Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 01 Octombrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Savanţii au reuşit să identifice un filament de materie neagră

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 06 Iulie, 2012 | Nr. accesari stire 14382 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Savanţii au reuşit să identifice un filament de materie neagră

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au observat o “punte” imensă formată din materie neagră, care conectează două galaxii: Abell 223 şi Abell 222.

Materia neagră este extrem de greu de detectat, având în vedere că ea nu emite niciun fel de radiaţii. "Puntea" a fost detectată ca urmare a valurilor pe care le-a produs în spaţiu, distorsionând lumina provenită de la stelele aflate în apropiere.

Materia neagră este o substanţă controversată, care nu poate fi detectată în mod direct de un telescop pe de Pământ, dar despre care unii oameni de ştiinţă spun că ocupă 98% din masa întregului univers. Se crede că ea ar acţiona ca un "lipici" care uneşte galaxiile unele cu altele. Fără ea, universul nu ar exista în forma sa actuală.

"Este pentru prima dată când un filament de materie neagră este detectat datorită efectului său de lentilă gravitaţională, Este o confirmare a teoriei standard cu privire la modul de formare a structurii universului", a declarat astronomul Jörg Dietrich, de la Universitatea din München.

Deşi se credea că filamentele dintre galaxii sunt prea slabe pentru a putea fi detectate, geometria dintre cele două galaxii studiate le-a permis cercetătorilor să înregistreze un semnal.

Astronomii au utilizat date prelevate cu ajutorul telescopului instalat pe vârful muntelui Mauna Kea (din Hawaii) pentru a analiza lumina provenită de la 40.000 de galaxii din jurul lui Abell 223 şi 222. Astfel au găsit o distorsiune în spaţiu-timp, care permitea observarea unui "fir" de materie neagră care unea cele două galaxii.

Până acum, aproape toate informaţiile despre materia neagră au fost obţinute prin intermediul simulărilor pe computer. Tocmai de aceea este nevoie ca aceste cercetări să continue, pentru a înţelege natura universului.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta