Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 07 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Apa veche de miliarde de ani: descoperirea care schimbă ceea ce ştiam despre formele de viaţă

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 21 Mai, 2013 | Nr. accesari stire 1341 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Apa veche de miliarde de ani: descoperirea care schimbă ceea ce ştiam despre formele de viaţă

Apa din rocile provenite dintr-o mină canadiană datează de acum mai bine de un miliard de ani, ceea ce înseamnă că ea ar putea conţine forme de viaţă ce supravieţuiesc independent de soare, au anunţat oamenii de ştiinţă.

Apa a fost colectată de la o adâncime de 2,4 kilometri în mina Timmins, din Ontario.

„Când s-au format rocile în cauză, această parte a Canadei era, de fapt, fundul oceanului. Când intrăm în mină alături de studenţi le spunem: «imaginaţi-vă că mergeţi pe fundul oceanului acum 2,6 miliarde de ani»”, a declarat Barbara Sherwood Lollar, de la Universitatea din Toronto.

În urma analizelor, oamenii de ştiinţă au concluzionat că apa de aici este bogată în gaze dizolvate precum hidrogenul şi metanul care ar putea asigura energia necesară pentru microbi, pecum cei găsiţi în jurul izvoarelor hidrotermale de pe fundul oceanelor. În plus, apa conţine şi alte gaze rare precum heliul, neonul, argonul şi xenonul, care au fost create prin interacţiunea cu roca radioactivă din jur. Măsurând concentraţiile izotopilor acestor gaze nobile, cercetătorii au putut estima dacă apa a fost izolată şi perioada din care ea datează. 

În funcţie de gazul analizat, vârsta apei a variat între 1,1 miliarde de ani şi 2,6 miliarde de ani.

Mai mult, în urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă au concluzionat că este posibil ca apa să rămână izolată în crusta Pământului miliarde de ani. Din acest motiv, specialiştii testează apa din mină pentru a găsi dovezi care să demonstreze că în acest mediu există microbi vii. Dacă se dovedeşte acest lucru, descoperirea ar putea fi similară cu microbii descoperiţi anterior într-o apă mai „tânără” dintr-o mină de sub Africa de Sud. Microbii de aici pot supravieţui fără lumina soarelui, trăind doar pe baza substanţelor chimice create în urma interacţiunilor dintre apă şi stâncă.

Astfel de comunităţi microbiene sunt rare şi îi fascinează pe oamenii de ştiinţă deoarece, adesea, ei nu sunt interconectaţi. „S-ar putea ca fiecare dintre ei să aibă o vârstă şi istorie diferită. Pentru noi va fi fascinant să analizăm microbiologia fiecăruia dintre ei. Vom afla informaţii privitoare la evoluţia apei şi colonizarea suprafeţei”, a declarat Sherwood Lollar.

Mai mult, apa din mina Timmins i-ar putea ajuta pe experţi să înţeleagă cât din suprafaţa Pământului este locuită de forme de viaţă. Răspunsul la această întrebare ar avea implicaţii şi asupra descoperirii vieţii pe alte planete, precum Marte.

„Dacă poţi avea viaţă microbiană pe toată crusta Pământului, atunci ar fi posibil ca viaţa să supravieţuiască şi pe alte planete în condiţiile favorite”, a explicat Shirey.

Astfel apar noi întrebări privitoare la existenţa vieţii sub rocile relativ calde de sub suprafaţa planetei marte, acolo unde ar putea exista apă sub formă lichidă.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
ACUMA LA TV 09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta