Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 04 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Armata siriană se află probabil la originea atacului chimic din 21 august, afirmă HRW într-un raport

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 10 Septembrie, 2013 | Nr. accesari stire 807 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Armata siriană se află probabil la originea atacului chimic din 21 august, afirmă HRW într-un raport

Armata siriană se află, foarte probabil, la originea atacului cu arme chimice comis luna trecută lângă Damasc, soldat cu sute de morţi, a afirmat marţi organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch într-un raport.

Organizaţia de apărarea drepturilor omului afirmă în acest raport de 22 de pagini, publicat în Statele Unite, că probe credibile "sugerează puternic" faptul că forţele armate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au lansat acest atac.

Human Rights Watch trage aceste concluzii din analizarea declaraţiilor unor martori la atacul comis pe 21 august la Ghouta, a unor informaţii despre sursa probabilă a atacurilor, unor fragmente de arme folosite şi simptomelor prezentate de victime.

"Fragmente de obuze şi simptome ale victimelor atacului de la 21 august, la Ghouta, constituie elemente de probă credibile cu privire la armele folosite", a declarat directorul HRW pentru situaţii de urgenţă Peter Bouckaert.

"Aceste elemente de probă sugerează puternic faptul că forţele Guvernului sirian sunt cele care au lansat aceste obuze încărcate cu arme chimice asupra suburbiilor Damascului în acea dimineaţă".

Potrivit HRW, acest tip de obuze şi lansatoare folosite în acest atac sunt "deţinute şi utilizate în mod exclusiv" de armata siriană.

De asemenea, probabil că a fost folosit gaz sarin, a adăugat HRW, care precizează că două tipuri de obuze par că au fost utilizate, şi anume un obuz de 330 de milimetri echipat cu o încărcătură capabilă să poarte o cantitate mare de agenţi chimici lichizi şi un obuz mai mic, de 140 de milimetri, capabil să poarte 2,2 kilograme de sarin.

Statele Unite afirmă că peste 1.400 de persoane, inclusiv peste 400 de copii, au fost victime ale gazelor în cursul atacului, un bilanţ care se află la originea ameninţărilor preşedintelui american Barack Obama cu acţiuni militare împotriva regimului sirian.

Alte surse au anunţat un bilanţ al victimelor inferior, dar important.

Ţări occidentale şi Liga Arabă au condamnat acest atac şi au acuzat regimul sirian, care a negat aceste acuzaţii.

HRW apreciază că este vorba despre primul atac important cu armament chimic de după atacul cu gaz comis de către Guvernul irakian împotriva populaţiei civile la Halabja, în urmă cu 25 de ani.

"Folosirea tot mai clară a unor arme chimice în conflictul din Siria ar trebui să relanseze dezbaterea internaţională asupra interzicerii acestor arme şi (a dezbaterii), mai pe larg, asupra protecţiei populaţiei civile siriene", a subliniat Peter Bouckhaert.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta