Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 03 Decembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Calul de bătaie al protestatarilor

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 27 Februarie, 2012 | Nr. accesari stire 990 ori | Comentarii stire 1 comentarii

Calul de bătaie al protestatarilor

Numele cel mai des clamat de către protestatari este cel al preşedintelui Traian Băsescu. Nici nu e de mirare. Preşedintele este asimilat cu toate relele care s-au abătut asupra României de la Revoluţie încoace, nu doar de când este preşedintele ţării. Chiar aşa să fie oare? Poartă Băsescu în cârcă toate neajunsurile democraţiei?

În 2004, când a ajuns şeful statului, T. Băsescu a promis că va fi un „preşedinte jucător”. În perioada 2004-2008 nu a putut să se ţină de cuvânt, pentru că premierul Tăriceanu i-a tăiat toate pârghiile prin care preşedintele ar fi vrut să reformeze republica. O luptă surdă s-a dat între cei doi şi, cum preşedintele nu avea prin Constituţie prerogativele care să-i confere puterile pe care el şi le dorea pentru a reforma statul, a rămas cu buzele umflate şi nu a făcut mai nimic pentru ţară.

În 2008 odată cu câştigarea celui de-al doilea mandat, dar şi cu venirea la putere a PDL, lucrurile s-au schimbat radical. T. Băsescu a avut în sfârşit şansa de a deveni acel preşedinte jucător pe care îl anunţase în 2004. S-a pus pe treabă. A anunţat reforma instituţiilor statului, o reformă absolut necesară pentru că schimbări radicale nu s-au mai făcut de pe vreme lui Cuza şi a lui Carol I. Iar România are nevoie de structuri statale mult mai suple care să corespundă vremurilor în care trăim.

Colac peste pupăză, T. Băsescu află că ţara are datorii mari şi, mai mult, aliaţii PSD de la guvernare nu sunt dispuşi la reformă. Se rupe coaliţia şi noua coaliţie e pe muchie de cuţit din cauza numărului de parlamentari care alcătuiau acea coaliţie. Legile reformei ori se impun foarte greu în Parlament ori nu pot fi impuse, mai ales în Senat, din cauza boicotului opoziţiei. Singura soluţie a rămas asumarea răspunderii guvernului pentru multe legi fundamentale pentru funcţionarea statului.

România fiind în criză, cineva trebuia să-şi asume această situaţie. Dar să o şi rezolve. Preşedintele Băsescu anunţă măsurile de austeritate şi ia asupra sa impactul negativ al acestor măsuri. A fost doar începutul. De atunci şi până astăzi, preşedintele a fost în prim planul tuturor fenomenelor negative care au venit peste societatea românească, asumându-şi cu curaj dar şi cu destulă inconştienţă toate riscurile posibile. Că a făcut-o pentru a impune reforma cu orice preţ, că a făcut-o pentru a proteja PDL, că a făcut-o pentru a fi în prim planul politicii, numai el ştie. Cert este că, într-o perioadă de criză, când orice reformă se impune foarte greu, Traian Băsescu nu a dat un pas înapoi. Normal ar fi fost ca reforma să se facă în perioada guvernării Tăriceanu. Şi mai firesc ar fi fost ca reforma statului să fie făcută imediat după revoluţie, aşa cum a procedat Balcerowicz în Polonia în 1990. Dar posibilul reformator de la noi – şi l-am numit pe Petre Roman – a fost exmatriculat de la putere de antireformistul Ion Iliescu şi România a pierdut momentul favorabil al schimbărilor fundamentale.

Aşa se şi explică de ce o ţară ca Polonia, care a făcut reforma atunci când trebuia, este astăzi pe un trend ascendent şi nu are probleme cu criza. Tot prin lipsa reformei de data asta, se explică şi faptul că România a rămas la coada istoriei. Ion Iliescu şi PSD sunt cei mai vinovaţi pentru starea actuală a naţiunii. Traian Băsescu, ca şi România, dealtfel, sunt victime colaterale ale guvernărilor socialiste conduse de Ion Iliescu. 

T. Băsescu este astăzi contestat şi din cauza metodelor sale de lucru. Atunci când nu poţi impune ceva în societate prin mijloace democratice aştepţi momentul potrivit. Ca să nu spun că trebuie să aştepţi poporul potrivit. Dar asta este mult mai greu.

Numai că istoria nu mai are răbdare. Dinamica istoriei nu se încetineşte ca să-i aştepte pe români să se dezmeticească din somnul cel de moarte (chiar şi imnul nostru de stat ne cheamă la trezire) şi să se încadreze în ritmul istoriei.

Dezavuez unele atitudini intempestive ale lui Traian Băsescu dar, pe fond, preşedintele are dreptate în ceea ce priveşte reforma, oricât l-ar contesta cea mai mare parte a naţiunii.

Cel mai grav lucru pentru o naţiune este inerţia, iar românii posedă o cantitate impresionantă de inerţie. Şi din cauza aceasta Traian Băsescu este calul de bătaie al protestatarilor.

Nu ştiu cum va sfârşi preşedintele Băsescu, dar Balcerowicz, foarte contestat când a făcut reforma, este astăzi erou naţional! Mă îndoiesc că T. Băsescu va ajunge în această postură! Explicaţia este simplă. Este greu, ca să nu spun imposibil, să faci bine două lucruri deodată: să gestionezi o criză care nu se mai termină şi, în acelaşi timp să faci o reformă care bulversează o ordine prestabilită. Dacă mai adăugăm la acestea şi starea precară a României lucrurile devin şi mai clare.

Dacă îi eliminăm din ecuaţie pe huliganii ultraşi, pe revoluţionari şi pe politicienii din opoziţie, care protestează în interese personale, adevăratul cal de bătaie al adevăraţilor protestatari este clasa politică românească.

Ioan Iercanshare - facebook    share - twitter
CLAUDIU a postat: Sambata, 03 Martie, 2012, 12:37 urmatorul comentariu:
DACA AR AVEA UN PIC DE VERTICALITATE CEL MAI INDICAT AR FI FOST SA RENUNTE SINGUR LA PRESIDENTIE SI SA NU MAI AGITE POPORUL SARAC UMILIT SI SATUL DE MINCIUNI
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta