Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Chişinăul AVERTIZEAZĂ că este pregătit să riposteze unui eventual atac separatist transnistrean

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 20 Iunie, 2013 | Nr. accesari stire 788 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Chişinăul AVERTIZEAZĂ că este pregătit să riposteze unui eventual atac separatist transnistrean

Republica Moldova este pregătită să riposteze în cazul unui atac al separatiştilor transnistreni, avertizează ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa, pe fondul tensiunilor generate de hotărârea Tiraspolului referitoare la "frontiera de stat" a Transnistriei.

"Da, situaţia este tensionată, şi nu de ieri, de azi. Este tensionată de ani buni, dar, luând în considerare ultimele evoluţii, în special promulgarea legii cu privire la aşa-numita frontieră de stat a Transnistriei, se schimbă puţin accentele şi în soluţionarea conflictului transnistrean. Totodată, cred că nu trebuie să trecem la isterie sau la panică în legătură cu un potenţial conflict militar. Eu sunt ferm convins că nu sunt premise pentru un conflict militar, asta pentru că potenţialul, atât a aşa-numitelor forţe transnistrene, cât şi al contingentului rus din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu permite declanşarea unui conflict militar. Interesele, necesităţile lor, la momentul actual, nu sunt în favoarea unui conflict militar", a declarat Vitalie Marinuţa, citat de Jurnal de Chişinău.

Ministrul moldovean al Apărării a adăugat că nici Transnistria nu este pregătită pentru un conflict militar şi nici Rusiei nu i s-ar permite suplimentarea contingentului militar din Transnistria. "Armata naţională moldoveană are capabilităţile necesare pentru a-şi îndeplini misiunile constituţionale şi alte misiuni. (...) Însă situaţia nu poate degenera într-un conflict militar. Provocări, altele decât cele de ordin militar, sunt convins că vor fi, intensitatea lor va spori pe parcursul verii şi în special la toamnă, dar excludem provocările cu caracter militar. În primul rand, potenţialul armatei transnistrene nu le permite declanşarea unui conflict militar şi, mai ales, nu permite continuarea acestei acţiuni de unii singuri. Pe de altă parte, nu cred că Federaţia Rusă are interes, în acest moment, să susţină un astfel de conflict, pentru că pierderile pe plan internaţional ar fi mai mari decât un eventual câştig. Şi, nu în ultimul rând, Federaţia Rusă deţine în regiune un contingent foarte mic, incapabil să ducă la bun sfârşit un eventual atac militar, iar o eventuală suplimentare a forţelor este împiedicată de Ucraina, care deţine preşedinţia OSCE", crede ministrul moldovean.

La rândul său, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din R.Moldova, afirmă că autorităţile de la Chişinău exagerează cu ipoteza unui nou conflict separatist, în pofida deciziei Tiraspolului de aprobare a legii "frontierei de stat". Situaţia actuală este generată de "lenevia mentală a guvernanţilor de la Chişinău, care au ştiut să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol doar la meciuri de fotbal sau la concerte", a spus Voronin, citat de PRO TV Chişinău.

Evgheni Şevciuk, liderul regimului separatist de la Tiraspol, a semnat pe 10 iunie un decret intitulat "frontiera de stat a Transnistriei", ce ar urma să intre în vigoare în 14 zile. În limitele aşa-numitor frontiere ale Transnistriei este inclus oraşul Bender (Tighina), cu trei sate, printre care se numără şi Varniţa.

Statele Unite au condamnat orice acţiune unilaterală a părţilor implicate în conflictul transnistrean, pledând pentru o soluţionare politică a crizei transnistrene, cu un statut special pentru regiune în cadrul frontierelor Republicii Moldova, a anunţat ambasada SUA la Chişinău. Potrivit unui comunicat al ambasadei SUA la Chişinău, Statele Unite susţin declaraţia preşedintelui în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Leonid Kojara, în legatură cu aşa-numitul decret al autorităţilor transnistrene cu privire la "frontiera de stat" a Transnistriei. Preşedintele OSCE şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele negative pe care le-ar putea avea documentul respectiv pentru procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. "Aprobarea unilaterală a documentelor este în contradicţie cu unele prevederi ale Acordului privind principiile de reglementare paşnică a conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, precum şi cu alte acorduri convenite anterior de către părţi", a subliniat ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, într-un comunicat oficial postat pe site-ul OSCE.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta