Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 01 Octombrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Republica Moldova, paşi semnificativi spre integrarea europeană

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 20 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1778 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Republica Moldova, paşi semnificativi spre integrarea europeană

Paşii făcuţi de Republica Moldova, în ultima perioadă de timp, sunt, fără îndoială, semnificativi în privinţa parcursului european al acestei ţări. Acest parcurs relevă voinţa politică şi consecvenţa decizionalilor de la Chişinău de a  integra ţara în familia europeană. Indubitabil, demersul clasei politice de la Chişinău se fundamentează pe aspiraţiile europene ale cetăţenilor Republicii Moldova.

    Aşa cum se ştie, la sfârşitul acestei luni va avea loc la Vilnius summitul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, eveniment extrem de important pentru parcursul european al Republicii Moldova. La acest summit, Republica Moldova speră să parafeze Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană.  Există premise serioase pentru ca acest lucru să se realizeze , Republica Moldova  fiind considerată cel mai  performant stat în îndeplinirea criteriilor cerute de Parteneriatul Estic al UE.  Dealtfel, preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anunţat recent că executivul european va propune la summitul de la Vilnius ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, precizând că această ţară a respectat toţi parametrii stabiliţi în acest sens.

În context, Comisia Europeană a informat că asumă sprijinirea unor proiecte de importanţă deosebită pentru această ţară, anume proiectul gazoductului Iaşi- Ungheni şi cel de electricitate Vulcăneşti- Isaccea, două priorităţi economice identificate împreună cu premierul moldovean Iurie Leancă şi cu cel român Victor Ponta.

    Relativ la summitul de la Vilnius, trebuie subliniat că miza principală a României o constituie parafarea acordului de asociere şi a celui de liber schimb al Republicii  Moldova cu UE. Condiţiile de comerţ liber, care vor fi astfel obţinute, vor reprezenta o premisă fundamentală pentru dezvoltarea unei economii competitive la nivel european.

    Din perspectiva sprijinului la nivel european, Republica Moldova a găsit întotdeauna în România un partener extrem de activ. Este firesc, aşadar, ca şi în orizontul summitului de la Vilnius, România să şi  afirme susţinerea totală în vederea obţinerii de către Republica Moldova a dezideratelor prezentate mai sus.  Acest fapt a fost reiterat şi cu ocazia conferinţei cu tema:,, Republica Moldova în contextul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius”, desfăşurată în 19.11.2013 la Bucureşti , în organizarea Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României. Aşa cum s-a subliniat şi în cadrul acestui eveniment- la care au participat parlamentari, oficiali din ministerul român de externe, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, reprezentanţi ai studenţilor basarabeni din România-, summitul de la Vilnius va putea ancora ireversibil Republica Moldova în parcursul european.      

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta