Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 01 Octombrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Republica Moldova ar putea obține regim liberalizat de vize cu UE din luna iulie

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 31 Ianuarie, 2014 | Nr. accesari stire 887 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Republica Moldova ar putea obține regim liberalizat de vize cu UE din luna iulie

Cetățenii Republicii Moldova ar putea obține dreptul de a călători fără vize în spațiul Schengen începând cu luna iulie, a declarat vineri la Chișinău raportorul Parlamentului European în domeniul liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova, Tanja Fajon.

Aceasta a declarat într-o conferință comună de presă cu premierul Iurie Leancă că la 12 februarie acest subiect urmează să fie discutat în cadrul Comisiei pentru libertate, securitate și justiție, iar în luna martie să fie supus votului în Parlamentul European. 'Regimul liberalizat de vize, conform scenariului optimist, ar urma să fie abolit până la alegerile din Parlamentul European, preconizate pentru 25 mai, astfel ca această decizie să intre în vigoare către luna iulie', a precizat Tanja Fajon.

În același timp, ea a menționat că acest regim le va permite cetățenilor moldoveni doar posibilitatea de a călători fără vize în spațiul Schengen, dar nu va oferi dreptul de muncă sau de obținere a cetățeniei.

Raportorul PE a menționat că Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care obține acest drept, dar a arătat că reformele trebuie să continue, inclusiv în privința justiției și a combaterii corupției. 'În carul PE vom urmări în continuare reformele care se desfășoară în Republica Moldova. Încă nu toate rezultatele au fost obținute și reformele trebuie să continue', a declarat ea.

La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligației de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetățenii Republicii Moldova posesori ai pașaportului biometric în spațiul Schengen. Propunerea respectivă se bazează pe  rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acțiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile Planului de Acțiuni respectiv. La data de 20 decembrie 2013, la Bruxelles, urmare a propunerii Președinției Lituaniene a UE, ambasadorii statelor membre ale UE au susținut propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului.

Republica Moldova speră să semneze în toamna acestui an și Acordul de asociere, care îl va cuprinde și pe cel de liber schimb, pe care Parlamentul de la Chișinău să-l ratifice până la sfârșitul anului. Progresele pe calea integrării europene sunt foarte importante pentru coaliția guvernamentală de centru-dreapta de la Chișinău, în condițiile în care la sfârșitul acestui an vor avea loc alegeri parlamentare la care principala formațiune de opoziție — Partidul Comuniștilor — va propune drept vector al politicii externe aderarea Republicii Moldova la structurile euroasiatice controlate de Rusia.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta