Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 06 Decembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Munca în Italia a devenit doar o nostalgie a anilor '90: Peste 14% din imigranţi sunt şomeri iar numărul este în creştere

Categorie stire Economic | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 16 Iulie, 2013 | Nr. accesari stire 688 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Munca în Italia a devenit doar o nostalgie a anilor '90: Peste 14% din imigranţi sunt şomeri iar numărul este în creştere

Imigranţii din Italia sunt afectaţi de criza econonmică şi şomaj mai mult decât restul populaţiei, potrivit unui raport publicat luni, care descrie situaţia ca "extrem de îngrijorătoare" şi "explozivă" din punct de vedere social, relatează AFP. 

În prezent, aproximativ 385.000 de străini nu au un loc de muncă în Italia, în contextul în care aproximativ 220.000 se aflau în această situaţie în 2008, la începutul crizei economice, potrivit unui raport al Ministerului italian al Muncii şi CNEL, un organism economic care oferă consiliere Guvernului.

Nivelul şomajului în rândul imigranţilor a "explodat", crescând de la 5,6 puncte procentuale, începând din 2008, la 14,1%, în comparaţie cu o medie naţională de 12,2%.

"Situaţia se agravează odată cu criza, care se traduce printr-o creştere a numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi o scădere a numărului de locuri de muncă disponibile", a subliniat Antonio Marzano, preşedintele CNEL, într-o conferinţă de presă la Roma.

În 2012, proporţia imigranţilor în cadrul populaţiei totale s-a stabilizat la 7,9%, de trei ori mai mare decât în 2002.

Raportul a citat totodată date la fel de rele şi în alte regiuni din sudul Europei, şi anume în Franţa, unde rata şomajului în rândul imigranţilor a crescut cu 5,2 puncte procentuale în comparaţie cu situaţia din 2008, la 19,3%, şi cu 20 de puncte procentuale în Spania, până la 36,1%.

Raportul a fost prezentat în contextul unei polemici privind remarci rasiste ale vicepreşedintelui Senatului Roberto Calderoli, care a comparat-o cu un urangutan pe ministrul Integrării Cécile Kyenge, prima femeie ministru de culoare în Italia.

Documentul a subliniat asupra importanţei imigranţilor, fără care creşterea demografică a Italiei ar fi egală cu zero, iar populaţia ar îmbătrâni şi mai rapid.

Raportul arată totodată că cei care au un loc de muncă ocupă posturi prost plătite şi care necesită un nivel de calificare scăzut.

Ei reprezentau 34% dintre muncitorii care ocupă posturi cu un nivel de calificare scăzut în 2012, în comparaţie cu 29% în 2008, şi sunt tot mai supercalificaţi pentru funcţia pe care oocupă.

De asemenea, diferenţele de salarizare între italieni şi străini par să se amplifice. Astfel, salariul mediu al muncitorilor imigranţi este de 968 de euro, faţă de 1.304 euro în cazul italienilor.

Potrivit ministrului Muncii Enrico Giovannini, "muncitorii imigranţi sunt dezavantajaţi în parte şi pentru că, în Italia, despre jumătate dintre locurile de muncă se află prin intermediul cunoştinţelor sau contactelor personale".

El a apreciat că este necesar ca Guvernul să creeze "mai multe centre pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, cu scopul de a reduce acest dezavantaj şi pentru ca oferta de locuri de muncă şi cererea să se întâlnească într-un mod mai adecvat".share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
ACUMA LA TV 22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta