Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 07 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Republica Moldova, consecventă pe drumul european

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 20 Octombrie, 2014 | Nr. accesari stire 3937 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Republica Moldova, consecventă pe drumul european

   Aproape toţi  analiştii şi observatorii fenomenului politic din Republica Moldova opinează că alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014  reprezintă un moment crucial în evoluţia acestei ţări.

   Aşa cum s-a putut constata, în ultimii ani Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în relaţia cu Uniunea Europeană. Actuala coaliţie de guvernare de la Chişinău a manifestat, cu toate sinuozităţile inerente unui astfel de parcurs, consecvenţă în parcurgerea drumului spre UE. Aceasta s-a reflectat pe multiple planuri, de la semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb, la liberalizarea regimului vizelor, la finanţări comunitare pentru diverse proiecte din stânga Prutului etc.

    Toţi analiştii care se respectă consideră cazul Republicii Moldova un veritabil succes al Parteneriatului Estic - instrument gândit în scopul gestionării politicii de vecinătate a Uniunii Europene. Reformele interne realizate şi angajamentul ferm pentru Europa al Republicii Moldova au fost apreciate de reprezentanţi ai instituţiilor europene. Putem aprecia că Republica Moldova beneficiază în prezent de o susţinere fără precedent din partea Bruxelles –ului.

     Ceea ce este şi mai important - din perspectiva alegerilor parlamentare care vor urma –constă în orizontul de aşteptare al cetăţenilor Republicii Moldova. Conform Barometrului UE pentru politici de vecinătate, 55% dintre cetăţenii acestei ţări privesc Uniunea Europeană ca un partener, percepând-o ca un factor de stabilitate şi progres.

   Noul context creat de criza din Ucraina a făcut ca miza alegerilor din 30 noiembrie să fie una geopolitică. Din această perspectivă, cetăţenii Republicii Moldova au şansa istorică să înscrie ireversibil această ţară pe traiectoria europeană.

    Opţiunile electoratului - surprinse în ultimul sondaj de opinie realizat înainte de începerea campaniei electorale. De către IMAS Chişinău - relevă faptul că există premise consistente pentru constituirea unei majorităţi pro-europene în viitorul Parlament de la Chişinău.

   Preferinţele electoratului se îndreaptă spre forţele politice pro-occidentale, pro-europene, care doresc să modernizeze societatea, să confere Republicii Moldova statutul de membru al UE. Cetăţenii Republicii Moldova au înţeles - în marea lor majoritate - că şansa dezvoltării, modernizării, a unei vieţi mai bune, civilizate, într-o societate democratică, unde drepturile şi libertăţile civice să fie respectate, depind de votul lor.

   Opţiunea pentru partidele pro-europene este menită să ofere Republicii Moldova consecvenţa necesară finalizării cu succes a procesului de integrare europeană.

 

Antoniu Martin

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta