Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 03 Decembrie, 2022
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Securitatea națională și provocarile globalizării

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 19 Ianuarie, 2015 | Nr. accesari stire 2594 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Securitatea națională și provocarile globalizării

Asistăm cu toţii, mai mult sau mai puţin pasiv, la una dintre cele mai mari provocări pe care fenomenul globalizării ne-o oferă, anume terorismul. Una dintre componentele acestuia este reprezentată de agresiunea informatică, sau, altfel spus, de terorismul cibernetic. Cunoaştem de asemenea că terorismul cibernetic nu vizează doar instituţii publice, guvernamentale, naţionale şi internaţionale, ci şi organizaţii private, firme, companii, ONG-uri etc. Recentele atentate teroriste de la Paris, dar şi celelalte tentative dejucate de autorităţi în Belgia, Germania şi alte ţări, arată dimensiunea acestui tip de agresiune, revelându-ne totodată că statele trebuie să - şi redimensioneze fundamental mecanismele de protejare a securităţii.

     Într-o societate globală  devine tot mai clar că noţiunea de securitatea naţională trebuie să încorporeze şi componenta securităţii cibernetice. În cazul României, prin angajamentele asumate la nivelul alianţelor din care ţara noastră face parte, NATO şi UE, instituţia desemnată ca autoritate naţională în domeniul cyberintelligence este Serviciul Român de Informaţii. Trebuie subliniat că României i s-a recunoscut, la ultimul summit NATO, desfăşurat în Ţara Galilor, în septembrie 2014, contribuţia importantă pe palierul asigurării securităţii cibernetice, la nivelul Alianţei Nord Atlantice,  iar SRI a fost desemnat drept autoritate publică a statului român responsabilă cu gestionarea şi implementarea proiectului Fondului NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice.

    În comunicatul SRI, din 18 ianuarie 2015, se precizează că în contextul dinamicii evoluţiei tehnologice, România trebuie să –şi actualizeze cadrul legislativ. S-a discutat în ultimele zile în presa românească despre aşa –numita ,, lege Big- Brother”, susţinându-se  că aceasta ar leza drepturile şi libertăţile democratice, dreptul la viaţă privată, intimitate etc. Din această perspectivă, precizarea făcută de SRI, conform căreia ,, accesul autorităţilor competente la un anume echipament IT- computer, tabletă, smartphone -, respectiv la datele cu caracter privat stocate pe acestea, care presupune restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale, se poate realiza exclusiv în baza unei autorizaţii eliberate de judecător”, este una oportună.

   Recentele evenimente nefericite din Franţa au deschis o amplă dezbatere, la nivelul întregii comunităţi europene, referitoare la necesitatea creşterii prerogativelor serviciilor de informaţii. Însă ceea ce credem că este cu adevărat important, în noul context, reprezintă înţelegerea faptului că în societăţile democratice beneficiarul ultim al măsurilor de securitate este cetăţeanul, iar  în noua paradigmă de securitate acesta trebuie să fie tot mai bine informat şi mai responsabil. 

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
ACUMA LA TV 11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta