Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 07 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Republica Moldova, marele câştigător al summit-ului de la Vilnius

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 04 Decembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1710 ori | Comentarii stire 0 comentarii

 Republica Moldova, marele câştigător al summit-ului de la Vilnius

Aşa cum s-a anticipat de către analiştii problematicii europene, Republica Moldova a reuşit, în cadrul summit-ului de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.  Semnificaţiile acestui acord sunt multiple şi se înscriu pe mai multe paliere. Privind retrospectiv acest important eveniment european, putem considera, fără să spunem lucruri mari, că Republica Moldova este marele câştigător al reuniunii Parteneriatului Estic.

       In primul rând, este un câştig la nivel simbolic, Acordul de Asociere transmiţând un semnal clar şi fără echivoc cu privire la faptul că Republica Moldova s-a înscris ireversibil pe calea europeană. În altă ordine de idei, acordul parafat deschide posibilitatea comerţului liber între această ţară şi statele din Uniunea Europeană. Acest lucru va genera cu siguranţă o creştere a competitivităţii mediului de afaceri din Republica Moldova, care va putea astfel să se extindă spre noi azimuturi. Este o premisă consistentă pentru cristalizarea unei economii de piaţă sustenabile, unul dintre criteriile care stau la baza viitoarei aderări la UE. 

     Din acordul de asociere decurge şi posibilitatea eliminării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, care vor putea astfel să se mişte nestingheriţi în spaţiul comunitar. Deja semnalul s-a dat în acest sens, de către însăşi preşedintele Comisiei Europene, urmând ca în primăvară Parlamentul European să ratifice acest fapt.

    Parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană reprezintă, fără îndoială, un succes al coaliţiei pro-europene care guvernează la Chişinău, care a dat dovadă de consecvenţă în îndeplinirea angajamentelor asumate. Dar, totodată, trebuie să o spunem răspicat, semnarea acordului de la Vilnius este şi un succes pentru România, stat care a fost un susţinător deplin al agendei europene a Republicii Moldova. Această susţinere va continua şi în perioada următoare, România putând furniza expertiză ţării vecine în ceea ce priveşte  reformele pe care şi le-a asumat. Pentru Republica Moldova, acordul de la Vilnius înseamnă un moment de referinţă, de la care va începe un parcurs deloc uşor, însă care, după ani de strădanii şi reforme structurale, va avea ca finiş aderarea la Uniunea Europeană.  


Anotoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta