Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Ciriza politică din Moldova în faţa unei noi încercări

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 11 Ianuarie, 2012 | Nr. accesari stire 1428 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Ciriza politică din Moldova în faţa unei noi încercări

Republica Moldova încearcă de peste doi ani şi jumătate să îşi aleagă preşedintele, o nouă tentativă în acest sens urmând să aibă loc duminică, în cazul în care în cursa prezidenţială se va înscrie cel puţin un candidat până joi, ora 19.00 (19.00 ora României)

Conform Constituţiei, în urma eşecului alegerilor din 16 decembrie, când Marian Lupu nu a reuşit să întrunească numărul necesar de voturi pentru a fi ales preşedintele ţării, Parlamentul a fixat data următorului scrutin la 15 ianuarie. Prin urmare, autorităţile moldoveneşti au înfiinţat o comisie specială pentru alegerea preşedintelui, care şi-a început activitatea la 29 decembrie, ultima zi de înscriere fiind 12 ianuarie, ora 19.00.

În cazul în care în cursa prezidenţială nu se va înscrie niciun candidat, se vor organiza alegeri repetate, a căror dată va fi stabilită de Parlament. Legislaţia prevede termenul de 30 de zile pentru organizarea alegerilor repetate. Un precedent în acest sens a fost înregistrat în 2011, când niciun candidat nu s-a înscris în cursă, iar alegerile, stabilite de Parlament pentru 18 noiembrie, au fost amânate. Atunci, Parlamentul a fixat noi alegeri pentru 16 decembrie, soldate, de asemenea cu un eşec.

Pentru a se putea înregistra în cursa prezidenţială, un candidat trebuie să aibă cel puţin 40 de ani, să locuiască pe teritoriul ţării de cel puţin de zece ani şi să vorbească limba moldovenească, potrivit articolului 78, alineatul 2, din Constituţia Republicii Moldova. Pentru a fi înscris în cursă el trebuie să fie susţinut de 15 deputaţi şi să obţină certificatul de sănătate care atestă că este apt pentru îndeplinirea atribuţiilor prezidenţiale.

În cazul în care în cursă se înscrie cel puţin un candidat, Parlamentul va organiza un vot la 15 ianuarie, conform calendarului stabilit anterior. Dacă la vot nu vor participa însă trei cincimi dintre deputaţi (respectiv 61 din totalul de 101 membri ai Parlamentului moldovean), atunci scrutinul va fi declarat nul şi se vor organiza alegeri repetate în termen de 30 de zile.

Dacă la vot participă cel puţin 61 de deputaţi dar niciun candidat nu întruneşte numărul necesar de voturi, respectiv trei cincimi din totalul de 101 parlamentari, preşedintele interimar este obligat să dizolve Parlamentul şi să stabilească data alegerilor anticipate.

Potrivit Constituţiei, în decursul unui an, preşedintele poate dizolva Parlamentul o singură dată. Având în vedere că ultimele alegeri parlamentare din Republica Moldova au avut loc în noiembrie 2010, nu există niciun impediment legal pentru convocarea unui nou scrutin anticipat.

Votul din Parlament este secret, deputaţii ştergând cu o linie de pe buletin numele candidaţilor împotriva cărora votează.

În prezent, alianţa guvernamentală AIE dispune de 59 de mandate în Parlament şi mai are nevoie de două voturi pentru alegerea propriului candidat la preşedinţia ţării.

Funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, care este vacantă de peste doi ani şi jumătate şi a generat un blocaj politic în această ţară, este una mai mult onorifică. Astfel, preşedintele ţării, al cărui mandat durează patru ani şi poate fi reînnoit o singură dată, reprezintă ţara în străinătate, semnează tratate şi participă la negocieri, conferă decoraţii şi titluri de onoare acordă grade militare, promulgă legi şi este comandantul suprem al forţelor armate.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta