Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Ravi Shankar va primi un Grammy postum, pentru întreaga activitate

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 13 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1055 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Ravi Shankar va primi un Grammy postum, pentru întreaga activitate

Muzicianul indian Ravi Shankar, un maestru inegalabil al sitarului, care a încetat din viaţă marţi, în SUA, va primi un premiu Grammy pentru întreaga activitate în slujba muzicii, conform unui anunţ făcut miercuri de organizatorii "Oscarurilor" industriei muzicale, transmite AFP.

Shankar a fost ales pentru a primi acest premiu înainte de moartea sa, însă în circumstanţele tragice ale dispariţiei sale, premiul îi va fi atribuit postum în cadrul ceremoniei ce va avea loc în luna februarie, conform lui Stephanie Schell, purtător de cuvânt al Grammy.

"L-am anunţat săptămâna trecută că va primi acest premiu", a precizat ea.

"Cel mai cunoscut cântăreţ la sitar din lume, Shankar este un veritabil ambasador al muzicii internaţionale", conform comunicatului Academiei Grammy care însoţeşte anunţul. De-a lungul carierei sale, Shankar a câştigat trei premii Grammy.

Ravi Shankar, 92 de ani, tatăl cântăreţei de jazz şi pop-folk Norah Jones, a murit la un spital din San Diego, unde fusese supus unei operaţii pentru înlocuirea unei valve cardiace.

Ravi Shankar, care locuia în California, s-a născut în oraşul sfânt Benares, pe malul Gangelui, pe 7 aprilie 1920, într-o familie de brahmani, cea mai înaltă castă în complexa societate tradiţională hindusă. Chitaristul grupului Beatles, George Harrison, i-a fost elev în anii 1960 şi cei doi au colaborat apoi la numeroase proiecte, printre care un concert de binefacere pentru Bangladesh în 1971. Harrison l-a numit pe Shankar 'naşul World Music', iar celebrul violonist Yehudi Menuhin l-a comparat cu Mozart.

În plină epocă hippie, el a cântat la festivalul de la Woodstock (Statele Unite), în 1969, alături de Janis Joplin şi Jimi Hendrix, în faţa a aproape 500.000 de spectatori. Deşi sunetele învăluitoare ale sitarului alimentează muzica pop de 40 de ani, în mare parte datorită lui, ele exercită şi astăzi aceeaşi fascinaţie asupra occidentalilor. Meditativă, învăluitoare, mereu rafinată şi complexă, acest tip de muzică construită în parte prin improvizaţie, este hipnotică şi misterioasă.

Cea de-a 55-a ceremonie a Premiilor Grammy va avea loc la 10 februarie 2013, la Staples Center din Los Angeles.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta