Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 08 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Viviane Reding vede conceptul "Statelor Unite ale Europei" drept o soluţie

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 09 Ianuarie, 2014 | Nr. accesari stire 1269 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Viviane Reding vede conceptul

O campanie pentru ca Uniunea Europeană să devină "Statele Unite ale Europei" va fi "cea mai bună armă împotriva euroscepticilor", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul pentru justiție Viviane Reding, potrivit The Daily Telegraph.

Reding, vicepreședinte al Comisiei și, totodată, cel mai longeviv comisar de la Bruxelles, a solicitat ca ideea unei "adevărate uniuni politice" să figureze pe agenda alegerilor europene din această primăvară.

"Avem nevoie să creăm Statele Unite ale Europei, cu Comisia în calitate de guvern, alături de două camere — Parlamentul European și un 'Senat' al statelor membre", a precizat Reding.

Potrivit The Daily Telegraph, viziunea comisarului Reding, împărtășită de numeroși responsabili din instituțiile europene, ar transforma UE într-un superstat, alocând în același timp guvernelor și parlamentelor naționale un rol politic minor, echivalent cu cel jucat de consiliile locale în Marea Britanie.

Sub auspiciile acestui plan, Comisia ar avea preeminență asupra guvernelor, iar europarlamentarii ar trece peste suveranitatea parlamentarilor din Camera Comunelor.

De asemenea, liderii naționali, reuniți în cadrul Consiliului European, vor rămâne cu un rol consultativ, de "a doua cameră", similar celui al Camerei Lorzilor.

Nigel Farage, liderul Partidului Independenței Regatului Unite (UKIP), a declarat că, prin aceste declarații, Viviane Reding a dezvăluit adevărata alegere pe care alegătorii britanici trebuie să o facă la secțiile de votare.

"Pentru cei care dețin puterea la Bruxelles, aceasta singura alegere pe care o oferă, nu o reformă, ci doar 'Statele Unite ale Europei'. La 22 mai, britanicii trebuie să se întrebe dacă doresc acest lucru și să voteze în consecință", a declarat el. "Sunt sigur că oamenii vor spune 'Nu' acestui fanatism centralist", a adăugat liderul UKIP.

Comentariile comisarului Reding, scrie publicația britanică, ilustrează prăpastia tot mai mare între o Europă care dorește o "uniune tot mai strânsă" și o Mare Britanie care exercită presiuni pentru a reduce puterile UE.

"Presupunem plecarea Marii Britanii din UE, așa că nici măcar nu ne obosim să ne gândim la sensibilitățile britanicilor în acest moment", a declarat un oficial, citat de The Daily Telegraph.

Cu toate acestea, preocupările sporesc la Bruxelles, în condițiile în care ostilitatea a atins niveluri fără precedent în întreaga Europă continentală, iar partidele ostile UE conduc în sondaje în Franța, Olanda și Grecia.

În acest context, oficialii de rang înalt din UE, cum ar fi Viviane Reding, doresc ca alegerile europene din luna mai să treacă dincolo de dezbaterile legate de austeritatea din zona euro, îmbrățișând o viziune grandioasă asupra Europei.

"Această dezbatere se deplasează în faza decisivă acum. În patru luni, cetățenii din întreaga Europă vor putea alege în ce Europă doresc să trăiască", a declarat ea.

"Există o miză importantă. Rezultatul acestor alegeri va contura Europa pentru anii ce vor veni. Din acest motiv, votul la aceste alegeri este crucial. Aceasta va fi cea mai bună armă a noastră împotriva euroscepticilor: să explicăm cetățenilor că votul lor contează cu adevărat", a precizat comisarul.

Vorbind la Atena, președintele CE, Jose Manuel Barroso, a indicat că UE va utiliza centenarul Primului Război Mondial pentru a avertiza că euroscepticismul, extrema-dreaptă și partidele anti-europene populiste ar putea aduce războiul înapoi în Europa.

"Nicio altă construcție politică de până în prezent nu s-a dovedit o modalitate mai bună de organizare a vieții pentru a reduce barbaria din această lume", a declarat el.

"Este deosebit de important să se reamintească acest lucru, în condițiile în care comemorăm în acest an începutul Primului Război Mondial. Nu trebuie să considerăm niciodată că pacea, democrația sau libertatea sunt asigurate. De asemenea, este deosebit de important să reamintim acest lucru, în condițiile în care în luna mai popoarele Europei vor fi chemate să participe la alegerile europene", a adăugat Barroso.

Pe de altă parte, încercările lui Barroso și Reding de a ridica miza la alegerile europene nu au fost bine primite de către toate guvernele, remarcă The Daily Telegraph. "Hiperbola federalistă despre Statele Unite nu ajută majoritatea țărilor care doresc o UE reformată, care funcționează mai bine", a comentat un diplomat european.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta