Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 30 Septembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

UVVG și Primăria Șiria i-au omagiat pe Eminescu și Slavici

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 22 Ianuarie, 2015 | Nr. accesari stire 12280 ori | Comentarii stire 0 comentarii

UVVG și Primăria Șiria i-au omagiat pe Eminescu și Slavici

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Primăria Șiria, Consiliul Local Șiria, Muzeul Memorial „Ioan Slavici” și Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Șiria au sărbătorit, zilele trecute, 167 ani de la nașterea marelui scriitor român Ioan Slavici (18 ianuarie 1848) și 165 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850).

În incinta Muzeului Memorial „Ioan Slavici”, artistul fotograf prof. univ. dr. Virgiliu Jireghie, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a prezentat expoziția de fotografie „Pădureanca”, realizată în anul 1986, cu prilejul filmărilor pentru filmul Pădureanca, după opera lui Ioan Slavici cu același nume.

La evenimentul moderat de Laura Mateș, muzeograf, au participat ing. Valentin Bot, primarul comunei Șiria, prof. Marcel Priescu, Corina Jurgiu, directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” Șiria, Garofița Popa, consilier județean, înalte fețe bisericești, consilieri locali, cadre didactice și elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Șiria, alături de numeroși șirieni.

Primarul comunei Șiria, ing. Valentin Bot ne-a declarat: „Am participat la un eveniment deosebit în incinta Muzeului „Ioan Slavici” din Șiria, un eveniment organizat de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Șiria, Căminul Cultural, Muzeul Județean Arad, la care au participat persoane din comună, alături de elevii Școlii Generale „Ioan Slavici”. A fost o manifestare deosebită datorită faptului că Ioan Slavici și Mihai Eminescu au fost în mijlocul nostru prin programul și prin discuțiile avute între participanţi. Această manifestare trebuie să fie an de an la Șiria și trebuie să fie un început pentru noua realizare din comuna noastră, Teatrul de vară „Ioan Slavici”.”

Prof. Marcel Priescu, consilier local, a subliniat frumoasa prietenie dintre Slavici și Eminescu, iar elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”, îndrumați de cadrele didactice, au prezentat lucrări și cântece spre omagierea celor doi clasici și un pus în scenă un concurs de cunoștințe despre Slavici și Eminescu. „Ziua de astăzi o considerăm una cu o semnificație înaltă pentru noi, deoarece ne unim în simțire și în cuget, împreună toți cei care lucrăm în domeniul culturii și al educației spre a aduce cinstirea cuvenită celor doi oameni mari, poetului Mihai Eminescu și celui care este șirianul nostru, Ioan Slavici. Amândoi vor rămâne ca nemuritori pentru această comună, de aceea cinstirea lor este o bucurie și o mândrie a noastră”, a declarat prof. Marcel Priescu, consilier local.

În desfășurarea programului, cei prezenţi au fost invitați la Școala Gimnazială „Ioan Slavici”, unde elevii au prezentat programe artistice.

 „Expoziția Pădureanca, care reprezintă și un pretext de a ne întoarce pe meleagurile lui Slavici cu ocazia acestei evocări Slavici-Eminescu, a fost realizată în 1986 cu ocazia filmărilor pentru filmul Pădureanca. După cum se știe, filmul a fost realizat de regizorul Mărgineanu în județul Arad și a avut mai multe locații. Expoziția a fost în premieră la Arad în toamna anului 1986, atunci când la Cinematograful Dacia a avut loc și premiera filmului Pădureanca. A avut apoi un itinerariu în întreaga țară, iar  în străinătate a fost prezentă la Szeged, la Institutul Cultural Român, la Viena, la Casa de Cultură din sectorul 7 și la Gyula, la Liceul „Nicolae Bălcescu”. Mă bucur că după mai bine de un sfert de secol expoziția își păstrează  prospețimea, impresionează și trezește în noi acele ecouri legate de Slavici și Eminescu”, a precizat prof. univ. dr. Virgiliu Jireghie, din cadrul Facultății de Științe Umaniste Politice și Administrative a UVVG.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albushare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta