Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 01 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Revista Glasul Cerbiciei în elita publicaţiilor românilor de pretutindeni

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 04 August, 2014 | Nr. accesari stire 4170 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Revista Glasul Cerbiciei în elita publicaţiilor românilor de pretutindeni

      Aflată la cel de al 13-lea număr, revista ,, Glasul Cerbiciei”, editată de către asociaţia Românii Independenţi din Serbia, reprezintă o platformă culturală de excepţie pentru românii din ţara vecină, un veritabil laborator de idei, opinii, concepţii privind perspectivele comunităţii româneşti, fără însă a ignora tradiţiile de referinţă ale românilor de pe acele meleaguri.   În perspectiva recuperării tradiţiilor şi sărbătorilor semnificative, se înscrie şi evenimentul organizat de către Românii Independenţi din Serbia, în primăvara acestui an, sub genericul,, Sărbătoarea din Poieni”. Aşa cum aflăm  din articolul jurnalistului Radomir Muncean, sărbătoarea respectivă împleteşte armonios moştenirile trecutului cu bucuria tonifiantă a primăverii. Sărbătoarea, relansată după 73 de ani, a constutuit un autentic prilej de întâlnire şi socializare pentru un număr mare de persoane, din rândul cărora nu au lipsit nici lideri ai unor asociaţii româneşti din Serbia.

    Amfitrionul evenimentului, dr Dorinel Stan, preşedintele Românilor Independenţi, a subliniat importanţa recuperării manifestărilor semnificative ale românilor, ca o datorie morală a societăţii civile faţă de generaţiile prezente şi viitoare.

   Palierul spiritual este remarcabil ilustrat în paginile revistei prin reflecţia propusă de Prea Sfinţitul Daniil Stoenescu, Episcop-locţiitor al Daciei Felix, asupra ,, descoperirii împărăţiei lui Dumnezeu din noi”, posibilitate pe care credinciosul o are în ,, liniştea catedralelor”: ,, liniştea de catedrală ne ajută să intrăm în cămara cea mai dinăuntru şi să ne rugăm Tatălui în ascuns, descoperind împărăţia lui Dumnezeu înlăuntrul nostru”.

    Poate mai mult ca în alte ocazii, numărul de faţă alocă spaţii largi mediului asociativ românesc din Serbia, atât în ceea ce înseamnă prezentarea unor organizaţii româneşti, cât şi în privinţa relaţiilor dintre acestea. Este prezentat astfel, prin condeiul lui Valentin Mic, Centrul Euroregional pentru Dezvoltarea Societăţii în Mediile Multietnice ,, In Medias Res” din Pancevo, asociaţie care din momentul constituirii, în anul 2006, s-a implicat în multiple proiecte menite să promoveze dialogul intercultural, diversitatea culturală, în spiritul valorilor democratice, europene. Doar cunoaşterea autentică reciprocă între diferitele minorităţi şi etnii, poate contura un climat de convieţuire. În ceea ce priveşte componenta identitară, ,, In Medias Res” a sumat, prin protocolul de colaborare semnat cu RIS, la începutul acestui an, dezideratul unităţii românilor din Serbia, susţinerea strategiei ,, Prin Cultură la Identitate şi Spiritualitate”, elaborată de Românii Independenţi.

      Din anul 2011, mediul asociativ românesc din ţara vecină s-a îmbogăţit prin înfiinţarea Asociaţiei Civice ,, Respect”. Aşa cum scrie Remus Berlovan, asociaţia condusă de Lavinel Muncian, îşi propune promovarea relaţiilor de bună vecinătate şi prietenie între popoarele român şi sârb. Una dintre modalităţile de a facilita dialogul între cele două culturi o reprezintă limbajul universal al teatrului, asociaţia,, Respect” din Alibunar realizând reprezentaţii de teatru a unor piese româneşti în limba sârbă.  Pe 23 mai 2014, s-a încheiat un protocol de colaborare între ,, Respect” şi Românii Independenţi din Serbia, în vederea realizării dezideratelor identitare româneşti.

     Dacă ne referim la mediul asociativ românesc, nu putem să nu insistăm asupra procesului de coagulare a unor asociaţii şi organizaţii româneşti în  perspectiva alegerilor pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Române din Serbia din acest an, moment de importanţă deosebită pentru comunitatea românească de acolo. O expresie reprezentativă a  acestei coagulări a constituit-o demersul asociaţiei Iniţiativa Românilor din Serbia, condusă de Boian Barbutici, de a organiza întruniri cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc. Astfel, au fost organizate mese rotunde la Donji Milanovaţ, în Timoc, şi la Pancevo, în Voivodina. Discuţiile s-au axat pe necesitatea colaborării dintre organizaţiile reprezentative româneşti din Voivodina şi cele din Serbia de Răsărit, în vederea câştigării alegerilor pentru CNMNR, toţi cei prezenţi afirmând că societatea civilă poate constitui platforma pentru unitatea tuturor românilor din Serbia.

     Un alt moment de referinţă în sensul coagulării asociative româneşti, îl reprezintă semnarea recentă a protocolului de colaborare dintre Românii Independenţi şi Asociaţia Studenţilor Timoceni din România. După cum preciza şi Alexandar Najdanovici, preşedintele ASTR, protocolul va asigura dezideratele româneşti pe termen mediu şi lung, respectiv câştigarea alegerilor pentru CNMNR, precum şi reprezentarea adecvată a românilor timoceni în instituţia respectivă.

      Prin varietatea subiectelor propuse, prin acoperirea problematicii întregii comunităţi româneşti din Serbia, revista de actualitate, cultură şi istorie a românilor ,, Glasul Cerbiciei” reprezintă un exemplu de consecvenţă şi tenacitate  în promovarea valorilor identitare româneşti. Nu întâmplător, revista este singura publicaţie din Serbia prezentă în catalogul Asociaţiei Jurnaliştilor Români de Pretutindeni, unde sunt prezentate cele mai importante reviste ale românilor de pe mapamond.

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta