Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 07 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Iranul anunţă SUSPENDAREA îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20%, începând de luni

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 20 Ianuarie, 2014 | Nr. accesari stire 887 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Iranul anunţă SUSPENDAREA îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20%, începând de luni

Îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20% va fi suspendată începând de luni, conform unui acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, a anunţat Ali Akbar Salehi, directorul organizaţiei iraniene pentru energie nucleară, relatează AFP.

"Suspendarea voluntară a îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20% este principala măsură pe care o adoptăm în această zi de luni, la ora locală 12.00 (10.30, ora României)", a declarat Salehi citat de agenţia oficială Irna.

"Două loturi (de centrifuge) de la Natanz şi patru loturi de la Fordo vor fi deconectate până la ora locală 12.00, ceea ce înseamnă că producţia de (uraniu îmbogăţit la nivelul de) 20% va fi stopată", a precizat directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA)

"Avem suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% pentru următorii patru sau cinci ani, deci nu avem nevoie" să continuăm producţia, a subliniat el.

Inspectori de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au sosit sâmbătă la Teheran pentru a raporta cu privire la măsurile concrete adoptate de către Teheran în vederea respectării părţii sale de acord.

Acordul încheiat pe 24 noiembrie, la Geneva, de către Teheran şi membrii Grupului 5+1 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania -  prevede limitarea îmbogăţirii uraniului de către Iran la niveluri slabe.

Iranul s-a angajat să limiteze îmbogăţirea uraniului la 5%, să transforme stocul de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%, să suspende nivelul actual al activităţilor în instalaţiile de la Natanz şi Fordo şi la un reactor cu apă grea de la Arak şi să nu mai instaleze noi centrifuge în aceste instalaţii.

În schimb, cele şase puteri diplomatice vor suspenda, pe o perioadă preliminară de şase luni, o parte a sancţiunilor pe care i le-au impus, în sumă de şapte miliarde de dolari (peste cinci miliarde de euro).

Occidentul şi Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil, o acuzaţie pe care regimul de la Teheran o respinge.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
ACUMA LA TV 09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta