|
|||
DETALII STIRE:
Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare
Sala Clio, joi, 15 noiembrie Muzeul de Artă, sâmbătă, 17 noiembrie
Motive pe cale de dispariție din broderia tradiționala românească pot fi redate acum cu ajutorul mașinilor de brodat computerizate
Pe parcursul lunii noiembrie vor avea loc în trei orașe din țară, București, Arad și Suceava, o serie de expoziții atelier cu tema “Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare”. Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, realizat de Meșteșugari Romani (www.mestesugariromani.ro) cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural Național (www.afcn.ro) și are ca scop descoperirea și popularizarea patrimoniului imaterial românesc autentic pe cale de dispariție. Expozițiile atelier de pe parcursul lunii noiembrie vor evidenția în primul rând motivele grafice specifice broderiei tradiționale românești, influențe, stiluri de cusături, tipuri de țesături și suporturi specifice fiecărei regiuni a țării.
Expozițiile atelier cu tema “Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare” sunt organizate în contextul în care broderia, ca preocupare în timpul liber, este pe cale de dispariție. Marea masă a persoanelor din orașe sau sate nu mai au timpul necesar pentru a se dedica acestor tipuri de activități. Din această cauză motivele grafice tradiționale românești sunt pe cale de disparitie. Portalul www.mestesugariromâni.ro prin organizarea celor trei expoziții atelier, își dorește să contribuie la evidențierea spiritului autentic românesc din arta și design-ul textil. Ne dorim promovarea românității scoțând la lumină prin metode standard: fotografiere, redare cu tehnici de actualitate (utilaje industriale, programe software software) a ceea ce artizanii români au creat în trecut. Atunci, contactul cu natura,cu mediul înconjurător era nemijlocit, nealterat, motivele grafice fiind adevărate opere de artă cu autori anonimi. www.mestesugariromani.ro își dorește să asigure continuitatea actului creator și să vină cu propuneri inovative sub aspectul tehnicilor moderne de redare a artei tradiționale.
Expozițiile atelier își propun să promoveze de asemenea și debutul artistic, prin încurajarea și inițierea artiștilor în abordarea broderiei tradițioale cu ajutorul tehnicilor moderne. Proiectul are ca obiectiv și sporirea capacității organizaționale a artizanilor prin punerea la dispoziția acestora a unui portal de comunicare și a unei platforme de comercializare a creațiilor proprii – www.mestesugariromani.ro.
Programul expozițional va fi următorul:
3 noiembrie – Bucuresti, Muzeul Național al Țăranului Român, Șos. Kiseleff , nr. 3 ( vis-à-vis de librăria Cărturești) 10 noiembrie – Suceava, Muzeul Etnografic - Hanul Domnesc din cadrul Muzeului Bucovinei, str. Ciprian Porumbescu , nr. 5 15, 17 noiembrie – Arad, Sala Clio (str. Horea 10), Muzeul de Arta, (str. Gheorghe Popa, nr. 2-4, et. II)
În cadrul expozițiilor veți afla mai multe detalii despre:
- Motive grafice specifice broderiei tradiționale românești - Cum se confecționează o ie tradițională pas cu pas - Cum poți broda acasă cu ajutorul unui laptop și a unei simple mașini de cusut cu modul de brodare - Cum poți promova și comercializa creațiile proprii înscriindu-te pe www.mestesugariromani.ro Vă invităm așadar in București, Suceava și Arad pentru a ne cunoaște și a descoperi împreună motivele grafice specifice din broderia tradițională românească și metode inovatoare de redare.
Organizatorii acestui eveniment, Meșteșugari Români (www.mestesugariromani.ro) reprezintă o comunitate virtuala apărută din dorința de a promova creatorii de artă populară românească atât din domeniul broderiei cât și din alte domenii de creație: pielărie, sculptură, pictură sau țesătorie. Expozițiile atelier din București și din țară sunt un mod de comunicare directă a specificului artei populare românești, cu demonstrații practice, venind în completarea comunicării online cu creatorii sau cu persoanele pasionate de arta populară.
Dintre partenerii care susțin acest proiect enumerăm:
Administrația Fondului Cultural Național (www.afcn.ro), Muzeul Național al Țăranului Român (www.muzeultaranuluiroman.ro), Muzeul Bucovinei Suceava (www.muzeulbucovinei.ro), Complexul Muzeal Arad (www.museumarad.ro), Brodat și Cusut (www.cusutsibrodat.ro), Asociația Tradiția Românească (www.asociatiatraditiaromaneasca.ro), Auer Packaging ( www.auer-packaging.ro) Eurobox Logistics (www.eurobox.ro).
Expoziția se desfășoară cu suportul Centrului de Cusut și Brodat din București, www.brodatsicusut.ro, Distribuitor Brother și Bernina care va participa la evenimente cu 2 mașini de brodat și combinate de cusut și brodat. Sursa: Arad-Culture |
EUROSILVER ARAD
Program Baricada TV
COZACONE
HOROSCOP
Înţeleptarea României
Ghilea Show
PARTENERI
|
Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.