Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 20 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Parteneriat în domeniul medical între Arhiepiscopia Aradului și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 04 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 1623 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Parteneriat în domeniul medical între Arhiepiscopia Aradului și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”

Religie pentru sănătate

          Problemele cu care se confruntă astăzi lumea sunt din ce în ce mai mari. Ne dăm seama însă că toate probleme au soluții în Biserică, mai ales atunci când citim cuvântul Mântuitorului: „cele ce sunt cu neputință la oameni, la Dumnezeu toate sunt cu putință” Mt. 19,26. Indiferent de natura problemelor, fără Dumnezeu nu putem face nimic.

Chiar și atunci când ne încearcă problemele de sănătate, gândul nostru zboară tot la Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor, chiar dacă piciorele noastre se îndreaptă spre medic. Și aici, mai cu folos pleci de la o consultație făcută de un medic care îți vorbește de spre tămăduirea care vine de la Dumnezeu și cu mai multă nădăjde că te vindeci mai ușor. Există medici care te îndeamnă să îl cauți pe Dumnezeu în timp ce îți urmezi tratamentul. Medici care pun la picioarele Mântuitorului întreaga lor pricepere și umplu de bună mireasmă duhovnicească întreaga consultație.

          AMFOR – Sf. Ev. Luca

Acești medici, asemenea Sfinților Doctori fără de arginți, hrăniţi fiind cu buna învăţătură şi trăind în credinţa creştinească se remarcă prin purtarea de grijă față de cei care sunt în suferinţe. Fac aceste fapte minunate nu pentru a se îmbogăţi cu aur şi cu argint, ci pentru Dumnezeu, ca să arate dragostea cea nemărginită a Creatorului tuturor.

Asociația Medicilor și a Farmaciștilor Ortodocși din România – Arad, având ocrotitor pe Sf. Ev. Luca despre care amintește Sfântul Apostol Pavel în epistolele sale: „vă salută și Luca iubitul doctor” (Colos. 4, 14), este o asociație creștin-ortodoxă, cu activitate socio-medicală, formată din medici specialiști în diverse domenii.

Asociația a fost înființată în anul 2012 la inițiativa D-nei rector UVVG Arad - Prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, membru fondator și inițiator al Asociației și a D-nei Dr. Simona Dumitra - președintele Asociației, după modelul asociației înființate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în anul 1994, pe când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Obiectivele asociației sunt: dezvoltarea dimensiunii creștine a dăruirii pentru alinarea suferințelor umane, organizarea solidarității creștin ortodoxe medicale în mediile în care tratamentul medical este precar iar pacientii sunt în imposibilitatea de a plătii consultațiile și tratamentul, organizarea de colocvii, seminarii și conferințe pentru informare și sensibilizarea clerului și studenților în teologie privind profilaxia bolilor, grija pentru bolnav, precum și legătura dintre sănătatea spirituală și cea fizică.

          DISPENSARUL din ZIMBRU

În anul 2003 în localitatea arădeană Zimbru, în urma unor inundații care au produs importante pagube în localitate dar și în satele apropiate Valea Mare, Dulcele şi Brusturescu, Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, construiește aici un Dispensar medical sub ocrotirea Sf. M. Mc. Pantelimon. Dispensarul a fost amenajat și dotat la inițiativa și pe cheltuiala Patriarhiei Române iar Alpha Bank donează autosanitara ce va deservi dispensarul pentru mai mulți ani. Dispensarul oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zonă, care nu au altă unitate medicală mai apropiată, prin grija medicului de familie Dr. Ana Halic dar și a preotesei din sat Adina Lușcă, asistenta medicală permanentă a satului.

ACTIVITATE SOCIO-MEDICALĂ

Una dintre activitățile desfășurate în cadrul Dispensarului medical din Zimbru, a avut loc sâmbătă 30 august 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, prin osteneala medicilor AMFOR și cu dărnicia Farmaciei Sinapis. Aceștia au efectuat o activitate de voluntariat socio-medicală prin următoarele specializări: hematologie, pediatrie, ORL și medicină de familie. Totodată în camera de așteptare au fost săvârșite rugăciuni pentru sănătate și împărțire iconițe de către preoții prezenți: Pr. Gabriel C. Mariș - consilierul social al Arhiepiscopiei Aradului și Pr. Ciprian Lușcă – parohul Bisericii.

Au fost consultați în mod gratuit, în doar câteva ore, peste 60 de bolnavi din această zonă defavorizată (parohia numără 350 credincioși în 4 sate), de aproape fiecare medic în parte. Toți pacienții, indiferent de confesiunea religioasă, au beneficiat și de medicamente gratuite, iconițe si alte daruri venite din partea celor implicați.

          CABINETE MEDICALE în ARAD

La 19 martie 2003, la o zi după darea în  folosinţă a Dispensarului medical de la Zimbru, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, în prezent Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, la vremea aceea Episcop vicar patriarhal, sfinţeau şi Cabinetele medicale „Sfinţii Doctori fără de Arginți Cosma şi Damian”.
La început au funcționat în regim de voluntariat cu sprijinul cadrelor didactice de la Şcoala Postliceală Cristiana Arad, cu aportul monahiilor de la centrul eparhial și apoi cu aportul CMI Dr. Dan Țărean. Din 2013 s-a reorganizat întreaga activitate prin implicarea AMFOR Arad.

Obiectul de activitate al Cabinetelor se realizează prin asistența ambulatorie în specialitățile: Hematologie (Prof. Dr. Univ. Cotoraci Coralia), Pediatrie (Șef lucrări Dr. Dumitra Simona), Dermatologie (Dr. Victor Neamțiu), Medicină Internă (Dr. Moș Liana), Medicină de familie (Dr. Cirin Horia, Dr. Popa Călin, Dr. Onel Mircea), Psihiatrie (Dr. Piroș Ligia, Dr. Mariș Mariana), urmând și specializarea ORL (Dr. Ion Șerban) și altele. Sunt așteptați și alți medici care binevoiesc a susține această faptă bună și a ajuta la dezvoltarea domeniilor de activitate și intensificarea consultațiilor medicale, de asemenea și farmaciști care, pe lângă faptele bune săvârșite în taină, sunt așteptați a colabora cu medicii cabinetelor pentru a putea distribui și medicamente gratuite celor aflați și în suferință și în sărăcie.

În vremurile grele în care trăim, nu prea mai întâlnim „doctori fără de arginți” asemenea Sfinților Cosma și Damian, ocrotitorii acestui cabinet medical, dar iată că Dumnezeu lucrează în sufletul medicilor credincioși care, din iubire de aproape și compasiune față de suferința bolnavilor, se pun aici în slujba lor.

Într-o conlucrare cu acești medici vin și slujitorii altarelor, preoții care se roagă pentru acești credincioși aflați în suferință și care se programează acolo. Toți cei consultați aici, sunt trecuți într-o evidență a Cabinetelor și formează pomelnicul citit lunar de preoți la Sfântul Altar.

CONSULTAȚII ȘI MEDICAMENTE GRATUITE

„Este un prilej deosebit de afirmare a lucrării samaritene a Bisericii pentru cei care sunt mai lipsiți și care sunt prea încercați cu boala – spunea la redeschiderea cabinetelor medicale Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului - Lucrarea aceasta este una de parteneriat cu medicina. Aici oamenii vin ca la biserică iar medicii se vor pune la dispoziția lor asemenea preoților. Un cabinet poate nivela niște situații pe care societatea încă nu le poate stăpâni. Noi vrem să venim în ajutorul societății, nu să facem concurență unii cu alții. Este un sprijin reciproc: așa cum Biserica este subvenționată de Stat și Biserica încearcă să ajute Statul acolo unde Statul nu poate pătrunde.”

Pacienţii doritori de consultații gratuite, care fac parte din următoarele categorii sociale: defavorizaţi social, copiii din familii cu venit mic, familii dezorganizate, familii cu mulţi copii, monoparentale, şomeri, pensionari, persoane neasigurate, persoane cu dizabilităţi, indiferent de credinţa religioasă, sunt așteptați zilnic la sediul Cabinetelor: Arad, str. Episcopiei, nr. 60-62 sau se pot programa direct la tel:  0257-280-309. Pentru mai multe detalii se poate lua legătura și cu preotul din parohia de care aparțineți.

Este deci o activitate de voluntariat și de dăruire asemenea celei a sfinților doctori Cosma și Damian care purtau de grijă de bolnavi fără a percepe nimic în schimb, doar credința și mărturisirea lui Hristos.

Pr. Cons. Gabriel Cosmin Mariș



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
ACUMA LA TV 21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta