Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Deşeurile strânse de pe Everest au fost transformate în obiecte de artă

Categorie stire Generale | Autor stire Lit | Data publicare Luni, 26 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1750 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Deşeurile strânse de pe Everest au fost transformate în obiecte de artă

O expoziţie cu sculpturi realizate din gunoaiele strânse de pe versanţii Everestului este provocarea pe care o lansează artişti nepalezi pentru a trage un semnal de alarmă asupra stării deplorabile a celui mai înalt vârf din lume, după decenii de alpinism.


Tuburi de oxigen, butelii de gaz, frânghii, corturi, cutii de bere şi chiar resturile unui elicopter au fost transformate în 75 de obiecte de artă, prezentate în cadrul unei expoziţii intitulate 'Everest 8848 Art Project', recent deschise într-un hotel de lux din Kathmandu, relatează AFP.


'Ne-am gândit că acţiunea va ajuta la promovarea artiştilor şi va contribui la curăţarea Everestului', a spus Kripa Rana Shahi, organizatorul expoziţiei. Un număr de 65 de şerpaşi din Asociaţia alpiniştilor de pe Everest (ESE), cu sediul în Kathmandu, au adunat opt tone de deşeuri, pe care le-au transportat primăvara trecută cu 75 de iaci în cadrul a două expediţii.


Apoi, timp de o lună, patru artişti nepalezi şi-au exercitat talentele asupra lor. Pictorul şi poetul Sunita Rana a folosit bucăţi de aluminiu recuperate de la cutiile de bere, transformându-le în medalii care simbolizează curajul alpiniştilor. Le-a agăţat apoi pe beţe de cort, făcându-le să sune ca nişte clopoţei. Un alt artist a pus în valoare bucăţi dintr-un elicopter care s-a prăbuşit în 1974 în tabără nr 2 de pe Everest, pe când aproviziona cu hrană doi alpinişti italieni. A făcut din ele o statuie a lui Ganesh, zeu hindus ce simbolizează înţelepciunea, inteligenţa şi...prudenţa.


Preţul obiectelor de artă variază între 1.500 rupii (20 euro) şi 200.000 rupii (2.800 euro), artiştii sperând să strângă destule fonduri pentru a putea expune în zona Everestului şi a aminti astfel alpiniştilor de pagubele pe care le produc mediului expediţiile lor.


'Gunoaiale de pe Everest pătează imaginea ţării noastre. Sunt trist când îi aud pe străni vorbind despre Everest ca de o groapă de gunoi', spune preşedintele ESA, Wongchu Sherpa. 'Noi am recomandat interzicerea ascensiunii timp de cinci ani pentru orice persoană prinsă că aruncă gunoaie', adaugă el.


Aproape 4.000 de alpinişti au urcat pe Everest (8.848 m) după Edmond Hillary şi Tenzing Norgay, primii care au ajuns în vârf, în 1953.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta