Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 23 Iulie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Explozie pe Lună: un impact nemaivăzut a fost vizibil cu ochiul liber de pe Terra!

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 20 Mai, 2013 | Nr. accesari stire 1464 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Explozie pe Lună: un impact nemaivăzut a fost vizibil cu ochiul liber de pe Terra!

Luna are un nou crater pe suprafaţa sa în urma impactului cu o rocă spaţială ce s-a ciocnit de satelitul natural al Pământului în luna martie, provocând cea mai mare explozie observată de oamenii de ştiinţă de când au început să monitorizeze Luna.

Meteoritul s-a prăbuşit pe 17 martie, ciocnindu-se cu suprafaţa lunară cu o viteză de 90.000 de km/oră şi provocând un crater cu diametrul de 20 de metri. Impactul a creat o strălucire luminoasă care ar fi putut fi observată de oricine s-ar fi uitat cu ochiul liber la Lună în momentul ciocnirii, afirmă oamenii de ştiinţă de la NASA.

„Pe 17 martie 2013, un obiect de dimensiunile unui bolovan mic a lovit suprafaţa lunară din Mare Imbrium”, a explicat Bill Cooke de la Meteoroid Environment Office din cadrul NASA. „Obiectul a produs o explozie de aproape 10 ori mai strălucitoare decât orice am mai observat până acum”.

Astronomii NASA au monitorizat Luna pentru a identifica impactul meteoriţilor în ultimii 8 ani, iar până acum niciun alt impact nu a fost comparabil cu acesta.

Oamenii de ştiinţă nu au văzut impactul în timp real. Evenimentul a fost descoperit abia atunci când Ron Suggs, un analizat din cadrul Marshall Space Flight Center, a studiat un video înregistrat de unul din telescoapele de 14 inci ce monitorizează Luna.

„L-am observat imediat, era foarte luminos”, a descris Suggs impactul.

Oamenii de ştiinţă estimează că meteoritul măsura aproximativ 0,3-0,4 metri în diametru şi cântărea aproximativ 40 de kilograme. Explozia produsă a fost la fel de puternică precum cea pe care ar genera-o 5 tone de TNT.

Analizând datele colectate în luna martie, cercetătorii de la NASA au descoperit că impactul meteoritului nu a fost un eveniment izolat.

„În noaptea de 17 martie, camerele NASA şi ale Universităţii Western Ontario au detectat un număr neobişnuit de meteoriţi chiar aici, pe Terra”, a declarat Cooke. „Aceste «bile de foc» călătoreau pe orbite aproape identice între Terra şi centura de asteroizi”, a mai spus specialistul.

Deşi atmosfera Pământului protejează suprafaţa planetei noastre de aceşti meteoriţi, Luna nu are această şansă. Absenţa atmosferei expune satelitul natural al Terrei la toate rocile spaţiale, iar programul de monitorizare desfăşurat de NASA a identificat peste 300 de ciocniri din 2005.

Unul dintre motivele pentru care NASA desfăşoară acest program este intenţia sa de a trimite din nou oameni pe Lună. Atunci când aceştia sosesc pe regolitul lunar este important de ştiut cât de des se ciocnesc meteoriţii de satelitul Pământului şi dacă anumite perioade ale anului, ce coincid cu trecerea Lunii prin zone aglomerate ale sistemului solar, sunt mai periculoase.

„Vom urmări pentru a vedea dacă anul viitor se va repeta evenimentul în aceeaşi perioadă, când sistemul Terra-Lună trece prin aceeaşi regiune a spaţiului”, a spus Cooke. „Între timp, continuăm să analizăm evenimentul de pe 17 martie”, a mai explicat cercetătorul.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta