Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 13 August, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Românii, depăşiţi doar de bulgari în topul celor mai prost plătiţi angajaţi din UE

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 06 Decembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1828 ori | Comentarii stire 1 comentarii

Românii, depăşiţi doar de bulgari în topul celor mai prost plătiţi angajaţi din UE

Chiar şi după majorarea salariului minim la 900 de lei, la jumătatea anului viitor, România va continua să ocupe penultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte nivelul acestui venit.

Cel mai prost plătiţi salariaţi din România câştigă în prezent puţin peste un euro pe oră, cu 10 eurocenţi mai mult decât vecinii din Bulgaria. În 2014, suma va ajunge la circa 1,2 euro pe oră, mai puţin decât un angajat din America Latină sau din Beijing, reiese din datele Eurostat şi ale Naţiunilor Unite.

La nivel mondial există mai multe modele de acordare a salariului minim. În unele state, unde standardele de viaţă diferă de la regiune la regiune, precum China, salariul minim este stabilit la nivel local. În alte ţări, precum Marea Britanie spre exemplu, salariul minim ţine cont de nivelul de pregătire al angajatului. În alte state, precum Austria, Italia sau ţările nordice, nu există un sistem de acordare a salariului minim.

Recent, Germania a surprins Europa prin compromisul politic asumat de cancelarul Angela Merkel în scopul formării unei coaliţii de guvernare: introducerea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2015. Măsura ar putea duce la "erodarea" exporturilor, principala sursă de creştere a celei mai mari economii din Europa.

Nivelul propus - de 8,5 euro pe oră, de 8,5 ori mai mult decât în România spre exemplu - ar clasa Germania pe locul şase la nivel european, după Luxemburg, Franţa, Belgia, Olanda şi Irlanda, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Salariul minim din Luxemburg, de patru ori mai mare decât salariul mediu din România

În Uniunea Europeană există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte nivelul salariului minim. În şapte state, acesta este sub doi euro pe oră - Bulgaria 0,9 euro/oră, Letonia 1,7 euro/oră, Lituania 1,7 euro/oră, Estonia 1,9 euro/oră, Slovacia 1,9 euro/oră şi Ungaria 1,9 euro/oră. În alte patru este cuprins între doi şi trei euro pe euro - Cehia 2 euro/oră, Polonia 2,1 euro/oră, Croaţia 2,2 euro/oră şi Portugalia 2,9 euro/oră. În Grecia şi Spania este cuprins între trei şi patru euro/oră, respectiv 3,3 şi 3,9. În Malta este de 4 euro/oră, iar în Slovenia este de 4,5 euro/oră. În alte şapte state europene depăşeşte şapte euro/oră: Marea Britanie 7,7 euro/oră, Irlanda 8,6 euro/oră, Olanda 9 euro/oră, Belgia 9,1 euro/oră, Franţa 9,4 euro/oră şi Luxemburg 11,1 euro/oră.

Salariaţii din Luxemburg se bucură de cele mai mari salarii minime, respectiv 11,1 euro pe oră, în timp ce bulgarii au cele mai scăzute salarii minime, circa 90 de eurocenţi pe oră.

Practic, cel mai prost plătiţi angajaţi din Luxemburg câştigă lunar peste 1.900 de euro, de aproape patru ori mai mult decât salariul mediu brut din România, de circa 500 de euro, potrivit Institutului Naţiona de Statistică.

Mai mult, cel mai prost plătiţi angajaţi din economia românească au lefuri mai mici decât cele acordate în Argentina (2,8 euro/oră), Brazilia (1,4 euro/oră) sau China, unde salariul minim poate ajunge şi la 1,8 euro pe lună în anumite provincii, reiese din datele Organizaţiei Naţiunilor Unite.share - facebook    share - twitter
Gabriel a postat: Luni, 09 Decembrie, 2013, 11:57 urmatorul comentariu:
Oare de ce ziaristii romani nu stiu sa pregateasca un articol profesionist. De exemplu in articol nu se specifica la ce an se refera salariul minim din tarile Europei(2010?, 2011?, 2012?)....
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
ACUMA LA TV 08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta