Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 03 Decembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cât petrol şi gaze naturale mai are România - De ce este nevoie să mai căutăm

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 30 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 5584 ori | Comentarii stire 3 comentarii

Cât petrol şi gaze naturale mai are România - De ce este nevoie să mai căutăm

Istoria industriei petroliere are o vechime îndelungată în România, ţara noastră bifând trei premiere mondiale din acest punct de vedere: primul stat din lume cu o producţie de ţiţei înregistrată oficial, prima rafinărie din lume, iar Bucureştiul a fost primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant.

În prezent, România este unul dintre cei mai importanţi producători de petrol şi gaze din Europa. Potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Resursele Minerale (ANRM), rezervele sigure de petrol sunt de 54,88 milioane tone, iar rezervele geologice se ridică la 2,02 miliarde tone. Deşi această simplă plasare pe harta geologică a Europei ar trebui să ne facă cinste, faptul că în următorii 15 ani vom rămâne fără rezerve de petrol şi gaze naturale trebuie să ne pună în alertă.

În cazul gazelor naturale, rezervele sigure se ridică la 109,2 miliarde metri cubi, iar rezervele geologice sunt de 660,6 miliarde metri cubi. România produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Cu toate acestea, ţara noastră importă aproape 20% din necesarul de gaze şi peste jumătate din cantitatea de petrol necesară. Producţia de petrol şi gaze a României s-a redus cu 60% în ultimele trei decenii, pe când producţia de gaze naturale, raportat la ultimii 10 ani, a scăzut cu 17%, de la 13,2 miliarde metri cubi în 2002, la 10,9 miliarde metri cubi în 2012. Aceste lucruri au făcut ca şi consumul de gaze naturale din România să scadă cu 21%, în ultimul deceniu.

Potrivit estimărilor, actualele rezerve de gaze se vor consuma în doar 15 ani. Necesitatea de a descoperi noi depozite de resurse naturale este urgentă, deoarece, în situaţia actuală, importul de gaze de 20% şi de petrol de aproape 50% se poate mări considerabil dacă România nu începe cercetarea unor noi zăcăminte. Descoperirea zăcămintelor în zona Mării Negre poate impulsiona producţia de gaze, astfel încât să ne asigurăm consumul pentru alte câteva decenii. În schimb, cu ţiţeiul vom sta mai prost. Zăcămintele de petrol ce ar mai putea fi descoperite în România vor fi reduse în comparaţie cu cele existente în alte state, dar ar putea suplimenta consumul intern. Situaţia este cât se poate de sumbră, deoarece, cel puţin în viitorul apropiat, România va rămâne dependentă de importuri, atât la gaze, cât şi la petrol. Însă avem norocul să locuim într-o ţară în care bogăţiile subsolului sunt substanţiale, iar exploatate, acestea ne-ar putea asigura consumul energetic pentru întreaga ţară, o periodă de timp îndelungată.

Pentru a limita gradul de dependenţă, statul român trebuie să ajute companiile din domeniul energetic, deoarece acestea au posibilitatea de a realiza investiţii importante şi de a stopa declinul constant al producţiei autohtone de petrol şi gaze naturale din ultimii 30 de ani. Nu este de neglijat nici faptul că sectorul de petrol şi gaze generează creştere economică, contribuie la securitatea energetică şi asigură o gamă largă de venituri la bugetul de stat.share - facebook    share - twitter
Corcodel a postat: Vineri, 13 Februarie, 2015, 10:49 urmatorul comentariu:
stați mă liniștiți că nu se va termina niciodată rezervele de petrol pământu generează petrol la greu ...dacă ar fi să se termine sar fi terminat de mult ...cică china consumă 5 000 000 000 de brili pe zi .....În mod similar, în 2012, producția de petrol s-a ridicat la peste 4.416 miliarde de barili pe zi, a patra în lume.[383] În ciuda acestui fapt, creșterea economică constantă determină ca această producție să fie insuficientă pentru a satisface cererea din țară, fiind necesar să se importe petrol din Rusia, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa.[384] În 2013, China a depășit Statele Unite ca cel mai mare importator de petrol brut din lume[385]; aproape jumătate din petrolul folosit în China provine din străinătate.[386...deci în 3 ani china ar consuma tot petrolu din lume.... deci cineva minte
Frederich a postat: Marti, 07 Octombrie, 2014, 16:21 urmatorul comentariu:
Este important sa ne asiguram independenta energetica. Vad ce se intampla cu rusii si n as vrea ca familia mea sa fie obligata sa plece din tara pentru un trai mai bun. Sunt profesor de fizica si stiu ca peste nu multi ani vor aparea alte variante de energie pe planeta de aceea vreau exploatarea resurselor existente caci stiu ca vor aparea alternative. Cineva trebuie sa le explice si asta oamenilor
Flavia a postat: Miercuri, 01 Octombrie, 2014, 14:48 urmatorul comentariu:
Suntem o tara bogata dar nu stim sa ne folosim de resurse. Vom fi o tara depopulata cu resurse pentru altii. Pacat! Romanii ar trebui sa stie sa spuna DA daca -DACA- exploatarea lor este fara efecte. FARA!
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta