Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 06 Decembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Salariul mediu net a scăzut cu 3% în luna mai, până la 1.611 lei.

Categorie stire Economic | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 05 Iulie, 2013 | Nr. accesari stire 934 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Salariul mediu net a scăzut cu 3% în luna mai, până la 1.611 lei.

Salariul mediu net în luna mai a fost de 1.611 lei, cu 3% mai mic decât în luna aprilie, însă a urcat cu 5,3% comparativ cu mai 2012, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna mai 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.226 lei, cu 3,2% mai mic decât în luna aprilie 2013. Salariil mediu net a fost de 1.611 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 50 lei (3%). Cele mai mari salarii nete au fost plătite în domenii precum extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.067 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (863 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna mai 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,8%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 120,7%, cu 4,1 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2013.

În mai 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, salariul mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sărbătorile de Paşte ori de fidelitate), drepturi în natură, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, respectiv cu 25,6%, s-au înregistrat la activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), urmate de diminură cu 22,6% pe segmentul intermedierilor financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii). Între 10 şi 14% au scăzut salariile în domeniile asigurărilor, reasigurărilor şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), dar şi al altor activităţi extractive şi fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

Remuneraţia în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, telecomunicaţii, extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, tranzacţii imobiliare au scăzut cu 7-10%, iar diminuări între 5% şi 7% au fost înregistrate în cazul celor care lucrează la tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea produselor din tutun, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Creşteri ale salariului mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale şi a sumelor din profitul net, de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).  Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net (7,5%) s-au înregistrat în activităţi de servicii anexe extracţiei, iar cu 2,5-3,5% au crescut salariile în transporturi terestre şi transporturi prin conducte, transporturi pe apă, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare fluctuaţii ale salariului faţă de luna precedentă în administraţia publică (-0,4%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,1%). În învăţământ salariile au urcat cu 2,7% ca urmare a plăţii cu ora a personalului didactic ori a acordării de sume din alte fonduri în unele unităţi din învăţământul superior.

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,3%.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
ACUMA LA TV 22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta