Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

România se află acum în fața unor decizii majore de politică energetică

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 16 Ianuarie, 2015 | Nr. accesari stire 4776 ori | Comentarii stire 0 comentarii

România se află acum în fața unor decizii majore de politică energetică

România este o țară bogată în resurse, care însă dă impresia Occidentului că nu vrea să le exploateze. Cel puțin aceasta este imaginea noastră externă în domeniul energetic, mai ales în urma scandalurilor legate de explorare din ultimii doi ani. Deși specialiștii din diverse domenii ne confirmă posibilitatea de a descoperi noi zăcăminte de hidrocarburi convenționale, importante pentru dezvoltarea industriei energetice, mișcările împotriva gazelor de șist împiedică desfășurarea lucrărilor pentru cercetarea oricărui tip de resurse.

Ideea este întărită şi de ultimele declaraţii, făcute  la conferinţa Romania Oil & Gas din Bucureşti, ale domnului Gehrig Schultz, CEO-ul şi Președintele Consiliului de Administraţie al companiei Prospecţiuni.

„Iată-ne aici în România, cel mai bogat loc din Europa, care deţine toate tipurile de resurse de petrol şi gaze ce s-au descoperit sau pe care le avem încă în minte, dar este dificil accesul pe teren pentru a ne face treaba, în ciuda tehnologiilor de ultimă oră disponibile în industrie”, afirmă Gehrig Schultz, cu această ocazie, comparând simbolic potenţialul de resurse naturale al României cu un “magazin de dulciuri” plin care însă necesită aprobare din partea “mamei”.

Domnul Schultz şi-a argumentat punctul de vedere enumerând câteva impedimente precum procesul de obţinere a autorizaţiilor guvernamentale, cerinţele Uniunii Europene, dar şi reglementările locale. Un impediment recent, despre care a spus că este pertinent, îl reprezintă reglementarea legată de „depistarea şi urmărirea” explozibililor industriali. Obţinerea accesului în teren, explică el, a devenit, de asemenea, un proces mult mai complex.

România se află acum în fața unor decizii majore de politică energetică: piața de energie trebuie să devină transparentă și competitivă, iar maximizarea potențialului de energii regenerabile cere un cadru legislativ și fiscal care să favorizeze investițiile private. Ca o realitate, mediul industrial s-a schimbat, făcând dificilă realizarea măsurătorilor, forarea şi efectuarea proiectelor.

Gehrig Schultz a comentat în cadrul conferinţei acest fapt, apelând la o anecdotă:

„Când am ajuns în România, după ce încheiam un contract de achiziţie de date geofizice, puteam începe lucrările în teren 2-3 săptămâni mai târziu; acum, în cazul anumitor proiecte, termenul este de 180 de zile, iar în anumite zone de conflict durează aproape 240 de zile.”

Activiştii din România raspândesc teama printre localnici, spunând că pamântul lor va fi otrăvit, apele vor fi contaminate, culturile vor ramâne în paragină.

Mulți instigatori și-au creat o rutină din a protesta și participă la orice manifestație, indiferent dacă scopul acesteia are cu adevărat un suport legal, în timp ce alții se folosesc de adunarea maselor pentru a-și urmări propriile interese. Spre exemplu, la nivel naţional, foarte multe proteste sunt organizate fără ca oamenii să înțeleagă cu adevărat care este substratul acțiunii, fiind chemați prin fluturași anonimi și primind mesaje care atacă nevoile lor primare și provoacă panică.

„Există multă teamă, şi această teamă este creată de oamenii care au anumite scopuri. Am avut discuţii cu anumite persone care spun: ei bine, ne opunem achiziţiei de date geofizice deoarece, dacă nu realizaţi acest proces, atunci nimeni nu va fora o sondă şi dacă nimeni nu forează sonde, va fi nevoie de energie din altă parte, aşadar veţi construi o moară de vânt, un panou solar sau altceva. Deci este foarte clar planul anti-hidrocarburi”, susţine Gehrig Schultz.

E clar că în jurul oricărui protest se creează multe zvonuri și este foarte multă informație nefondată, care reprezintă o capcană ce automat conduce la o opinie greșită despre problema respectivă. În decursul acestor mișcări apar diverși influențatori care, nefiind specialiști în domeniile împotriva cărora scandează, furnizează informații neadevărate, fabricate din frânturi de conversații purtate cu alți protestatari.

Între timp, autorizaţiile de acces în teren reprezintă un blocaj suplimentar în România, din cauza hârtiilor cadastrale pe care nu te poţi baza, ce pun sub semnul întrebării proprietarul terenului. De asemenea, se pot ivi conflicte legale între proprietarul terenului şi titularul de acord.

Oamenii vor, însă, să-şi dezvolte comunităţile în care trăiesc. În vreme ce şcolile din România, fără apă curentă, sunt obligate să se închidă, Dl. Schultz a declarat că firmele petroliere forează puţuri pentru a-i ajuta să le menţină deschise. “Putem da o mâna de ajutor”, a remarcat acesta, completând că localnicii pot lucra în echipele de achiziţie de date geofizice, dar că este nevoie de un nivel de calificare crescut pentru a urma lanţul de valori din industrie.

„Dacă putem, ca industrie, să lucrăm cu comunităţile, să le ajutăm să fie mai puternice, să aibă beneficii... vom câştigă bătălia în final. Trebuie să fim prezenţi şi să ne integrăm”, a afirmat Gehrig Schultz, „să construim o relaţie bazată pe încredere pe parcursul dezvoltării pe termen lung a terenului petrolier”.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta