Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 06 Decembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

România și Bulgaria vor să obțină acordul CE pentru reluarea exporturilor de porci vii în spațiul comunitar

Categorie stire Economic | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 13 Ianuarie, 2014 | Nr. accesari stire 847 ori | Comentarii stire 0 comentarii

România și Bulgaria vor să obțină acordul CE pentru reluarea exporturilor de porci vii în spațiul comunitar

România și Bulgaria vor să obțină acordul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de porci vii în spațiul comunitar, începând cu anul 2015, deocamdată cele două țări fiind autorizate să vândă doar carne și produse din carne de porc în țările Uniunii Europene.

"Problema cea mai stringentă discutată cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru că atât noi cât și bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili să vindem doar carne și produse din carne de porc din toate unitățile autorizate sanitar-veterinar și care îndeplinesc condițiile pentru spațiul comunitar, mai puțin porci vii.

Le-am propus colegilor bulgari să facem la București, în vara acestui an, o întâlnire de lucru comună și cu experții Comisiei Europene, să mergem unitar pe condițiile cerute de ei, astfel încât, începând cu anul 2015, să putem exporta și porci vii în spațiul comunitar", a declarat duminică, pentru AGERPRES, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Controlul mișcării animalelor între cele două țări și înăsprirea condițiilor de supraveghere a pestei porcine, mai ales la granița cu țările terțe, sunt două aspecte importante care trebuie urmărite în vederea obținerii acordului de export de porci vii în țările UE.

"Un lucru foarte important este controlul mișcării animalelor între cele două țări și aici trebuie să înăsprim condițiile de supraveghere a pestei porcine mai ales la granița cu țările terțe, unde există pestă porcină africană, iar porcul mistreț este rezervor natural de pestă porcină. La ședința comună din vară, cu experții Comisiei, trebuie să vedem ce mai trebuie să facem să devenim țări libere de pestă porcină.

În discuțiile de anul trecut pe care le-am avut cu CE, noi am cerut ca din 2014 să putem exporta și porci vii, dar experții europeni au spus că vor să vadă măsurile de supraveghere în 2014 și dacă mai apar sau nu cazuri de pesta porcină la porcii crescuți în gospodării, ceea ce nu este cazul. Și, foarte important, este modul cum se face supravegherea la porcii mistreți", a adăugat Mănăstireanu.

În urma discuțiilor de principiu, care au avut loc săptămâna trecută la Ruse (Bulgaria), s-a decis organizarea unei ședințe comune de Guvern, cel mai probabil în luna februarie sau martie 2014, când urmează să se semneze un acord general pe partea de agricultură, dar și anumite protocoale tehnice separate pe partea sanitar-veterinară.

"Deocamdată au fost doar discuții de principiu, dar urmează să se semneze un acord general mare pe partea de agricultură. Eu am propus ca pe partea veterinară să semnăm protocoale tehnice separate pentru că sunt mai multe aspecte tehnice, decât de strategie. De asemenea, dacă Turcia ne va da acordul pentru exportul de ovine vii și carne de ovine și pentru tranzitul către țări terțe, trebuie să stabilim împreună cu colegii bulgari modalitatea prin care va fi efectuat tranzitul prin Bulgaria, controlul pe care îl vor face la frontiere și la ieșirea din Bulgaria către Turcia și tot ceea ce înseamnă export către țări terțe. Noi le-am propus bulgarilor să ne vedem din două în două luni, fie la Giurgiu, fie la Ruse, ca să urmărim, după semnarea protocoalelor, stadiul implementării măsurilor incluse în aceste protocoale și să discutăm aspecte care interesează ambele țări pentru o susținere reciprocă, la Bruxelles, pe diverse proiecte", a explicat președintele Mănăstireanu.

Potrivit sursei citate, pe domeniul sanitar — veterinar au mai fost discutate, în întâlnirea de la Ruse, anumite aspecte legate de controalele mașinilor care vin în România cu legume și fructe din Turcia și despre comerțul cu miere de albine.

"Am discutat mai multe aspecte care vizează controlul produselor non-animale și mă refer la legumele și fructele care tranzitează Bulgaria și ajung în România și mai ales la cele care vin din Turcia. Noi vrem ca împreună cu bulgarii să avem un control mult mai strict al mașinilor care tranzitează Bulgaria și ajung în România, pentru a evita frauda și comerțul la negru.

Am mai discutat și despre comerțul cu miere de albine, pentru că în perioada de vară sunt foarte mulți bulgari care vând miere de albine în România. Vrem să avem un protocol și aici, astfel încât să avem evidența producătorilor bulgari autorizați care vin spre România și să evităm eventualele probleme în comerțul cu miere de albine, pentru că s-a mai descoperit miere falsificată cu zahăr sau cu alte produse care pot să înlocuiască mierea", a mai adăugat șeful ANSVSA.

În data de 9 ianuarie 2014, o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condusă de secretarul de stat Daniel Botănoiu, alături de care s-au aflat și reprezentanți ai ANSVSA, însoțiți de președintele Autorității, Vladimir Mănăstireanu, a efectuat o vizită de lucru la Ruse, în Bulgaria, pentru a negocia semnarea unui nou document bilateral între cele două ministere, având în vedere că România și Bulgaria se aseamănă foarte mult din punct de vedere agricol și ne aflăm la începutul unei noi Politici Agricole Comune.

Discuțiile tehnice purtate de experții din cele două țări au fost organizate pe patru grupe de lucru, respectiv grupul de lucru pentru acțiunile viitoare legate de noua PAC, grupul de lucru pentru domeniul sanitar veterinar ce vizează securitatea alimentară, grupul de lucru pentru identificarea punctelor comune și susținerea reciprocă în cadrul negocierilor la nivel european și grupul de lucru pentru politicile din zootehnie, cultură mare, legumicultură și funcționarea piețelor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
ACUMA LA TV 22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta