preşedintele Traian Băsescu a dat şi câteva variante de măsuri pe care Guvernul le-ar putea lua pentru a acoperi acest deficit suplimentar la fondul de pensii.

"Cred că una din ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar de 5,5 miliarde creat la fonul de pensii va fi creşterea de două la trei ori a taxei pe proprietate, ceea ce va fi extrem de dificil, în mod special pentru pensionari", a opinat el.

Potrivit şefului statului, alte măsuri ar putea fi mărirea taxelor actuale sau inventarea de taxe noi. "Eu cred că se vor îndrepta către taxa pe proprietate", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că mai sunt soluţii pentru acoperirea acestui deficit, precum creşterea numărului de locuri de muncă, dar în acest moment se vede o creştere a şomajului, potrivit Eurostat, de la 7,1 la 7,3 în România.

Băsescu a mai spus că o altă soluţie ar fi creşterea salariului, în condiţiile în care România are 4,4 milioane de salariaţi şi 5,4 milioane de pensionari, ceea ce înseamnă "un dezechilibru uriaş", dar acest lucru nu va fi acceptat nici de către firme şi nici bugetul de stat nu ar putea suporta această mărire de salarii.

Preşedintele a mai afirmat că o altă sursă ar fi "tăierea investiţiilor", arătând că pe primele şase luni, investiţiile sunt mai mici cu 25% faţă de primele şase luni ale anului precedent.

"Probabil se va merge pe relocarea banilor de la investiţii către fondul de pensii, dar asta va însemna diminuarea locurilor de muncă. Deja au efectul reducerii cu 25% a banilor de investiţii, cu creşterea şomajului, cu 0,2%", a apreciat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai expus o altă soluţie, şi anume accelerarea absorbţiei fondurilor.

"Avem o situaţie dezastruoasă", a comentat Băsescu, precizând că există un risc de dezangajare consistent, în acest moment, de peste un miliard de euro, pentru anul acesta.

"Sunt soluţii, una mai proastă ca alta, plecând de la premisa că cele bune sunt greu de aplicat", a mai declarat Traian Băsescu.

El a continuat: "Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi şi din acest motiv voi uza de articolul 86 şi voi invita Guvernul la consultări".

Traian Băsescu a precizat că articolul 86 din Constituţie spune că preşedintele poate consulta Guvernul în probleme urgente sau probleme de importanţă deosebită.

"Aceasta este, din punctul meu de vedere, o problemă de o importanţă deosebită", a continuat Traian Băsescu.

El a prezentat şi "riscurile" aplicării acestei legi, afirmând că există riscul "deteriorării echilibrelor macroeconomice", obţinute cu sacrificii uriaşe, ca urmare a măsurilor din 2010, pe care "le regretă şi acum, dar care au trebuit să fie făcute".

"Ar fi păcat să ajungem din nou într-o situaţie, în 2015, cum a fost cea din 2010, după alegeri, tot ca urmare a unor măsuri nesăbuite ale unui premier, la vremea aceea Călin Popescu Anton Tăriceanu. Tot măsuri electorale, pe care apoi românii le-au plătit extrem de scump. Şi aceasta este o măsură bună, dacă ar putea fi aplicată, dar, din păcate, este o măsură electorală pentru că nu are sustenabilitate", a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai arătat că un alt risc este deraierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

"Nu ar fi o mare problemă că deraiază acordul cu Fondul, marea problemă este că, în lipsa acordului cu Fondul, pierdem top-up-ul, acel adaos de 10 procente pe care Uniunea Europeană îl pune la proiectele pe fonduri de coeziune", a mai explicat preşedintele Băsescu.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numărul actual al salariaţilor din România este de aproximativ 4,6 milioane. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta