Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 04 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Alegerile locale din Portugalia: Opoziţia socialistă câştigă detaşat

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 30 Septembrie, 2013 | Nr. accesari stire 809 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Alegerile locale din Portugalia: Opoziţia socialistă câştigă detaşat

Opoziţia socialistă a câştigat, duminică, alegerile municipale din Portugalia, învingând Guvernul de centru-dreapta aflat la putere, sancţionat pentru politica sa de austeritate.

"Aceste alegeri au un învingător clar, PS. Majoritatea alegătorilor şi-a exprimat de-a lungul ţării refuzul faţă de politica acestui Guvern", a declarat secretarul general al socialiştilor, Antonio Jose Seguro.

Premierul Pedro Passos Coelho a recunoscut, duminică seara, "înfrângerea naţională" a partidului său, PSD, care a ratat obiectivul de a păstra majoritatea primăriilor.

"PSD a înregistrat unul dintre cele mai proaste rezultate în alegerile municipale", a dezvăluit el, adăugând că această înfrângere este "preţul care trebuie plătit" pentru politica guvernamentală.

Passos de Coelho a afirmat că intenţionează să menţină austeritatea, "indispensabilă pentru a depăşi criza economică şi pentru a reinstaura încrederea şi pentru a relansa economia Portugaliei".

Potrivit rezultatelor parţiale referitoare la 265 dintre cele 308 municipalităţi, PS deţinea 130 faţă de 90 PSD, uneori în alianţă cu alte partide de dreapta.

În 2009, PSD (Partidul Social-Democrat) şi aliaţii săi au câştigat majoritatea primăriilor, cu 139 de municipalităţi, faţă de 132 socialiştii.

PSD a pierdut controlul în cel puţin trei oraşe mari Porto, Sintra şi Vila Nova de Gaia, şi a câştigat la distanţă în Lisabona, unde primarul în exerciţiu, Antonio Costa, a fost realeas pentru un al treilea mandat.

La Porto, oraş mare din nordul ţării, candidatul independent Rui Moreira a creat o surpriză, impunându-se în faţa candidaţilor PSD şi PS.

Aproximativ 9,5 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în 308 primării. La ultimele alegeri municipale din 2009, rata abţinerii a atins 41 la sută.

Numărul record de candidaţi independenţi (80 faţă de 54 în 2009) a complicat datele pentru partidele tradiţionale. Independenţii s-au demarcat de clasa politică pentru a obţine capital pe fondul nemulţumirii faţă de măsurile de austeritate.

Aceste măsuri pe care Portugalia le-a adoptat în schimbul ajutorului internaţionale sunt din ce în ce mai contestate de populaţie.

"Trebuie pedepsite partidele troicii", a afirmat Casimiro Menezes, preşedintele Confederaţiei naţionale a pensionarilor, foarte pornit împotriva recentelor tăieri de 10 la sută a pensiilor funcţionarilor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta