Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 08 Decembrie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cum se desfășoară procesul de achiziție a datelor geofizice

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 07 Octombrie, 2014 | Nr. accesari stire 3262 ori | Comentarii stire 4 comentarii

Cum se desfășoară procesul de achiziție a datelor geofizice

În ultima perioadă, începerea lucrărilor de prospectare a terenurilor în judeţul Arad a devenit un subiect fierbinte, însă puţini dintre noi reuşesc să înţeleagă ce se întâmplă de fapt în cadrul acestor proiecte. Compania Prospecţiuni SA, cea care realizează lucrările de achiziţie de date din judeţul Arad, utilizează două metode, recunoscute şi practicate la nivel internaţional: vibrarea controlată şi folosirea micilor explozibili.

Compania Prospecțiuni S.A. este furnizor de servicii de achiziție de date geofizice pentru identificarea zăcămintelor de resurse naturale de petrol şi gaze convenţionale . Prospecțiuni are toate avizele necesare pentru desfășurarea acestor activități din partea Ministerului Mediului și Autorității Naționale pentru Resurse Minerale, care au confirmat, în repetate rânduri, că aceste metode sunt sigure și fără efecte negative asupra mediului înconjurător și comunităților locale.

 

Cele mai sigure metode folosite

Vibrarea controlată  implică folosirea unor utilaje mari asemănătoare unor camioane, care au la bază o placă metalică prin care se transmit unde în interiorul Pământului. Specialiștii spun că acțiunea este percepută în exterior la fel ca atunci când trece un camion mare pe stradă, și nu are efecte asupra mediului.

Cea de-a doua metodă implică realizarea unor găuri temporare, adânci de maxim 15 metri, cu un diametru de 5-7 cm, care sunt realizate cu ajutorul unor mici tractoare dotate cu șnecuri (asemănătoare unor sfredele). În aceste găuri se vor introduce ulterior cantități foarte mici de explozibil, care vor transmite unde ușoare în interiorul Pământului. Distanţa de siguranța este de minim 100 de metri de orice construcție, iar acţiunea se simte în exterior așa cum s-ar simți trântitul unei uși în camera vecină. Micii explozibili folosiţi au în componenţa lor peste 90% azotat de amoniu sau azotat de sodiu, iar aceşti azotați sunt de fapt îngrășăminte chimice, utilizate pe scară largă în agricultură. Substanţele componente sunt foarte solubile în apă, de aceea, după o perioadă de timp, materialul devine inert. Metoda nu afectează în niciun fel solul, apa sau aerul.

 

Prospecțiuni nu identifică zăcăminte, ci realizează o simplă „ecografie”

Analiza rezultată în urma acestor lucrări este predată beneficiarului. Prospecțiuni S.A. este doar un furnizor de servicii, care realizează o simplă „ecografie a pământului”. Prin urmare, compania nu poate identifica un anumit tip de resurse, aşa cum nu poate identifica nici gazele de şist.  Însă la nivelul judeţului Arad, situaţia este clară. Conform datelor oficiale ale ANRM, confirmate de specialiştii geologi, în Arad nu exista potenţial pentru gaze de şist. Astfel, subsolul judeţului poate fi cercetat doar pentru resurse convenţionale de gaze şi petrol, iar în primă fază, această cercetare se realizează prin „ecografii” subterane. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru judeţul Timiş.

Pe de altă parte, zona de Vest a ţării dispune de resurse naturale importante pentru economia ţării şi, cu siguranţă, exploatarea lor ar duce la creşteri nu doar ale bugetulului de stat, ci şi ale bugetelor la nivelul  judeţelor Arad şi Timiş şi a bunăstarii cetăţenilor regiunii.Prin urmare nu există niciun motiv de îngrijorare, ba chiar dimpotrivă. Reprezentanții companiei susțin că, la fel ca în orice domeniu de activitate, o cercetare se reia la anumite perioade de timp, în funcție de noile tehnologii apărute în domeniu (pentru a obține o rezoluție mult mai bună a imaginii solului). De asemenea, o cercetare se poate relua și în funcție de strategia statului în ceea ce privește domeniul respectiv, în acest caz fiind vorba despre resursele minerale. Pe harta energetică a României, Aradul apare ca un punct de interes, având, pe lângă gaze naturale, un potenţial petrolier semnificativ, alături de zăcăminte de marmură la Moneasa şi comori precum apele minerale de la Lipova, Curtici, Macea sau Dorobanţi.



share - facebook    share - twitter
Caius a postat: Miercuri, 08 Octombrie, 2014, 01:23 urmatorul comentariu:
Dane, tu stii sa citesti ? Articolul chiar nu e la misto, asa poti muri consumand E-urile din Coca-Cola, cipsuri sau mancand carne de porc.
Dan a postat: Marti, 07 Octombrie, 2014, 23:43 urmatorul comentariu:
Cine ma poate asigura ca nu vom muri de la extractia de gaze??
Laur a postat: Marti, 07 Octombrie, 2014, 20:43 urmatorul comentariu:
Câtă vreme mai are "balta peşte" be happy !
Vasi B. a postat: Marti, 07 Octombrie, 2014, 18:50 urmatorul comentariu:
Dupa toate prostiile de la televizor si din ziare si isteriile Pungesti & Co in sfirsit un material edificator cu privire la metodele de lucru si obiectivele scontate.Nu suntem toti oligofreni iar unii dintre noi chiar au studiile si discernamantul necesar pentru a a intelege o tehnologie.Merci pt. lamuriri.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
ACUMA LA TV 10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta