Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Premieră pentru românii din Serbia de Răsărit:limba română în şcoală!

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 20 Martie, 2013 | Nr. accesari stire 3279 ori | Comentarii stire 2 comentarii

Premieră pentru românii din Serbia de Răsărit:limba română în şcoală!

În 19.03.2013, în cadrul emisiunii Mapamond Românesc, de pe Baricada Tv, am realizat un interviu cu Daniel Pertrovici, preşedintele Consiliului Naţional al Minorităţii Româneşti din Serbia, abordând aspecte legate de viaţa comunităţii româneşti de acolo. O chestiune la ordinea zilei o reprezintă introducerea limbii române în şcolile din Serbia de Răsărit. Daniel Petrovici a relatat că instituţia pe care o conduce va implementa, începând cu data de 1 aprilie 2013, un proiect – pilot în unele şcoli din Valea Timocului, proiect care introduce limba română ca obiect de studiu. Precizând că în urma anchetei efectuate la nivelul populaţiei şcolare româneşti, peste 1500 elevi s au pronunţat pentru introducerea limbii române în şcoală, Petrovici a insistat asupra faptului că acest demers reprezintă o premieră în sistemul educaţional din Serbia de Răsărit, precum şi în ceea ce priveşte populaţia şcolară românească de acolo. Se cunoaşte că deşi în anii precedenţi, părinţii elevilor români au solicitat oficial autorităţilor şcolare introducerea orelor de limbă română, nu s- a permis acest lucru.

Preşedintele C.N.M.R. a subliniat că, în urma demersurilor făcute de instituţia sa, ministerul educaţiei de la Belgrad a aprobat ca începând cu 1 aprilie anul curent să se implementeze acolo respectivul proiect – pilot, iar – ceea ce este extrem de important -, începând cu data de 1 septembrie 2013, limba română va fi cuprinsă în programa şcolară pentru toate unităţile de învăţământ din Serbia de Răsărit, astfel ca toţi elevii români să poată studia limba maternă ca disciplină şcolară. În proiectul – pilot, gestionat de către C.N.M.R., care se va derula pe o durată de două luni şi jumătate, vor fi cuprinse 12 şcoli: 5 de pe raza localităţii Zaiecear, 4 de pe raza comunei Bor şi 3 din cadrul comunei Negotin, însumând un număr de 380 elevi.  Un alt aspect subliniat de către Daniel Petrovici îl reprezintă necesitatea ca legea cu privire la minorităţile naţionale din Serbia – care îi vizează şi pe români -, să se aplice unitar pe întreg teritoriul acestei ţări, astfel ca şi românii din Timoc şi Valea Moravei să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi fraţii lor din Voivodina. În acest context, preşedintele C.N.M.R. a precizat că se lucrează deja la omogenizarea programei şcolare în ceea ce priveşte studierea limbii române pentru întreaga suprafaţă a Serbiei. În strânsa legătură cu problematica de mai sus, Petrovici a explicat că în perspectiva creşterii numărului de şcoli în care se va introduce studiul limbii  române, deci şi al numărului de elevi, se impune formarea personalului didactic corespunzător, insistând asupra faptului că C.N.M.R.- ul a solicitat în anii precedenţi din partea statului român oferirea unui număr de burse –aşa numitele ,, burse duble”-, care să permită unor studenţi români din Serbia să se formeze la universităţi din România, pentru ca mai apoi să revină în locurile de baştină în calitate de învăţători şi profesori.

Este important ca, având în vedere perspectiva care se deschide în ceea ce priveşte  comunitatea românească din Serbia de Răsărit, să existe acele cadre didactice pregătite să insufle elevilor români de acolo sentimentul identităţii române, pentru că, de modul în care vor fi gestionate aceste drepturi câştigate acum – printre care studiul limbii române -, va depinde destinul întregii comunităţi româneşti de acolo, adică a unui număr de peste 350.000 de suflete. Responsabilitatea este una enormă, dar premisele sunt încurajatoare. Rămâne aşadar ca, după ce s – a realizat această adevărată premieră, asociaţiile şi organizaţiile româneşti de acolo să se implice în direcţia potenţării acestui demers identitar. Totodată, statul român, dar şi mediul asociativ din România, trebuie să sprijine efortul acestei comunităţi pentru care, iată, se deschid noi perspective. Presa de limbă română din Serbia, dar şi presa din România vor trebui să urmărească cu atenţie acest proces. Să le urăm şi noi micuţilor care nu peste mult timp vor buchisi limba română mult, mult succes! 

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
florin a postat: Luni, 01 Aprilie, 2013, 21:06 urmatorul comentariu:
in fine dupa 200 de ani srbii i-si calca pe gat si fac asta? o mare realizare
paul a postat: Luni, 25 Martie, 2013, 20:55 urmatorul comentariu:
e foarte bine
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta