Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Rusia doreşte blocarea sectorului energetic din România

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 22 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 5034 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Rusia doreşte blocarea sectorului energetic din România

Protestele împotriva gazelor de şist au fost finanţate de Rusia cu 82 de milioane de euro, România fiind una din ţările care au suferit de pe urma manifestaţiilor, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

„În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar şi Rusia îşi asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice, deci şi Rusia e interesată să-şi menţină piaţa europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, şi de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de şist, pe care noi le priveam ca fiind acţiuni ecologiste şi care au fost susţinute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce”, a decalarat Iancu.

La începutul lunii iunie, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara că Rusia lucrează alături de ecologişti la o campanie de dezinformare menită să submineze încercările de a explora surse alternative de energie, precum gazele de şist.

„Am întâlnit aliaţi care pot confirma că Rusia, ca parte a sofisticatelor sale operaţiuni de informare şi dezinformare, s-a implicat activ împreună cu aşa numitele organizaţii neguvernamentale – acele organizaţii de mediu ce duc campanii împotriva gazelor de şist – pentru a menţine dependenţa Europei de importurile de gaz rusesc”, a spus Rasmussen.

Protestele declanşate în urmă cu aproximativ un an şi jumătate au curpin aproape toată România şi nu au făcut distincţie între explorările de hidrocarburi convenţionale şi gazele de şist. Practic, manifestanţii au susţinut în mod deliberat că orice investigaţie geologică are drept scop descoperirea de gaze de şist, cu scopul de a semăna panică şi neîncredere în rândul populaţiei rurale, prost informate. Rezultatul acestor activităţi a fost o întârziere a lucrărilor şi, în foarte multe cazuri, blocajul complet al explorărilor şi exploatărilor.

O dovadă în plus privind susţinerea financiară internaţională din spatele protestarilor constă în mulţimea de oameni implicaţi în România în propaganda contra gazelor de şist. Au fost tipărite milioane de pliante privind riscurile presupuse ale hidrocarburilor neconvenţionale, zeci de activişti au străbătut ţara pentru a le împărţi, au fost organizate concerte de muzică, etc. Costurile implicate de aceste activităţi au depăşit cu mult puterea financiară a unor simple ong-uri iar prezenţa Rusiei a devenit incontestabilă.

„Europa îşi pune acum un mare semn de întrebare, întrucât n-ai cum să înlocuieşti peste noapte o dependenţă atât de mare de Rusia. Infrastructura este oricum mai mare decât preţul actual al gazelor”, a mai spus Iancu.

 M.G



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta