Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Academia „Auxila” din Germania deschide, la Nădab, un „Centru de pregătire al personalului specializat în probleme de geriatrie”

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 17 Iulie, 2014 | Nr. accesari stire 1574 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Academia „Auxila” din Germania deschide, la Nădab, un „Centru de pregătire al personalului specializat în probleme de geriatrie”

O delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, din care au făcut parte dr. Gheorghe Domșa, din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină dentară a UVVG, dr. George Preoțescu, manager general al Spitalului „Sfântul Gheorghe” din Chişineu Criş şi al SC „Terapeutica” SA, (n. n. unitate medicală cu care UVVG, prin Facultatea de Medicină Generală, Farmacie şi Medicină Dentară, a semnat, în anul 2010, un protocol de colaborare, pe termen lung, pentru dezvoltarea, cercetarea şi creşterea calităţii actului medical din cadrul Centrului de chirurgie laparoscopică „Sfântul Gheorghe” al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”) și lect. univ. dr. Rodica Biriș, din cadrul Facultății de Științe Umaniste Politice și Administrative, a vizitat, recent, centre de îngrijire a persoanelor de vârsta a treia și a patra din cadrul Academiei „Auxila” din Asslar (Germania).

Delegația Universității de Vest „Vasile Goldiș” a avut întrevederi și cu dl. Rock, președintele comisiei economice din cadrul Parlamentului landului Hessen, dl. Maurer, președintele Consorțiului angajatorilor privați și cu președintele Colegiului Medicilor din Frankfurt pe Mein, precum și cu oficialități din orașele Wetzlar și Wiesbaden, fiind abordate aspecte de colaborare între instituți și centre senioriale din Germania și Universitatea arădeană.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG a subliniat: „În urma vizitei delegației Universității noastre în Germania, s-a semnat un acord de colaborare între Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Academia „Auxila” din Germania, reprezentată de Jürgen Debus, privind înființarea unui Centru de pregătire a personalului specializat în probleme de geriatrie la Centrul Transfrontalier şi de Cercetări în Gerontologie de la Nădab și introducerea disciplinei de „îngrijiri paleative” ca disciplină obligatorie în curricula programului de studii universitare de licență de Medicină, începând cu anul universitar 2014-2015. Conform acestui acord de colaborare, începând cu noul an academic, la Centrul Transfrontalier şi de Cercetări în Gerontologie de la Nădab va funcţiona acest Centru de pregătire al personalului specializat în probleme de geriatrie, care se va ocupa de îngrijirea locatarilor acestui centru, dar și din alte locații din țară, centrul de la Nădab fiind acreditat de către Academia „Auxila” din Asslar, pentru desfășurarea unor astfel de activități. Pe baza unei curricule aprobate, se va realiza o pregătire pe trei etape, inclusiv cursuri pentru învățarea limbii germane, pregătire realizată prin intermediul Departamentului de Limbi Moderne Aplicate din cadrul  Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative a Universității noastre. Aspectele de management vor fi predate sub îndrumarea lect. univ. dr. Gheorghe Domșa, iar partea practică va fi susținută de către personalul specializat existent la Spitalul „Sf. Gheorghe” din Chișineu Criș, care este condus de dr. George Preoțescu”.

„Am efectuat vizite la mai multe centre senioriale pentru îngrijirea celor de vârsta a treia și a patra, urmând ca în această lună să primim vizita unei delegaţii din landul Hessen, pentru a institui și în zona Aradului astfel de centre care să funcționeze pe principiul celor din Germania. Prin Centrul de la Năbad și Spitalul „Sf. Gheorghe” din Chișineu Criș, încercăm să organizăm un astfel de centru anti aging cu sprijinul celor din Germania. În cursul acestui an, reprezentanți ai Parlamentului landului Hessen vor efectua o vizită la Nădab, pentru recrutare de forță de muncă în domeniul medical, în special asistente medicale, pentru îngrijirea persoanelor de vârsta a treia și a patra din Germania. Până în anul 2035, Germania are nevoie de un necesar de peste 200.000 de asistente pentru aceste centre. Cursurile pentru asistentele medicale pe care le vom desfășura la Centrul de pregătire din Nădab vor cuprinde 180 de ore, în prima etapă și cursuri de 2-3 ani, pentru etapele următoare. Tot aici vor fi pregătiți și medicii care optează să lucreze în Germania. Practica se va efectua la Academia „Auxila” din Germania, iar prin Academia de Paleative de la Bonn vom primi sprijin şi asistenţă logistică”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albushare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta