Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 03 Decembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

De ce nu putem renunţa la petrol şi gaze

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 19 Noiembrie, 2014 | Nr. accesari stire 4295 ori | Comentarii stire 1 comentarii

De ce nu putem renunţa la petrol şi gaze

Planeta Pământ are mult mai mult petrol, cărbune şi gaze decât poate omenirea să consume, însă neexplorate. În contextul încălzirii globale şi al luptei pentru reducerea emisiilor de carbon, provocarea se reduce la un singur lucru: combustibilii sunt eminamente utili, foarte valoroşi şi extrem de importanţi din punct de vedere geopolitic, economic, dar mai ales industrial. Și, deși energia verde a facut progrese imense în ultimii ani pentru a oferi o alternativă, gradul nostru de dependenţă este prea mare pentru a renunţa complet la aceste resurse naturale.

Cantităţile enorme de electricitate şi petrol necesare societăţilor de astăzi nu pot fi convertite atât de uşor la orice amestec de energii regenerabile. Şi vorbim de un amestec, deoarece fiecare tip de energie regenerabilă suferă de diferite limitări: lipsa unui sistem de furnizare constant, incapacitatea de depozitare  sau chiar ineficienţa producţiei (de exemplu, pământurile pentru producţia de biomasă care ar putea fi folosite pentru agricultură). Prin urmare, pentru a fi siguri că nu vom rămâne noaptea fără lumină în case, va trebui să ne bazăm pe un mix de resurse, care, însă, vor fi şi mai costisitoare. 

Ca să facem tranziţia de la sursele clasice de energie la cele regenerabile trebuie să investim intens în infrastructura energetică şi în educarea consumatorilor, care vor trebui să investească şi ei, la rândul lor, în schimbarea infrastructurii energetice din casele lor. 

Deoarece factorii climaterici sunt în constantă schimbare, este aproape imposibil ca soarele şi vântul să poată livra energie concentrată, aşa cum face cărbunele sau petrolul, ceea ce înseamnă că avem nevoie de foarte multe materiale pentru a ajunge la aceeaşi cantitate de energie. Deşi s-ar zice că nu ne costă nimic să producem energie solară, materialele pentru infrastructură pot include substanţe rare şi compuşi de înaltă puritate, care, însă, costă şi ridică preţul final. Pentru energia eoliană, avem nevoie de materiale ca cele utilizate în industria aeronautică pentru paletele de turbine, care sunt şi ele deosebit de costisitoare, nemaivorbind de oţelul sau betonul necesar pentru a construi mii sau zeci de mii de structuri la fel de înalte ca zgârie-norii.

Dezavantajele nu se opresc aici. Energia obţinută din arderea combustibililor fosili poate fi uşor depozitată, portabilă, tranzacţionată, iar petrolul poate fi derivat şi în alte produse, precum pesticidele, îngrăşămintele şi materialele plastice. Întrucât şi echipamentele necesare pentru producţia de energie regenerabilă sunt construite tot cu ajutorul combustibililor fosili, resursele de petrol şi gaze sunt vitale pentru realizarea bateriilor solare, pentru ridicarea centralelor electrice, pentru întreţinerea infrastructurii. Fiecare element măreşte şi costul final, iar, până la urmă, evitarea acestor costuri uriaşe ne va redirecţiona tot către explorarea resurselor subterane.

Avem speranţa că într-o zi energiile curate vor putea aproviziona o populaţie de consumatori în creştere. Însă, deocamdată, trebuie să conștientizăm importanța resurselor naturale, iar resursele pe care România le are în acest moment în exploatare sunt tot mai puţine şi trebuie urgent suplimentate.  share - facebook    share - twitter
Silviu Faur a postat: Joi, 20 Noiembrie, 2014, 09:20 urmatorul comentariu:
Macar de-am trai si noi mai bine. Macar...
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
ACUMA LA TV 11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta