Retete culinare
FASOLECiorba de fasole verde Ingrediente
2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, 500 g fasole grasă, verdeaţă, 1 ardei gras, 3 roşii mijlocii, sare.
Într-o oală cu apă clocotită, se pun la fiert un morcov, un pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt. Se adaugă fasolea tăiată în bucăţi, verdeaţă, cozi de ceapă verde, un ardei gras, toate tăiate mărunt, şi roşiile curăţate de seminţe. Când este aproape gata, se adaugă borşul fiert separat şi strecurat. Se potriveşte de sare. Se poate servi simplă sau dreasă cu ou şi smântână.
Salata de piure de fasole Ingrediente
300 g fasole boabe, 100 g ulei, 1 lingură zeamă de lămâie (sare de lămâie sau oţet), o ceapă mijlocie, sare.
Se fierbe fasolea uscată, se scurge şi se trece prin sită. După ce s-a răcorit se pune piureul într-un castron şi se bate bine cu o furculiţă, adăugând uleiul turnat cu încetul şi zeama de lămâie (poate fi înlocuită cu zeama de lămâie ce se găseşte în comerţ, de vânzare, în sticluţe). Se potriveşte de sărat. Când este gata, se amestecă cu ceapă tocată mărunt. Este o salată puţin costisitoare şi foarte gustoasă.
Salata de fasole verde Ingrediente
500 g fasole boabe, 1 morcov, 1 pătrunjel, 3 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, câteva măsline, sare.
Se fierbe fasolea cu un morcov, pătrunjel şi o ceapă. Când este gata, se scurge bine, se scoate zarzavatul şi, cât este încă fierbinte, se adaugă sarea şi se amestecă cu sosul de oţet şi ulei, pregătit separat. Se adaugă măsline şi felii de ceapă (după dorinţă).
Salata de cartofi si fasole boabe Ingrediente
500 g cartofi, 250 g fasole boabe, 2 cepe, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare.
Se amestecă fasolea şi cartofii fierţi. Când este gata, se scurge bine, se scoate zarzavatul şi, cât este încă fierbinte, se adaugă sarea şi se amestecă cu sosul de oţet şi ulei, pregătit separat. Se adaugă măsline şi felii de ceapă (după dorinţă).
Salata de fasole verde Ingrediente
1 kg fasole grasă, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare, 2 — 3 căţei de usturoi.
Pentru salată se preferă fasolea grasă. Se curaţă, se spală şi se pune la fiert cu apă fierbinte şi puţină sare. Când este gata, se scurge foarte bine de apă şi se amestecă cu sosul de ulei, oţet şi sare. După gust se adaugă mujdei de usturoi.
Supa deasa de fasole boabe (crema) Ingrediente
4 l apă, zarzavat de supă, 300 g fasole, 1 ceapă, unt proaspăt cât o nucă sau ulei.
Fasolea aleasă şi spălată se fierbe într-o oală cu apă; după ce dă în clocot, se scurge apa şi se toarnă altă apă fierbinte. Se adaugă un morcov tăiat în patru, o ceapă mare şi un pătrunjel cu frunze. Se lasă să fiarbă pe foc mic. Se încearcă dacă a fiert luând un bob de fasole şi strivindu-l între degete. Se scoate zarzavatul şi se trece prin sită fasolea şi ceapa, cât sunt încă fierbinţi. Se subţiază cât trebuie cu zeama lor. Se lasă să mai dea câteva clocote, amestecând mereu, ca să nu se prindă de fund. După ce se ia de pe foc, se adaugă o bucăţică de unt proaspăt sau o lingură de ulei. Se serveşte cu bucăţele de pâine prăjită în unt.
Ciorba de cartofi si fasole verde Ingrediente
250 g fasole grasă, 250 g cartofi, 2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, verdeaţă, 1 ardei gras, 3 roşii mijlocii, sare
Se fierb într-o oală cu apă morcovul, pătrunjelul şi o ceapă. Se adaugă fasolea grasă tăiată în bucăţi şi la urmă cartofii curăţaţi, tăiaţi în cuburi, şi sare. Se lasă să fiarbă până încep cartofii să se sfărâme. Se adaugă frunze de pătrunjel şi de mărar tăiate fin şi borşul fiert separat şi strecurat. Se lasă să mai dea un clocot. Se scoate morcovul şi pătrunjelul şi se serveşte simplă sau dreasă cu ou şi cu smântână.
Ciorba de fasole boabe Ingrediente
3 l apă, 1 l borş, 300 g fasole uscată, zarzavat de supă, 200 g roşii, verdeaţă.
Se pune fasolea la fiert. După ce a dat câteva clocote, se schimbă apa cu altă apă tot fierbinte. Se adaugă un morcov, un pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt. Când zarzavatul este aproape fiert, se pune sarea, borşul fiert separat şi strecurat, roşiile şi verdeaţa: mărar, pătrunjel, cozi de ceapă, leuştean. Se lasă să dea împreună câteva clocote.
Fasole boabe cu carne Ingrediente
600 g carne, 400 g fasole uscată, 1 lingură untură, 2 cepe, 1 lingură bulion sau 5 roşii, 1 frunză de dafin.
Se pregăteşte carnea la fel ca pentru mâncarea cu cartofi. Se alege fasole care nu lasă coji şi se fierbe separat, schimbând apa odată sau de două ori. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă fasolea, care nu trebuie să fie de loc sfărâmată. Se pune sare, puţin bulion sau roşii şi o frunză mică de dafin. Mâncarea nu trebuie să fie prea scăzută, este mai gustoasă cu puţină zeamă.
Fasole verde cu carne Ingrediente
600 g carne, 1 kg fasole, 2 cepe, 1 lingură untură, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion sau 4 roşii, sare, verdeaţă.
Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjeşte cu două cepe tăiate mărunt şi cu o lingură de untură. După ce s-a rumenit carnea, se adaugă făina, puţină sare, se amestecă, se toarnă apă caldă cât s-o cuprindă şi se pune fasolea curăţită şi spălată. Se lasă să fiarbă împreună. Când fasolea este aproape fiartă, se gustă de sare, se adaugă o lingură de bulion sau câteva roşii, puţină verdeaţă şi se dă la cuptor. Se poate face şi cu fasolea fiartă separat şi bine scursă. Se pune peste carne când aceasta este frăgezită.
Pui cu fasole verde Ingrediente
1 pui mare, 1 kg fasole verde, 1 ceapă mica, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă bulion, 1 lingură unt sau untură, 1 linguriţă pătrunjel verde, tocat, sare.
Se prăjesc uşor bucăţile de pui în unt sau în untură, se adaugă o ceapă dată pe răzătoare şi făina. Se curăţă fasolea. Dacă puiul este foarte tânăr, fasolea se fierbe separat, se scurge de apă atât cât trebuie pentru ca mîncarea să aibă sos. Se acoperă, se dă la cuptor o jumătate de oră. Dacă puiul este mai mare şi nu prea fraged, se aşază fasolea crudă peste puiul înăbuşit cu unt, se toarnă o ceaşcă bună de apă sau de zeamă de carne şi se lasă să fiarbă acoperit. Dacă scade prea mult, se mai adaugă apă. Se pune bulion şi verdeaţă tocată.
Aceeaşi mâncare se poate face fără ceapă, iar când este gata, se adaugă 2 — 3 linguri de smântână.
Fasole verde cu ulei Ingrediente
1 kg fasole grasă, 1 ceapă, 2 linguri ulei, 4 roşii, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă verdeaţă tocată, sare.
Se curăţă fasolea, de preferinţă fasole grasă. Se pune în apă fierbinte să dea câteva clocote. Se prăjeşte cu ulei o ceapă tocată, se pune făină şi se stinge cu apă. Se adaugă roşiile curăţite de pieliţe sau bulion, verdeaţă şi fasolea scursă de apă. Se potriveşte de sare şi se dă la cuptor.
Fasole verde cu omleta la cuptor Ingrediente
750 g fasole, 3 ouă, 1 lingură făină, 3 linguri lapte, 2 linguri unt, sare.
Se curăţă fasolea şi se fierbe. Se scurge şi se aşază cu unt într-o formă rezistentă la foc. Separat se bat ouăle ca pentru omletă, cu făină şi lapte sau smântână. Se potriveşte de sare. Se toarnă compoziţia peste fasole şi se dă la cuptor. Se ţine până se prinde ca o omletă. Se serveşte în formă.
Fasole verde cu unt proaspat Ingrediente
1,500 kg fasole, 50 g unt proaspăt, sare.
Se curăţă fasolea rupând-o la capete. Se spală şi se pune la fiert în apă clocotită cu un praf de sare. Se fierbe descoperită, la foc potrivit. Se scurge, se adaugă puţin unt proaspăt, mişcând cratiţa pentru ca untul să le cuprindă bine. Se potriveşte de sare şi se serveşte fără să se mai ţină pe foc.
Sufleu de fasole verde Ingrediente
750 g fasole fidea, unt, lapte sau apa, faina, oua, sare
Se curăţă fasolea şi se fierbe în apă clocotită cu puţină sare. Se scurge, se aşază cu unt într-o formă rezistentă la foc şi se ţine pe maşină până iese umezeala din fasole. Separat se prăjesc două linguri nu prea pline de făiriă, în două linguri de unt topit, fierbinte. Se amestecă, fără să se rumenească de loc şi se sting cu lapte sau cu apă. Se lasă să fiarbă până se îngroaşă bine şi se desface de pe cratiţă. Se dă la o parte. Când compoziţia s-a răcorit puţin, se adaugă brânza rasă şi gălbenuşurile puse pe rând.
Se potriveşte de sare. La sfârşit se adaugă albuşurile spumă. Se toarnă compoziţia peste fasole, se stropeşte cu unt, se presară brânză, se dă la cuptor o oră. Se serveşte când a crescut frumos.
Fasole boabe fiarta Ingrediente
500 g fasole uscată, 1 ceapă, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 frunză de dafin, sare.
Se alege fasolea şi se spală. Înainte de a fi pusă la fiert, se ţine două ore în apă călduţă. Se scurge şi se pune într-o oală cu apă rece, cât să le cuprindă bine. Se pune pe foc mic, să înceapă încet să fiarbă. După ce dă în clocot se trage la o parte, se scurge şi se pune din nou pe foc potrivit, cu altă apă fierbinte. Se adaugă o ceapă, zarzavatul, o frunză de dafin, spre sfârşit se pune sarea. Se fierbe pe foc mic. Numai astfel boabele rămân întregi. Se serveşte caldă sau rece, cu murături. După gust se pot adăuga doi, trei căţei de usturoi. Când se aşază în castron sau în farfurie, se scoate zarzavatul şi frunza de dafin. Dacă fasolea este mai veche se moaie în apă din ajun.
Fasole boabe cu slanina Ingrediente
500 g fasole uscată, 1 păhărel vin roşu, 1 ceapă, 2 linguri untură, 100 g slănină afumată, 1 lingură bulion, 1 frunză de dafin.
Se alege fasole cu bobul mare. Se ţine, înainte de a fi pusă la fiert, două ore în apă abia călduţă. Se scurge şi se pune într-o oală cu apă rece, care să o acopere cu un strat de un deget. Se pune oala pe foc mic, să înceapă să fiarbă cu încetul. Cum dă în clocot, se trage la o parte, se scurge şi se pune din nou la foc potrivit, cu apă fierbinte, în cantitate egală cu aceea vărsată. Se adaugă un păhărel de vin roşu. Se lasă să fiarbă la foc potrivit, se ia spuma. Separat se prăjeşte în untură o ceapă tăiată mărunt şi se pune în oală, după ce fasolea a început să fiarbă, împreună cu slănina afumată, tăiată mărunt, o Iingură de bulion, o frunză de dafin; spre sfârşit se pune sarea. Fasolea, după soi, trebuie să fiarbă circa 1 1/2 —3 ore. Dacă scade prea mult în timpul fiertului, se mai adaugă puţină apă clocotită.
Iahnie de fasole Ingrediente
500 g fasole uscată, 3 cepe, 2 linguri ulei, 1 lingură bulion, 1 frunză de dafin.
Se alege fasolea şi se fierbe după cum s-a arătat mai sus. Se prăjeşte separat, în ulei, ceapa tăiată peştişori şi când fasolea este fiartă, se amestecă cu aceasta, se adaugă bulion, o frunză de dafin, sare. Se ţin să dea câteva clocote împreună. Nu trebuie lăsatâ să scadă prea tare; se serveşte răcorită.
Fasole batuta Ingrediente
500 g fasole uscată, 2 cepe, 2 linguri ulei, sare, 1 căpăţână usturoi.
Se alege fasolea boabe şi se fierbe. Dacă fasolea este nouă, nu trebuie ţinută în apă mai înainte. Se trece fierbinte prin sită şi se bate bine la foc până creşte. Se serveşte cu ceapă prăjită în ulei sau cu mujdei de usturoi şi cu mămăliguţă.
|
EUROSILVER ARAD
Program Baricada TV
|
ORA |
PROGRAM - LUNI |
|
04:30 |
Deşteptarea României |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea Show |
|
10:00 |
Quantika |
|
11:00 |
Magie pe Baricadă |
|
11:30 |
Baricada Music |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
13:00 |
Vitralii |
|
14:30 |
Baricada Music |
|
15:00 |
Pe Baricadă |
|
16:00 |
Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş |
|
17:00 |
Timpul - artă şi ştiinţă |
|
17:30 |
Comunitatea mea |
|
18:00 |
În Arenă cu Adrian Creţa |
|
19:00 |
Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre |
|
20:00 |
Pâine şi Circ cu Adrian Creţa |
|
21:00 |
Ghilea Show cu Sorin Ghilea |
|
22:00 |
Naşul cu Radu Moraru |
|
01:00 |
Ghilea Show |
|
02:00 |
Pâine şi Circ |
|
03:00 |
Fără pleoape la urechi |
|
04:00 |
În Arenă |
|
05:00 |
Aradul de 5 stele |
|
ORA |
PROGRAM - MARTI |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea Show |
|
10:00 |
Pâine şi Circ |
|
11:00 |
În Arenă |
|
11:30 |
Baricada Music |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
13:00 |
Conferinţa de presă |
|
14:00 |
La Graniţele Cunoaşterii |
|
15:00 |
Magie pe Baricadă |
|
15:30 |
Vitralii |
|
17:00 |
Documentar |
|
18:00 |
Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard |
|
18:30 |
Mapamond Românesc cu Antoniu Martin |
|
19:30 |
Comunitatea Mea |
|
20:00 |
Pâine şi Circ cu Adrian Creţa |
|
21:00 |
Ghilea Show cu Sorin Ghilea |
|
22:00 |
Naşul cu Radu Moraru |
|
00:30 |
Timpul - artă şi ştiinţă |
|
01:00 |
Ghilea Show |
|
02:00 |
Pâine şi Circ |
|
03:00 |
La graniţele cunoaşterii |
|
04:00 |
Mapamond românesc |
|
ORA |
PROGRAM - MIERCURI |
|
05:00 |
Documentar |
|
06:00 |
Sufulcă-ţi zilele |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea Show |
|
10:00 |
Pâine şi Circ |
|
11:00 |
Pe Baricadă |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
14:00 |
Deşteptarea României |
|
16:00 |
Conferinţa de presă |
|
17:00 |
Retro Zone cu Alexandru Chiriţă |
|
19:00 |
Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean |
|
20:00 |
Pâine şi Circ cu Adrian Creţa |
|
21:00 |
Ghilea Show cu Sorin Ghilea |
|
22:00 |
Naşul cu Radu Moraru |
|
01:00 |
Ghilea Show |
|
02:00 |
Pâine şi Circ |
|
03:00 |
Retro Zone |
|
05:00 |
Vitralii |
|
ORA |
PROGRAM - JOI |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea Show |
|
10:00 |
Pâine şi Circ |
|
11:00 |
Conferinţa de presă |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
13:00 |
Vinovaţii fără vină |
|
14:00 |
Ţinta noastră: Sănătatea |
|
15:00 |
Fără pleoape la urechi |
|
16:00 |
La graniţele cunoaşterii |
|
17:00 |
Deşteptarea României cu Lorin Fortuna |
|
19:00 |
Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan |
|
19:30 |
Comunitatea mea |
|
20:00 |
Quantika cu Michael Szellner |
|
21:00 |
Ghilea Show cu Sorin Ghilea |
|
22:00 |
Naşul cu Radu Moraru |
|
00:30 |
Timpul - artă şi ştiinţă |
|
01:00 |
Ghilea Show |
|
02:00 |
Quantika |
|
03:00 |
Deşteptarea României |
|
ORA |
PROGRAM - VINERI |
|
05:00 |
Documentar |
|
06:00 |
Sufulcă-ţi zilele |
|
06:30 |
Naşul |
|
09:00 |
Ghilea show |
|
10:00 |
Quantika |
|
11:00 |
Conferinţa de presă |
|
12:00 |
Ghilea Show |
|
13:00 |
Magie pe Baricadă |
|
13:30 |
Timpul - artă şi ştiinţă |
|
14:00 |
Deşteptarea României |
|
16:00 |
Mapamond românesc |
|
17:00 |
Comunitatea mea |
|
17:30 |
Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte |
|
18:30 |
Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu |
|
19:30 |
Vitralii cu Eugen Marinoff |
|
21:00 |
Ghilea Show |
|
22:00 |
Baricadaţi în voie bună |
|
23:30 |
Retro Zone |
|
01:30 |
Ţinta noastră: Sănătatea |
|
02:30 |
Pe Baricadă |
|
03:30 |
Vitralii |
|
05:00 |
La graniţele cunoaşterii |
|
ORA |
PROGRAM - SAMBATA |
|
06:00 |
Baricada Music |
|
07:00 |
Baricadaţi în voie bună |
|
08:30 |
Desene animate |
|
10:00 |
Documentar |
|
11:00 |
Sufulcă-ţi zilele |
|
11:30 |
Fără pleoape la urechi |
|
12:30 |
Ţinta noastră: Sănătatea |
|
13:30 |
Magic Summer |
|
15:30 |
La graniţele cunoaşterii |
|
16:30 |
Documentar |
|
17:30 |
Baricada Music |
|
18:00 |
Aradul de 5 stele |
|
19:00 |
Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea |
|
19:30 |
Film Artistic |
|
21:30 |
Vinovaţii fără vină |
|
22:30 |
Film documentar |
|
23:30 |
Baricadaţi în voie bună |
|
02:30 |
Vinovaţii fără vină |
|
03:30 |
Film documentar |
|
04:30 |
Baricada Music |
|
ORA |
PROGRAM - DUMINICA |
 |
05:00 |
Baricadaţi în voie bună |
|
06:00 |
La graniţele cunoaşterii |
|
07:00 |
Desene animate |
|
09:00 |
Pâine şi Circ |
|
10:00 |
Magic Summer |
|
12:00 |
Baricadaţi în voie bună |
|
13:00 |
Magie pe Baricadă |
|
14:00 |
Vitralii |
|
15:30 |
La graniţele cunoaşterii |
|
16:30 |
Retro Zone |
|
18:30 |
Vinovaţii fără vină |
|
19:30 |
Ţinta noastră: Sănătatea |
|
20:30 |
Film artistic |
|
22:30 |
Film documentar |
|
23:30 |
Film artistic |
|
01:30 |
Magic Summer |
|
03:30 |
Film artistic |
PARTENERI
|