Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cercetătorii lansează un avertisment sumbru: omenirea nu va mai avea acces la „sursa vieţii”!

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 27 Mai, 2013 | Nr. accesari stire 1930 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cercetătorii lansează un avertisment sumbru: omenirea nu va mai avea acces la „sursa vieţii”!

Majoritatea oamenilor de pe Pământ se vor confrunta cu un deficit sever al surselor de apă într-o generaţie sau două în cazul în care poluarea şi risipa vor continua în acelaşi ritm, au avertizat oamenii de ştiinţă reuniţi la o conferinţă ce a avut loc la Bonn.

„Acest handicap va fi în totalitate auto-indus. Noi credem că poate fi evitat”, anunţă cercetătorii în documentul intitulat „Declaraţia de la Bonn” ce a concluzionat conferinţa desfăşurată de-a lungul a patru zile.

Conferinţa a avut ca scop analizarea dovezilor ce documentează impactul omului asupra surselor de apă dulce, ce reprezintă doar 2,5% din volumul total al apei de pe Terra.

În prezent, aproximativ o treime din cei şapte miliarde de oameni ce trăiesc pe Terra are acces limitat la sursele de apă dulce, conform cercetătorilor prezenţi la conferinţă.

„Într-un timp foarte scurt, de una sau două generaţii, majoritatea celor nouă miliarde de oameni de pe Terra vor trăi sub handicapul unei presiuni severe asupra surselor de apă dulce”, se arată în Declaraţia de la Bonn.

Experţii estimează că omenirea va atinge pragul de nouă miliarde de persoane în jurul anului 2040.

„În cadrul acestei conferinţe dorim să înălţăm un steag roşu, să atragem atenţia”, a declarat Charles Vorosmarty, lider al Global Water System Project, instituţia de cercetare ce a găzduit această conferinţă.

„Aceste răni pe care omenirea şi le auto-induce vor avea efecte pe termen lung şi nu va uşor ca acestea să fie anulate”, a avertizat cercetătorul.

Cercetătorii subliniază că omenirea foloseşte o suprafaţă egală cu cea a Americii de Sud pentru agricultură şi o altă suprafaţă de dimensiunile Africii pentru a creşte şeptel.

Două treimi din deltele fluviilor majore de pe Terra se scufundă din cauza extragerii apelor subterane, iar zeci de mii de baraje deformează cursul râurilor de care numeroase ecosisteme au depins de-a lungul mileniilor.

De asemenea, foarte multe daune sunt provocate de poluarea râurilor prin scurgerea deşeurilor umane şi a îngrăşămintelor şi pesticidelor folosite în agricultură.

Vorosmarty avertizează că deja un miliard de persoane din jurul lumii depind de surse de apă finite ce se epuizează într-un ritm rapid. Cercetătorul a lansat un apel pentru susţinerea financiară şi tehnică a mai multor cercetări în acest domeniu.

„Nu se realizează suficiente angajamente pentru a crea reţelele de observaţie şi sistemele de sateliţi necesare pentru a măsura starea apei”, a avertizat specialistul.

„Din ce în ce mai mult, lucrăm «în orb» şi ne este foarte dificil să ne dăm seama unde ne aflăm, încotro ne îndreptăm şi dacă eforturile noastre schimbă ceva”, a explicat Vorosmarty.

ONU afirmă că Terra are aproximativ 35 de milioane de kilometri cubi de apă dulce, dintre care 70% se găseşte „blocată” în gheaţă şi zăpadă. Aproximativ 30% din apa dulce este stocată subteran, aceste resurse reprezentând 97% din apa dulce disponibilă oamenilor.

Experţii afirmă că, anual, aproximativ 3.800 de kilometri cubi de apă dulce sunt extraşi din ecosistemele acvatice, parţial ca rezultatl al încălzirii globale.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta