Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 04 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Henry Kissinger: „Europa ar trebui să-şi asume un rol mai activ pe plan internaţional”

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 18 Noiembrie, 2014 | Nr. accesari stire 808 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Henry Kissinger: „Europa ar trebui să-şi asume un rol mai activ pe plan internaţional”

Fostul Secretar de Stat american Henry Kissinger a acordat recent un interviu pentru SPIEGEL. În această conversaţie, Kissinger a vorbit despre noua sa carte, în care analizează crizele globale ale momentului, de la Siria la Ucraina şi limitele influenţei americane. Kissinger spune că a acţionat conform convingerilor sale în timpul războiului din Vietnam.

 Kissinger a fost considerat parţial responsabil pentru bombardamentele cu napalm din Vietnam, Cambodgia şi Laos, în urma cărora au murit sau au fost schilodiţi mii de civili. Acelaşi personaj a organizat puciul împotriva preşedintelui chilian Salvador Allende şi a fost acuzat că ştia de tentativele de asasinat ale CIA.

Kissinger a scris recent a 17-a carte din cariera sa de observator politic şi militar, „Ordinea Mondială”. „Suntem ameninţaţi de haos, de armele de distrugere în masă şi terorismul transfrontalier. Există un fenomen al teritoriilor neguvernate, care are un impact major asupra haosului global”, a declarat Kissinger în interviul acordat celor de la SPIEGEL.

 „Sper să fim îndeajuns de înţelepţi încât să nu declanşăm un război de treizeci de ani. Crimeea e un caz special, Ucraina a făcut parte mult timp din Federaţia Rusă. Anexarea acestei peninsule nu a fost sinonimă cu o cucerire globală. Nu seamănă cu momentul în care Hitler a intrat în Cehoslovacia”, a mai spus Henry Kissinger, cu privire la criza din Ucraina.

Kissinger a vorbit şi despre şansele lui Hillary Clinton de a ajunge preşedintele Statelor Unite ale Americii: „Hillary este o prietenă de a mea, o persoană puternică. Poate servi cu succes funcţia de preşedinte al SUA”.

Potrivit lui Kissinger, America are credinţa că poate schimba lumea nu doar prin diplomaţie, ci şi prin acţiuni militare. Europa nu percepe lucrurile în acest mod, spune fostul Secretar de Stat în timpul administraţiilor preşedinţilor Richard Nixon şi Gerald Ford.

Inevitabil, Henry Kissinger a fost abordat şi cu privire la strategia sa din timpul războiului dus de americani în Vietnam. „Am studiat aceste lucruri şi am scris o carte despre Vietnam, intitulată „Ending the Vietnam War”, în care rememorez ce s-a întâmplat acolo. Trebuie să vă reamintiţi că administraţia mea a moştenit războiul din Vietnam. Mulţi soldaţi au fost detaşaţi acolo de preşedintele Johnson. Administraţia Nixon a demarat retragerea graduală a soldaţilor începând cu 1971. Am acţionat prudent, în funcţie de convingerile mele”, a declarat Kissinger.

Kissinger a subliniat că Europa ar trebui să-şi asume un rol mai activ în stabilirea ordinii mondiale. „În urmă cu un secol, Europa avea monopolul asupra ordinii globale. În prezent, este preocupată doar de sine însăşi. Germania este cea mai importantă ţară din Europa şi ar trebui să aibă un rol mai activ pe plan extern. O respect foarte mult pe doamna Merkel şi cred că este persoana potrivită la conducerea Germaniei. Am fost prieten cu toţi cancelarii germani de până acum”.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta