Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 22 Iulie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Succesiunea la tronul Spaniei va primi aproape 90% de voturi favorabile în parlament

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 04 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 1250 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Succesiunea la tronul Spaniei va primi aproape 90% de voturi favorabile în parlament

Succesiunea la tronul Spaniei și adoptarea legii organice care stabilește abdicarea Regelui Juan Carlos, în urma căreia va fi proclamat rege prințul moștenitor Felipe de Asturias va primi aproape 90% din voturile deputaților spanioli, informează miercuri cotidianul El Pais.

Domnia lui Felipe al VI-lea va începe așa cum doreau Palatul Zarzuela și guvernul: cu un amplu sprijin politic în parlament și un vot în cele două camere cu rezultate care s-ar putea apropia de cele obținute în stradă, la referendum, de Constituția din 1978. Sunt așteptate în continuare negocieri și dezbateri interne ale partidelor în zilele următoare, însă legea de abdicare, aprobată marți de guvern într-o ședință extraordinară, se va bucura de sprijin apropiat de 90% în parlament. În prezent, în cele două camere legislative formate înainte de criza bipartidismului, Partidul Popular și Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol adună împreună peste 80%, iar lor li se vor alătura și alte grupuri parlamentare.

Legea care reglementează abdicarea regelui Juan Carlos va primi astfel sprijin amplu în Congres în 11 iunie și nu va fi respinsă decât de grupul parlamentar al Stângii Pluraliste (Izquierda Plural) și de patru partide din grupul mixt — radicalii republicani catalani de la ERC, naționaliștii galicieni de la BNG, precum și deputații formațiunilor minoritare Compromís și Geroa Bai. Acești deputați susțin că resping legea pentru că vor ca înainte de vot să aibă loc un referendum la care spaniolii să fie întrebați și să aleagă între monarhie și republică. Însă dacă lor nu li se alătură alți deputați, proporția voturilor lor /sunt 16 deputați/ nu ar trece de 10%. Naționaliștii catalani ezită între "da" și abținere față de legea organică, iar naționaliștii basci au anunțat că se vor abține.

"Majestatea Sa Regele Juan Carlos I de Bourbon renunță la Coroana Spaniei. Abdicarea va fi efectivă în momentul intrării în vigoare a prezentei legi organice", arată textul legii organice. Dispoziția finală a acesteia precizează că intrarea în vigoare va avea loc în momentul publicării în Monitorul Oficial. Legea va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare prin procedura de urgență, iar ceremonia proclamării noului rege al Spaniei ar putea avea loc în 18 iunie. Data a fost semnalată de deputații spanioli, însă nu a fost confirmată deocamdată de Casa Regală.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
ACUMA LA TV 22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta