Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 14 Iunie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Summitul de la Vilnius:moment istoric pentru Republica Moldova

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 27 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1329 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Summitul de la Vilnius:moment istoric pentru Republica Moldova

       Aşa cum se cunoaşte, summitul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, care va avea loc între 28-29.11.2013, la Vilnius, a suscitat multiple dezbateri  atât la nivelul actorilor europeni, cât şi la nivelul altor state limitrofe Uniunii Europene.  Importanţa pe care Uniunea Europeană o acordă acestui eveniment se desprinde şi din maniera în care a fost pregătit acest summit. Trebuie precizat din capul locului că Uniunea Europeană îşi doreşte să promoveze în spaţiul limitrof valorile pe care s-a fondat: democraţia, pluralismul politic, toleranţa, economia de piaţă, o societate civilă activă, justiţie independentă etc. Din această perspectivă, trebuie înţelese şi acţiunile politico-diplomatice, dar şi civice care au premers summitul de la Vilnius.

    Astfel, în suita de acţiuni derulate în cadrul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, s-a remarcat Forumul Societăţii Civile, aflat la cea de a 5-a ediţie, care a avut loc la Chişinău între 4 şi 5 octombrie 2013. Pus anul acesta sub genericul simbolic: ,, Împreună pentru un viitor european”, forumul amintit a reunit reprezentanţi ai societăţii civile din cele şase ţări partenere ale Pactului Estic, precum şi din ţări ale Uniunii Europene. Semnificativ este că la acest eveniment s-au abordat priorităţile societăţii civile din statele partenere ale UE pentru perioada următoare, în scopul de a se omogeniza cadrul legislativ referitor la sectorul non-guvernamental din ţările respective cu aquis-ul comunitar. S-a subliniat rolul pe care societatea civilă îl va juca în contextul încheierii acordurilor de asociere dintre UE şi mai multe state partenere.

   Un alt eveniment preliminar l-a reprezentat Forumul pentru Tineret al Parteneriatului Estic, derulat la Kaunas, între 22 şi 25 octombrie 2013. Dincolo de importanţa stimulării schimbului de bune practici ale activităţii tinerilor din statele Parteneriatului Estic, s-a relevat, în cadrul acestui forum, rolul programului ,, Action Eastern Partnership Youth Window” în ceea ce priveşte oportunităţile care vor fi oferite de către Uniunea Europeană  statelor partenere în domeniile educaţiei, tineretului şi sportului.

   Cum s-a afirmat şi de către înalţi oficiali europeni, Republica Moldova se află printre statele care sunt pregătite să semneze Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Cele două acorduri sunt menite să apropie această ţară de U. E. şi  să deschidă perspective clare pentru integrarea în familia europeană. Dincolo de interesul UE de a integra Republica Moldova, există şi dezideratul acestei ţări de a se apropia tot mai ferm de Europa. Va fi fără îndoială, un parcurs deloc uşor, însă suntem siguri că prin consecvenţa arătată până acum în parcursul european, prin realizarea reformelor structurale în societate şi economie, prin asumarea principiilor şi valorilor europene, Republica Moldova îşi va câştiga un loc bine definit şi binemeritat în marea familie europeană. Din această perspectivă, summitul de la Vilnius este pentru acest stat un veritabil moment istoric.

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
ACUMA LA TV 06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta