Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 01 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cât ne costă energia la anul? Previziuni economice

Categorie stire Economic | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 12 Decembrie, 2014 | Nr. accesari stire 5012 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cât ne costă energia la anul? Previziuni economice

În 2013, preţul curentului electric a crescut cu 16,81% pentru gospodăriile populaţiei, iar scumpirea a generat nemulţumiri în rândurile oamenilor. Iată că la final de 2014, românii riscă să fie puşi în faţa unei noi creşterii a costului de gaze naturale necesare pentru asigurarea căldurii în case. Cum ne afectează? Este simplu. Românii riscă să plătească de la 1 ianuarie cu până la 40% mai mult pentru energia termică, aşa cum a declarat deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii. Însă, deşi lucrurile pot părea sumbre, există şi oportunităţi care ar putea aduce beneficii românilor.

”La 1 ianuarie, în mod normal, prin liberalizarea treptată a prețurilor, centralele termice producătoare de apă caldă și căldură, gaze naturale, ar trebui să crescă prețul ca urmare a acestui proces. Ori, ar însemna o discriminare între consumatorii casnici: adică, consumatorii care care dețin o centrală termică ar fi discriminat față de vecinul său care beneficiză de căldură de la sistemul centralizat. Acest lucru trebuie realizat imediat, printr-un proces direct, mai ales că la noi liberalizarea a fost prelungită până în 2021. Fără o intervenție imediată, prețul va crește”, a precizat Iulian Iancu. Cu toate acestea, Guvernul promite că va interveni prin contribuţii de stat pentru a elimina noile diferenţe şi propune menţinerea, până la cel puţin 1 iulie 2016, a actualului cost al gazelor produse intern.

Teoretic, aceste măsuri legate de preţul gazelor şi energiei electrice fac parte din strategia de liberalizare a pieţei şi acordarea posibilităţii pentru fiecare consumator de a-şi alege furnizorul şi de a negocia preţul. Într-un astfel de context, producătorii locali de gaze mici şi foarte mici ce ar putea apărea pe piaţă, în goana după clienţi, ar putea oferi şi cele mai mici preţuri.

Prin urmare, costurile mici pentru energie ar putea fi asigurate tot prin producţia locală. Pentru a putea asigura cantităţile de gaze şi ţiţei necesare întregii ţări, românii trebuie să investească în cercetări şi explorări pentru noi zăcăminte, întrucât estimările ne spun că actualele rezerve de gaze ale statului se vor consuma în următorii 15 ani. Pentru a fi siguri că liberalizarea pieţei ar aduce şi beneficiile pe care le dorim, România trebuie să continue să crească industria de cercetare şi extracţie, şi nu doar la nivel guvernamental, ci chiar prin investiţii din partea sectorului privat.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta