Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 07 Octombrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Asociaţia Românii Independenţi din Serbia, veritabil catalizator pentru comunitatea românească din ţara vecină

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 18 August, 2014 | Nr. accesari stire 6311 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Asociaţia Românii Independenţi din Serbia, veritabil catalizator pentru comunitatea românească din ţara vecină

În 14 august 2014, la Vârşeţ, a avut loc Adunarea Generală Electorală a Asociaţiei Românii Independenţi din Serbia. Asociaţia, fondată în anul 2010, s-a evidenţiat în peisajul civic românesc din ţara vecină printr-o multitudine de proiecte şi activităţi care i-au conferit consistenţa pe care o are astăzi. Asumând fără echivoc dezideratul păstrării şi promovării specificităţii româneşti, Asociaţia Românii Independenţi a acordat o atenţie deosebită actului cultural, călăuzindu-se după sintagma :,, prin cultură la identitate şi spiritualitate”. În decursul celor patru ani de fiinţare, asociaţia a editat remarcabila revistă de cultură românească ,, Glasul Cerbiciei”, ajunsă la un notabil număr 13, publicaţie apreciată de către românii de pe  întreg cuprinsul Serbiei. Revista reprezintă o platformă autentică pentru exponenţii societăţii civile româneşti, pentru intelectualii români din ţara vecină, propunând tematici diverse şi actuale legate de problematica românească  din  Serbia.

    În prezenţa unui auditoriu de peste 100 persoane, adunate în sala festivă a Primăriei Vârşeţ, preşedintele reales al Românilor Independenţi, dr. Dorinel Stan, a apreciat că asociaţia pe care o conduce se înscrie în acest moment în avangarda societăţii civile româneşti din Serbia, fiind cea mai dinamică şi reprezentativă organizaţie românească de acolo.   În prezenţa reprezentanţilor celor 21 de filiale ale asociaţiei, dr. Dorinel Stan a prezentat liniile directoare ale strategiei de dezvoltare pentru intervalul 2014-2018, subliniind faptul că RIS este în acest moment singura organizaţie românească din Serbia care propune un program coerent şi fezabil pentru comunitatea românească de acolo, exact ceea ce are aceasta nevoie într-un context extrem de important pentru destinul său.  Aşa cum se cunoaşte, anul acesta, mai exact pe 26 octombrie, vor avea loc alegeri pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, instituţia care, conform legislaţiei, gestionează problematica minorităţii româneşti din ţara vecină.

    Din analiza programului de dezvoltare pentru perioada 2014-2018, se desprind câteva coordonate bine definite în jurul cărora RIS îşi propune să redimensioneze comunitatea românească din Serbia: pornind de la necesitatea ca mediul asociativ românesc - asociaţiile de la Nord şi Sud de Dunăre – să - şi unească forţele, se propune constituirea unui sistem unic şi instituţional la nivel de minoritate care să coordoneze viaţa culturală românească în ansamblu - ,, Forumul Cultural al Românilor din Serbia”. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie acordată schimbului permanent de valori culturale, realizării de acţiuni comune pe întreg teritoriul Serbiei,  văzute  ca  premise fundamentale pentru obţinerea dezideratului unităţii culturale a românilor de acolo.

    Fiind structurată pe patru departamente, asociaţia RIS a definit obiective clare şi fezabile pentru fiecare dintre acestea, de la cele legate de prezervarea patrimoniului cultural, la promovarea actului artistic, a creaţiei literare, muzicale, tradiţiilor, până la crearea şi formarea cadrelor didactice pentru predarea limbii române în şcolile de pe întreg cuprinsul Serbiei. Un loc important este alocat şi relaţiilor, pe multiple paliere, cu instituţiile culturale reprezentative din România.

     Conştienţi de faptul că identitatea naţională trebuie să fie fundamentată pe cultură, ca element definitoriu al specificităţii, liderii Românilor Independenţi din Serbia au conturat o strategie bine articulată, care vine în întâmpinarea întregii comunităţi româneşti din ţara vecină, adresându-se implicit  şi celorlalte asociaţii şi organizaţii româneşti, fie că sunt din Voivodina sau din Timoc.  Din această perspectivă, putem considera că Asociaţia Românii Independenţi reprezintă un veritabil catalizator al societăţii civile româneşti din Serbia.

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta