Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 04 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Mandela împlineşte 95 de ani în spital, dar se simte mai bine de "Mandela Day"

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 18 Iulie, 2013 | Nr. accesari stire 722 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Mandela împlineşte 95 de ani în spital, dar se simte mai bine de

Nelson Mandela împlineşte joi vârsta de 95 de ani, în a şasea săptămână de când este spitalizat la Pretoria, însă una dintre fiicele sale a anunţat că fostul preşedinte înregistrează progrese uimitoare, în contextul în care se spunea că ar fi pe moarte.

În contextul în care lumea se pregăteşte să îi aducă un omagiu prin acţiuni de caritate cu ocazia "Mandela Day", preşedintele american Barack Obama a salutat "exemplul său extraordinar de curaj, blândeţe şi umilinţă".

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius s-a"asociat acestui omagiu, mondial, unanim, în favoarea acestui bărbat care a redat poporului sud-african libertatea şi demnitatea".

Fiica sa Zindzi a declarat miercuri pentru postul Sky News că tatăl său "face progrese remarcabile" şi "se uită la televizor, cu căşti".

Eroul luptei împotriva apartheidului îşi recunoaşte vizitatorii şi este capabil să comunice. "Reacţionează foarte bine (...) prin privire. Uneori ridică mâna ca şi cum vrea să ne strângă mâna", a declarat ea, după ce l-a vizitat miercuri.

Aceste veşti bune apar în urma unei lungi perioade de nelinişte care a urmat spitalizării lui Mandela, pe 8 iunie, pentru o gravă infecţie pulmonară.

"A existat un moment în care am fost cu toţii foarte anxioşi şi îngrijoraţi şi eram pregătiţi pentru ceea ce este cel mai rău", a declarat Zindzi."Însă el continuă să ne uimească zilnic", a adăugat ea.

Soţia sa, Graça Machel, care se află alături de el zi şi noapte, s-a declarat vineri "un pic mai puţin îngrijorată" decât cu o săptămână înainte.

Mandela s-a căsătorit cu ea, a treia căsătorie a acestuia, când a împlinit vârsta de 80 de ani, iar cuplul sărbătoreşte joi 15 ani de căsătorie.

În acest context, o emoţie marchează ziua omagierierii sale, instituite în Africa de Sud în 2009.

"Am decis această zi în onoarea lui Madiba (numele de clan al lui Mandela), cu scopul de a inspira pe fiecare dintre noi să acţioneze în mod personal şi să schimbe lumea în mai bine", a declarat Jacob Zuma.

Pe 18 iulie 2010, ONU a decretat o "Mandela Day", în care fiecare cetăţean al lumii este îndemnat să consacre în mod simbolic 67 de minute unei activităţi în serviciul colectivităţii, în memoria celor 67 de ani pe care Mandela i-a dedicat luptei sale pentru egalitate.

"Astăzi (joi), toate gândurile noastre se îndreaptă spre bogata moştenire pe care ne-o lasă, nouă, sud-africanilor, dar şi lumii", a adăugat Zuma. "Transformaţi fiecare zi într-o Mandela Day", a îndemnat el.

În Africa de Sud, o asociaţie a unor motociclişti va curăţa străzi, voluntari vor zugrăvi şcoli, copii în întreaga ţară urmau să cânte "La mulţi ani!" la ora locală 8.00 (9.00, ora României), iar fiecare bărbat sau femeie se va implica într-o activitate de caritate.

Însă aniversarea este marcată, totodată, în mod neplăcut, de o ceartă în familie, etalată public. Familia l-a dat în judecată pe cel mai mare dintre nepoţii săi, pentru că a mutat în satul său, fără autorizaţie, mormintele a trei copii decedaţi ai lui Mandela.

"Era ceva ce nu vream să vedem etalat în public", a declarat o nepoată a eroului naţional, Ndileka, într-un interviu publicat miercuri de BBC. "Însă, pentru că suntem ceea ce suntem, acest lucru ajunge în spaţiul public", a adăugat ea.

"Nu spun că nu voi ierta niciodată, dar (...) doare în continuare", a declarat ea.

Cu toate acestea, Mandela Day nu este o zi mai puţin importantă pentru toţi sud-africanii. Preşedintele Zuma, în numele reconcilierii între rase, promovată de Mandela, se pregătea să prezideze o instalare în locuinţe sociale a unor albi săraci.

În lume, câteva celebrităţi vor reprezenta un ecou al sud-africanilor.

"Voi dona 67 de minute din timpul meu pentru a face lumea un loc mai bun", a declarat miliardarul britanic Richard Branson, proprietarul mărcii Virgin.

Mandela, încarcerat timp de 27 de ani de către regimul segregaţionist de apartheid, a ieşit din închisoare fără să spună vreun cuvânt de răzbunare. Eliberat în 1990, el a negociat cu puterea din perioada respectivă o tranziţioe către democraţie. Ales preşedinte, în 1994, el nu a căutat vreodată să umilească sau defavorizeze comunitatea albă, îndemnând, din contră, în permanenţă, la reconciliere.

"Niciodată anterior în istorie, o fiinţă umană nu a fost atât de universal recunoscută drept o încarnare a mărinimiei", a declarat despre el fostul episcop anglican Desmond Tutu, şi el laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru rezistenţa faţă de apartheid.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta