Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 01 Octombrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Moştenirea templieră astăzi

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 05 Mai, 2014 | Nr. accesari stire 3504 ori | Comentarii stire 1 comentarii

Moştenirea templieră astăzi

    Dintre toate cele patru ordine cavalereşti importante ale Evului Mediu – Ordinul Sfântului Lazăr, Ordinul de Malta, Ordinul Templier şi Ordinul Teuton -, poate cel mai fascinant a fost cel fondat în 1228 prin Conclavul general al Bisericii Catolice de la Troyes, cel care a conferit ,, cavalerilor sărmani ai lui Hristos” o Constituţie. Istoria acestui ordin începe imediat după lansarea de către papalitate a  primei cruciade, menite să elibereze Locurile Sfinte de păgâni.

  În 1118, nouă cavaleri, originari din Franţa, în frunte cu Hugues de Payns, s-au instalat la Ierusalim, în scopul oficial de a proteja pelerinii care  se îndreptau către oraşul sfânt. Puţini cunosc faptul că cei nouă cavaleri înainte de a ajunge în Palestina, au poposit în Efes - oraş aflat sub oblăduirea religioasă a mitropolitului Theocletes. Poate nu ar fi fost important acest popas, dacă nu ar fi fost legat de momentul călugăriei nobililor francezi. Şi cum mitropolitul era de rit bizantin, deci ortodox, aceştia au îmbrăţişat confesiunea răsăriteană.

    Să se explice  ecumenismul promovat ulterior de Ordinul Templului tocmai  prin acest moment al îmbrăţişării condiţiei monastice în versiune ortodoxă? Iată primul dintre misterele care învăluie fascinantul ordin. După ce şi-au stabilit sediul la ruinele Templului lui Solomon, cavalerii au dispărut în negura istoriei timp de nouă ani - posibil o cifră cu însemnătate simbolică -, perioadă în care, susţin exegeţii, au luat contact cu celelalte religii monoteiste şi cu alte curente spirituale - nu se exclude contactul  chiar cu hinduismul.

    Remarcabil este că în momentul reapariţiei pe scena istoriei oficiale cavalerii erau în număr de trei sute, având şi câteva mii de soldaţi pe care îi coordonau. Iată  un alt  mare mister templier: cum au reuşit aşa ceva, de unde au adunat resursele necesare?

  De altfel , misterul a fost asumat chiar de către fondatorii ordinului, în chiar Regulum-ul conceput de Sfântul Bernard de Clairvaux,  care îi conferea prerogativele: ,, Scump Frate, din ordinul nostru nu vedeţi decât partea din afară… dar nu cunoaşteţi poruncile cele tari care se găsesc dedesubt”. Citatul, din articolul 661 al Regulum-ului Templier, care i se citea la primire unui neofit, relevă faptul că, sub aparenţa voalului militar, existau aspecte mult mai importante, de factură esoterică.  

   La nici 50 de ani după Conciliul de la Troyes, Ordinul Templier a devenit realmente o forţă economică şi militară în Europa, răspândindu-se din Orientul Apropiat până în Marea Britanie, fără să neglijeze - aşa cum  ştim astăzi - nici Transilvania, unde şi-au instalat o comanderie în Munţii Abrudului, în preajma minelor de aur.

    Nu vom intra aici în istoria  fascinantă şi tragică a ordinului templier,cunoscută publicului larg în linii mari,  interesându-ne doar  să identificăm care ar fi ceea ce s-ar putea numi ,, moştenirea  templieră ” astăzi.  Din această perspectivă, putem considera că dimensiunea ecumenică pe care templierii au asumat-o, care deriva dintr-o înţelegere  mult mai profundă a religiei, poate reprezenta o referinţă pentru lumea în care trăim. Mulţi exegeţi susţin că însăşi aşezarea sediului templier  pe culmile muntelui Moriah - punct simbolic de confluenţă a celor trei religii monoteiste - este grăitoare în acest sens.

    Aşa cum se cunoaşte, cel puţin la nivelul unor cercuri esoterice internaţionale, în prezent se lucrează la  unificarea celor două Biserici , cea Ortodoxă şi cea Catolică, sperându-se ca într-un orizont de timp rezonabil efectele Marii Schisme să fie eludate. Ar fi un mare pas în direcţia ecumenismului visat de templieri. Oricum, aproape  toate ordinele templiere contemporane - există cel puţin trei curente principale la nivel mondial -, dar şi cele neotempliere , asumă o coordonată ecumenică, militând, atât în interior, cât şi în afara lor pentru realizarea idealului templier de împăcare între religii.

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
fr Barnart a postat: Sambata, 18 Iulie, 2015, 21:33 urmatorul comentariu:
Aşa cum reiese din documentele în timpul regilor Ungariei Bela al III-lea (1172-1196), Emeric I (1196-1204) şi Andrei al II-lea (1205-1235) cele două ordine se consolidează nu numai în Ungaria şi Croaţia, ci şi în zona Bihorului, respectiv a Oradei. Prin mărturiile scrise, se poate demonstra că demnitari din comitatele Bihorene şi din Oradea, sunt la curent cu activităţile dersfăşurate de cavalerii templieri precum şi a călugărilor cistercieni din mănăstirile regatului. În acleşi timp, aceşti demnitari certifică prin semnatură şi sigiliu ca fiind martorii unor danii, litigii, stări de fapt, legate de templieri şi de călugării cistercieni (ex. Adrian- episcopul Transilvaniei, Micha – comite de bihor, episcopii de Oradea Simion şi Benedict, Wilhelm – episcopul Transilvaniei, Ştefan – comite de Bihor, etc. ). 1217 Andrei al doilea trimite pentru negocierea cedarii cetatii Zara, pe marele maestru al Ungariei POntius de Cruce si pe prepozitul Alexandru al Transilvaniei sa poarte discutii cu Dogele Venetiei in vederea incheierii unui acord si pentru a sprijini cruciada a Va. 1219, Andrei al II -lea, pentru a răsplăti serviciile ce i-au fost făcute cu prilejul cruciadei din răsărit (cruciada a V a),de catre Pontius de Cruce, magistrul ordinului Templierilor din Ungaria şi Slavonia, şi pentru serviciile prestate reginei Iolanta, dăruieşte ordinului cavalerilor Templieri o moşie din Croaţia. În lista demnitarilor care întăresc donaţia, regăsim pe Wilhelm- episcop al Transilvaniei, şi Micha- comite de Bihor. Intrebare De ce regii Ungariei solicita sprijinul Demnitarilor din Transilvania respectiv din Bihor, pentru a face danii cavalerilor templieri in zona cetatilor ZADAR, KLISS, Split (Spalato), situate pe coasta Dalmatiei.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta