Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 03 Decembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Premise consistente pentru o statuie a mitropolitului Andrei Saguna la Gyula

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 22 Mai, 2013 | Nr. accesari stire 1037 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Premise consistente pentru o statuie a mitropolitului Andrei Saguna la Gyula

    În spiritul valorilor care stau la baza edificiului european – democraţia, toleranţa, respectarea drepturilor minorităţilor naţionale - ,  şi  comunitatea românească din Ungaria trebuie să beneficieze de posibilitatea de a-şi amplasa un simbol reprezentativ. Pentru comunitatea respectivă, care numără circa 35.000 persoane, conform ultimului recensământ, figura mitropolitului Andrei Şaguna reprezintă, prin anvergura personalităţii sale, cât şi prin prolifica activitate pe care a desfăşurat-o, un simbol veritabil. Personalitate culturală de excepţie, Andrei Şaguna a  înţeles importanţa şcolii în devenirea unui om şi unei naţiuni. De aceea, una dintre coordonatele activităţii sale a fost sprijinirea tinerilor români din Transilvania şi Ungaria pentru a-şi desăvârşi educaţia, fie că a fost teologică, juridică sau pedagogică.

     Implicat activ în procesul emancipării naţiunii române din Transilvania, Şaguna a asumat, poate mai bine ca oricare alt lider român al vremii, susţinerea formării unei elite culturale româneşti, acţionând constant în această direcţie. Câţi dintre cititori cunosc faptul că marele ierarh a avut un rol primordial şi în demersul de constituire a ,, Fundaţiei  Gojdu”?  Se cunoaşte  importanţa acestei fundaţii în ceea ce priveşte formarea şi sprijinirea materială a generaţii întregi de intelectuali români din Transilvania şi Ungaria.

    Conştientizând că intelectualitatea laică trebuie să conlucreze strâns cu cea eclesiastică în promovarea dezideratelor naţionale, Şaguna a creat veritabile platforme media – dacă este să  amintim doar ziarul ,, Telegraful Român”-, unde s-au putut vehicula şi populariza idealurile românilor transilvăneni.

   Un loc aparte între activităţile întreprinse l-au deţinut românii din Ungaria. Numeroşi tineri studioşi de acolo au putut, graţie fundaţiilor şcolare fondate şi păstorite de marele cărturar şi ierarh ortodox, să acceseze studii de toate nivelurile la şcoli şi universităţi de referinţă din Europa.

    Dincolo de vasta moştenire lăsată naţiunii române, Andrei Şaguna poate reprezenta şi un model pentru generaţiile actuale şi cele care vor urma, mai ales în ceea ce înseamnă spiritul european ce se desprinde din prolifica sa activitate: un loc important şi semnificativ l-a avut relaţionarea cordială şi în spirit frăţesc, creştinesc, cu celelalte confesiuni din Transilvania.

   În  cadrul vizitei efectuate anul trecut de către  ministrul de externe român, Titus Corlăţean, la Budapesta, s-a solicitat şi obţinut acordul  oficialităţilor din ţara vecină pentru instalarea statuii mitropolitului Andrei Şaguna la Gyula.  În accepţiunea ministrului român de externe, amplasarea statuii ierarhului român va reprezenta ,, un moment cu simbolistică pozitivă şi pentru românii din Ungaria, dar şi pentru relaţia bilaterală”.

    Constatând determinarea autorităţilor române faţă de subiectul respectiv, deschiderea oficialităţilor maghiare, având în vedere şi susţinerea acestui demers de către principalii lideri ai comunităţii româneşti din Ungaria, opinăm că există premise consistente pentru ca mitropolitului Andrei Şaguna să i se ridice, cât mai curând, o statuie la Gyula.

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta