Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 04 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cum comentează presa internaţională declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 05 Iulie, 2012 | Nr. accesari stire 3953 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cum comentează presa internaţională declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui

Declanşarea, miercuri, a procedurilor în vederea suspendării preşedintelui român Traian Băsescu (centru-dreapta) de către coaliţia guvernamentală USL (centru-stânga) ocupă spaţii importante în relatările agenţiilor, miercuri şi joi, preluate de numeroase publicaţii şi posturi de televiziune.

Demersul a fost declanşat în contextul în care ONG-urile şi o parte a presei române denunţă o "derivă antidemocratică" şi "atingeri aduse statului de drept fără precedent", scrie AFP, care a acordat spaţii ample evoluţiei, publicând mai multe materiale, inclusiv o cronologie a celor "două luni de criză politică", începând din aprilie, cu îndepărtarea prin moţiune de cenzură a Guvernului anterior.

Documentul ce vizează suspendarea preşedintelui, care urmează să fie prezentat joi în Parlament, îl acuză pe Băsescu de "sabotarea democraţiei" şi "încălcarea separării puterilor şi independenţei justiţiei", scrie agenţia franceză, care precizează că preşedintele român a fost, deja, suspendat anterior, în mai 2007, la numai cinci luni de la aderarea României la Uniunea Europeană.

În cazul în care Parlamentul votează pentru suspendarea preşedintelui, urmează organizarea unui referendum, anunţă BBC şi CNN , care prezintă, ca şi AFP, acest mecanism pus în mişcare.

De asemenea RFE-RL scrie într-un material amplu că Occidentul vrea o Românie stabilă, apreciind totodată că societatea civilă a reacţionat puternic.

"Lupta pentru putere zguduie politica românească", comentează Deutsche Welle în pagina electronică, într-un amplu material cu acest titlu. "Ar trebui să cer CE să ia în considerare dacă să demareze proceduri cu privire la încălcarea tratatelor UE", a declarat Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german şi membru al Partidului Crestin-Democrat (CDU), citând suspendarea dreptului de vot al României.

Krichbaum, din cadrul partidului condus de cancelarul Angela Merkel, mai notează că UE a adoptat măsuri împotriva unor acţiuni al căror caracter democratic a fost pus la îndoială în Ungaria, subliniind că ceea ce se întâmplă în prezent în România este "mult mai rău" decât în Ungaria.

Site-ul EuropeanVoice.com scrie că "România se frământă", comentând epidodul prezenţei premierului Victor Ponta la Consiliul European. "Ar putea fi ultimul său summit, având în vedere că depune eforturi să scape de acuzaţiile de plagiat", apreciză site-ul, adăugând că ultimele evoluţii par să aducă unele "complicaţii suplimentare pentru oficialii CE care lucrează, în prezent, la raportul anual de evaluare a progreselor României, care va fi publicat curând".

Postul de radio Voice of Russia , care citează publicaţia Moscow Time, scrie în pagina online că românii nu au fost de acord, la referendumul din 2007, cu suspendarea preşedintelui român. Însă, în prezent, Partidul Liberal-Democrat, care îl susţine pe preşedinte, a scăzut la un nivel de 12% în sondaje, în urma aplicării măsurilor de austeritate recomandate de FMI şi CE, comentează postul de radio.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta