Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Concert dedicat memoriei lui Vasile Goldiş

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 03 Februarie, 2014 | Nr. accesari stire 902 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Concert dedicat memoriei lui Vasile Goldiş

În prima seară simfonică a lunii februarie, la împlinirea a opt decenii de la dispariţia marelui pedagog şi om politic Vasile Goldiş, Filarmonica îi dedică „In memoriam” un concert festiv, cu capodopere clasice şi romantice şi invitaţi din perimetrul concertistic autohton.

Concertul de joi, 6 februarie 2014, de la ora 19.00, va fi dirijat de clujeanul Matei Pop, iar podiumul solistic îi este rezervat în premieră violoncelistului Petrus Bölöni Àron, tânărul orădean, care îşi desăvârşeşte profilul artistic la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, sub îndrumarea renumitului Miklos Perenyi. „În special în Austria-Germania secolelor trecute, muzica era privită ca artă supremă, inclusiv de către pictori, filosofi și poeți, muzica fiind cea mai potrivită pentru a se exprima în timp, răspunzând condițiilor de flux, schimbare, progres, de mișcare a stărilor emoționale. Am ales pentru acest concert lucrări de Haydn, Beethoven, Schumann și Brahms, capodopere occidentale, ce reprezintă un măreț evantai componistic, compoziții extrase tocmai din ideologia promovată de artiștii germani.” – dr. Alin Văcean – Directorul General al Filarmonicii de Stat Arad

Alcătuit din capodopere simfonice ale secolelor XVIII şi XIX, programul se concentrează pe figura primului dintre marii clasici, Joseph Haydn, propunându-le auditorilor o versiune pertinentă a Concertului în do major pentru violoncel şi orchestră, una dintre cele mai reuşite lucrări ale secolului al XVIII-lea , dar şi pe Variaţiunile pe o temă de Haydn de Johannes Brahms, cel mai consistent şi arătos omagiu adus părintelui clasicismului vienez. Ca adaosuri la aceste partituri de esenţă clasică, sunt ópusurile de prefaţă, Uvertura în do major op.43, Creaturile lui Prometeu de Ludwig van Beethoven şi Uvertura Manfred, op. 115, de Robert Schumann.

Portret – Matei Pop

Născut în Cluj în anul 1980 într-o familie de muzicieni, Matei Pop a urmat secţia germană a Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Cluj. Apoi a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din acelaşi oraş, urmând în paralel secţiile de dirijat şi compoziţie, pe care le-a absolvit în anul 2005 ca şef de promoţie. Formaţiei sale multilaterale i se adaugă studiul mai multor instrumente – pian, trombon, flaut, percuţie, violoncel – ca şi experienţa de dirijor permanent al Orchestrei de cameră „Victor Papilian”, unde timp de şase ani (2001-2007) a asigurat atât conducerea muzicală cât şi managementul concertelor.

A efectuat stagii de perfecţionare şi cursuri de măiestrie de dirijat cu Gianluigi Gelmetti (Accademia Chigiana - Siena, Italia, 2006-2007), Zoltán Pesko (International Bartók Seminar - Szombathely, Ungaria, 2012), Peter Eötvös şi Pierre Boulez (Lucerne Festival Academy - Elveţia, 2012).

În anul 2007, după absolvirea masteratului în dirijat, devine cadru didactic al Academiei de Muzică din Cluj, predând succesiv forme, armonie, citire de partituri, clasa de orchestră. În acelaşi an îşi începe activitatea de dirijor profesionist, evoluând ca invitat la pupitrul Filarmonicilor din Cluj, Târgu Mureş, Arad, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Odorheiul Secuiesc, Ploieşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, al Orchestrei de cameră a Radiodifuziunii din Bucureşti, al Operei Maghiare din Cluj şi al Teatrului Muzical “Nae Leonard” din Galaţi precum şi al Filarmonicii din Chişinău (Republica Moldova). În repertoriul de operă, activităţile sale s-au desfăşurat până în prezent exclusiv în străinătate, fiind invitat în calitate de dirijor asistent la următoarele instituţii: Teatro Petruzzelli – Bari, Italia (Wagner: Tetralogia, 2008-2011), Oper Frankfurt - Germania (Verdi: Don Carlos, 2008) şi Associación Bilbaiana de Amigos de la Ópera - Bilbao, Spania (Strauss: Ariadne auf Naxos, 2008).

În cadrul Academiei de Muzică din Cluj este dirijor al Orchestrei studenţeşti „Antonin Ciolan” şi al Ansamblului de muzică contemporană „Ad Hoc”.

Matei Pop s-a remarcat în egală măsură şi în calitate de compozitor. Lucrările sale au fost interpretate şi înregistrate atât în ţară cât şi în străinătate, unele dintre ele fiind premiate la concursuri de compoziţie naţionale şi internaţionale. Deţine titlul de doctor în muzicologie (2012) cu teza „Rigoare şi libertate în elaborarea secţiunii dezvoltare a formei de sonată”.

Deosebit de apreciat şi în dubla postură de dirijor şi moderator al concertelor dedicate copiilor (cu proiecte de succes la Filarmonicile din Oradea, Cluj şi Târgu Mureş, unele dintre acestea filmate şi difuzate în repetate rânduri pe posturi de televiziune locale şi naţionale), Matei Pop este un tânăr muzician ce însoţeşte talentul cu mult entuziasm şi dedicaţie.

Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Aradshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta