Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 25 Septembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Adrian Țolea : Adoptarea Codului Electoral în primăvară trebuie să fie prioritatea întregii clase politice

Categorie stire Politic | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 19 Ianuarie, 2015 | Nr. accesari stire 3087 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Adrian Țolea : Adoptarea Codului Electoral în primăvară trebuie să fie prioritatea întregii clase politice

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea, consideră că modificarea legilor electorale trebuie să fie prioritară pentru întreaga clasă politică din România. Acesta susține că partidele parlamentare trebuie să dea dovadă de maturitate politică astfel încât lucrările Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral, care au început miercuri la Palatul Parlamentului, să fie finalizate în cel mai scurt timp posibil pentru a-l trimite spre dezbatere Parlamentului la începutul primăverii.

          Codul electoral, dezbătut şi adoptat concomitent cu modificarea Legii partidelor politice şi Legii finanţării partidelor politice, trebuie să fie adoptat în această sesiune parlamentară pentru a putea fi aplicabil la viitoarele alegeri locale și parlamentare din 2016. Prin consensul forțelor politice parlamentare, dar și prin intensificarea dialogului cu societatea civilă, se pot face progrese rapide pentru o legislație electorală modernă, democratică și care să vină în întâmpinarea solicitărilor legitime ale cetățenilor. Avem nevoie de un Cod electoral complet pentru a nu mai fi necesare modificări de fiecare dată în preajma alegerilor. Anul 2014 ne-a demonstrat încă o dată că legislaţia electorală din România este lipsită de unitate şi coerenţă, determinând dificultăţi în organizarea proceselor electorale şi că adoptarea unui Cod electoral este o urgenţă legislativă pentru eliminarea acestor probleme”, a declarat Adrian Țolea.

          În același timp, Țolea spune că PNL susține adoptarea unui sistem mixt pentru alegerea Parlamentului, reducerea numărului de parlamentar, alegerea primarilor și președinților de CJ în două tururi și introducerea unor modalități moderne de vot.

„Partidul Național Liberal susține adoptarea unui sistem mixt pentru alegerea Parlamentului, precum sistemul german, concomitent cu o reducere importantă a numărului de parlamentari. Totodată PNL susține alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin și introducerea unor modalități moderne de vot care să faciliteze exercitarea acestui drept de către românii din afara granițelor țării. Reformarea legislaţiei electorale prin adoptarea Codului electoral este impusă şi de necesitatea înlăturării tuturor posibilităţilor de încălcare a dreptului de a candida şi de a vota, a fraudei, dar şi de stabilire clară, transparentă, a sancţiunilor în această privinţă. Modelul <demisiilor de onoare> sau <sancţionare politică de către electorat>, neurmat de sancţiuni drastice – penale, administrative sau civile – nu mai este de actualitate pentru electori şi nu este caracteristic statului de drept. Codul electoral trebuie să stabilească o formulă de sistem electoral care să asigure cu adevărat reprezentativitate durabilă în timp şi să nu mai producă anomalii de genul creşterea numărului de membri ai Parlamentului, alegerea unor persoane decedate sau apariţia unor <partide parlamentare> care nu au candidat în alegeri”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, menționând că a venit momentul adevărului pentru PSD, care să arate clar electoratului nu doar din România, ci şi din afara graniţelor dacă a înţeles sau nu semnificaţia greşelii făcute faţă de românii din diaspora în data de 16 noiembrie 2014 şi în primul tur al alegerilor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
ACUMA LA TV 20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta