Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 04 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Justiţia din Grecia a achitat un jurnalist care a denunţat evaziunea fiscală

Categorie stire International | Autor stire Lit | Data publicare Vineri, 02 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1041 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Justiţia din Grecia a achitat un jurnalist care a denunţat evaziunea fiscală

Justiţia greacă l-a achitat joi seară pe jurnalistul urmărit penal pentru publicarea unei liste de presupuşi deţinători de conturi în Elveţia, după o audiere maraton de douăsprezece ore, care s-a transformat în proces pentru evaziune fiscală şi de apărare a libertăţii de exprimare.


Jurnalistul Costas Vaxevanis, 46 de ani, a fost acuzat de violarea datelor personale şi risca până la trei ani de închisoare pentru că a publicat o listă cu 2.059 de nume de persoane, pe baza unor date provenite, afirmă el, de la banca HSBC din Elveţia.


Judecătoarea Malia Volika, preşedintele instanţei, a proclamat "nevinovăţia" lui Vaxevanis, respingând toate obiecţiile, în timp ce procurorul a cerut condamnarea lui. "Vă mulţumesc foarte mult, doamnă judecător", a declarat jurnalistul, într-o explozie de aplauze din partea persoanelor prezente la şedinţa de judecată deschisă la ora 7.30 GMT. "Am făcut ceea ce orice jurnalist ar fi trebuit să facă", a spus el, ieşind din tribunal.


Zoe Constantopoulou, parlamentar al partidului stângii radicale SYRIZA şi fiica unuia dintre avocaţii apărării, a declarat în depoziţia ei că acuzaţiile împotriva lui Vaxevanis sunt "o palmă dată democraţiei". Recunoscând totuşi că simplul fapt de a deţine un cont bancar în Elveţia nu este ilegal, Vaxevanis a invocat dreptul presei de a publica documente ascunse sau minimalizate de autorităţi, pentru a denunţa scandaluri, într-un context când noul guvern de coaliţie se confruntă cu furia crescândă a străzii faţă de o austeritate acuzată că îi scuteşte pe cei bogaţi şi puternici.


O polemică a izbucnit în ultimele luni în Grecia asupra unei liste, trimisă în 2010 guvernului grec de fostul ministru francez de finanţe Christine Lagarde, acum director general al FMI, ce include nume de deţinători greci de conturi în Elveţia şi care nu a provocat nicio reacţie din partea a trei guverne succesive în doi ani. Arestat pentru scurt timp şi eliberat duminică de poliţie, Vaxevanis acuză autorităţile de ipocrizie şi afirmă că sistemul judiciar este supus unui sistem politic corupt.


Lista publicată de Vaxevanis, despre care el afirmă că este cea denumită de presă "lista lui Lagarde", include întreprinzători, avocaţi, armatori, medici, comercianţi, bijutieri, foşti politicieni sau rudele acestora, precum şi femei "casnice", studenţi şi multe "societăţi la domiciliu".


În Franţa, un caz similar a avut loc în 2009 când justiţia a primit fişiere echivalente provenite din documente furate de un angajat al HSBC, pe baza cărora evazioniştii francezi au suferit o ajustare fiscală, dar în cea mai mare discreţie, aminteşte AFP. Vaxevanis a afirmat că a obţinut lista printr-o scrisoare anonimă al cărei expeditor a indicat că a primit-o de la un politician.


Zelul afişat de poliţie duminică în arestarea jurnalistului, într-o ţară unde încetineala justiţiei este proverbială, i-a tulburat pe mulţi comentatori, mai notează AFP.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta