Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 07 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

O revistă de referinţă pentru românii din Serbia

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 06 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1879 ori | Comentarii stire 0 comentarii

O revistă de referinţă pentru românii din Serbia

Aflată la cel de al 11 –lea număr, revista ,, Glasul Cerbiciei” – editată de către Asociaţia ,, Românii Independenţi din Serbia” -, s-a impus deja în peisajul editorial de limbă română. Beneficiind de un colectiv redacţional de excepţie, coordonat de către dr. Dorinel Stan, revista abordează o paletă foarte largă de teme care privesc comunitatea românească din Serbia. Aşa cum ne-a obişnuit încă de la primul număr, revista ,, Glasul Cerbiciei” cuprinde în paginile sale articole în care sunt reliefate aspecte legate de mediul asociativ românesc din Serbia, de viaţa spirituală a românilor de acolo, de activităţile culturale şi artistice desfăşurate de reprezentanţi ai comunităţii româneşti, fără să neglijeze înfăţişarea dinamicii relaţiilor dintre exponenţi ai românilor din ţara vecină şi instituţii ale  statului român sau reprezentanţi ai societăţii civile din România.  Aşa, bunăoară, Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, desfăşurat la Doni Milanovăţ, între 5-7 aprilie anul curent, i se dedică un loc aparte în acest număr al revistei. La acest eveniment  deosebit s-au desprins concluzii şi idei importante în ceea ce priveşte crearea unui sistem coordonat de reacţie în chestiuni legate de încălcarea drepturilor minorităţii româneşti, profesionalizarea presei de limbă română din diaspora, precum şi identificarea unor soluţii de autofinanţare pentru ziarele româneşti.

     Un loc aparte în economia acestui număr al revistei îl ocupă înfăţişarea momentului lansării monografiei ,, Societăţile cultural-artistice româneşti din Voivodina între 1945-1962, a autorului Dorinel Stan, preşedintele Românilor Independenţi din Serbia. Evenimentul editorial, desfăşurat în sala festivă a Primăriei Vârşeţ, a fost onorat de participarea lui Zoran Tomic, adjunctul preşedintelui comunei Vârşeţ, a ambasadorului României la Belgrad, Daniel Banu, a presedintelui Comunităţii Românilor din Serbia, Stevan Mihailov, a prorectorului Universităţii ,, Babeş- Bolyai” din Cluj- Napoca, prof.univ.dr. Ioan Bolovan, a numeroşi istorici, literaţi şi jurnalişti.

   Revista ,, Glasul Cerbiciei” îşi propune şi reuşeşte  să abordeze problematica întregii comunităţi româneşti din Serbia. În acest context, prezentul număr descrie pe larg protocolul de colaborare dintre Asociaţia Românii Independenţi din Serbia şi Iniţiativa Românilor din Serbia, document încheiat în 26 iunie 2013.  Obiectivele protocolului respectiv sunt extrem de clare şi, credem noi, oportune în contextul  eforturilor carte se întreprind în vederea transpunerii în practică a drepturilor fundamentale pentru românii timoceni. Astfel, protocolul stipulează ca fiind imperativă dezvoltarea unei relaţii de colaborare în cadrul mediului asociativ românesc în vederea derulării proiectelor comune pentru promovarea şi apărarea intereselor naţionale, protejarea şi realizarea drepturilor elementare.  În document se mai prevede realizarea dezideratelor supreme ale minorităţii naţionale române din Serbia: unirea tuturor românilor şi refacerea imaginii unităţii naţionale române.  Cele două asociaţii semnatare, prin reprezentanţii lor, şi-au asumat fără echivoc implicarea activă pentru prezervarea identităţii româneşti în Serbia de Răsărit.

    În acest context, vedem că în ultima perioadă au loc o serie de acţiuni prin care reprezentanţi ai statului român caută formule de sprijin pentru comunitatea românească din Timoc. Spre exemplu, în 5 noiembrie 2013, s-a desfăşurat, la Bucureşti, sub egida Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, în parteneriat cu Centrul Român de Studii şi Strategii şi cu Asociaţia Convergenţe Europene, conferinţa : ,, Cetăţenia română, un drept al românilor de  pretutindeni şi o datorie morală a României”. Evenimentul, iniţiat de către senatorul Viorel Badea, a fost centrat pe dezbaterea asupra iniţiativei legislative menite să acorde dreptul de cetăţenie română pentru etnicii români din jurul graniţelor României.

    Prin diversitatea conţinutului, prin tematicile abordate, dar şi prin calitatea grafică, revista ,, Glasul Cerbiciei” s-a impus ca o veritabilă platformă civică, identitară şi culturală a românilor din Serbia.

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
ACUMA LA TV 09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta