Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 07 Decembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Repere templiere în Transilvania

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 22 Ianuarie, 2015 | Nr. accesari stire 5798 ori | Comentarii stire 1 comentarii

Repere templiere în Transilvania

     Graţie unor cercetători ai istoriei medievale, s-a putut reconstitui în linii generale traseul unor ordine de tip iniţiatic în spaţiul românesc. Ne referim, în principal, la Ordinul Sfântului Gheorghe, înfiinţat de regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, din care au făcut parte şi mari nobili transilvăneni. Un alt ordin, poate mult mai fascinant şi peste secole, a fost Ordinul Dragonului, înfiinţat în 1408, de către Sigismund de Luxemburg. Pe lângă demnitari ardeleni, în ordin au fost primiţi şi reprezentanţi ai unor familii princiare din Serbia şi Tara Românească - principele Vlad ,, Dracul”. Ceea ce interesează, din perspectiva surprinderii unui filon iniţiatic în spaţiul amintit, constă tocmai în simbolul acestui ordin, ,, Dragonul Ouroboros”- şarpele care îşi înghite coada, simbol ancestral al eternei transformări şi transfigurări.  Aşa cum arată specialişti în domeniul istoriei Transilvaniei, acest simbol a fost asimilat puterii princiare transilvănene, regăsindu-se până târziu, în zorii modernităţii, în blazoanele nobilimii Principatului, perpetuând, cel mai probabil, o tradiţie esoterică profundă.

   Dacă ştiam câte ceva despre prezenţa şi rolul jucat de Ordinul Cavalerilor Ioaniţi în spaţiul românesc – a se vedea cunoscuta Diplomă a acestora din 1247 şi rolul ei ca izvor istoric pentru întemeierea Ţării Româneşti -, precum şi despre scurtul episod teuton din Ţara Bârsei, din secolul 13, nu acelaşi lucru  puteam spune până nu demult despre eventualitatea prezenţei în spaţiul românesc din perioada medievală a Ordinului Templier.

    Cercetări recente ale unor inimoşi şi pasionaţi istorici ai fenomenului cavaleresc medieval au scos la suprafaţă aspecte extrem de interesante legate de prezenţa acestui puternic şi controversat Ordin în Transilvania. Dacă existenţa unei comanderii templiere în zona auriferă a Munţilor Abrudului se putea intui, mergându-se pe o logică de sorginte pragmatică - templierii erau cunoscuţi ca fiind depozitarii unor importante tezaure aurifere, iar din această perspectivă Transilvania nu le putea fi indiferentă - , poate nu ne-am fi aşteptat să asistăm la identificarea unor comanderii templiere în mediul urban din Transilvania.

    Descoperirile şi descifrările realizate de către cercetătorul Ovidiu Dan în oraşul transilvănean Dumbrăveni, sunt menite să evidenţieze nu doar existenţa uneia sau mai multor comanderii templiere în oraşele ardelene, ci şi – lucru extrem de interesant -, o anumită filiaţie între Ordinul Templier – Ordinul Crucii cu Trandafir şi Masoneria speculativă.  Ceea ce au încercat unii cercetători occidentali ai fenomenului iniţiatic să demonstreze,- continuitatea dintre templieri, rozacrucieni şi masonerie, se poate identifica în mod explicit în spaţiul transilvănean.  Astfel, în Biserica Sfânta Margareta din Mediaş, construită în anul 1488, Ovidiu Dan a descoperit, încifrată în picturile de pe altar, celebra deviză  templieră :,, Non Nobis Domine, Non Nobis, Sed Nomine Tua Gloriam”. În Evul Mediu templierii o inscripţionau pe frontispiciile comanderiilor ordinului lor.  O astfel de inscripţie a fost găsită, de acelaşi cercetător, şi pe o clădire veche în localitatea Dumbrăveni.

    Dar, poate şi mai fascinantă este descoperirea realizată de istoricul menţionat, în Catedrala Armeano - Catolică din Dumbrăveni. Statuetele de pe frontonul acesteia au clare semnificaţii masonice, putându-se descifra simbolistică aferentă gradelor al patrulea şi al şaptelea, respectiv cel de ,, Maestru Secret” şi cel de ,, Conducător şi Judecător” .  Dincolo de aceste simboluri, ceea ce este fascinant reprezintă prezenţa unei inimi în această biserică - inima preotului paroh care a decedat în anul 1909. De aici se desprind o sumedenie de întrebări şi tot atâtea variante de răspuns. Interpretarea cea mai plauzibilă duce la ideea că preotul respectiv a fost membru în masonerie şi a solicitat ca după moarte să i se păstreze inima în catedrală. Interpretarea are ca argument existenţa în ritualurile masonice a unui jurământ, de inspiraţie templieră:,, să-mi fie smulsă inima din piept”. De aici şi până la a afirma că la vremea respectivă, începutul secolului 20, exista în Transilvania un Rit Scoţian Antic şi Acceptat, nu este decât un pas.

   Iată că atunci când se vorbeşte despre racordarea spaţiului românesc la curentele iniţiatice occidentale, putem afirma , în lumina recentelor descoperiri- poate vor urma şi altele-, că  am avut în Transilvania şi o prezenţă templieră consistentă, mai ales prin realizările de ordin simbolic pe care le-a lăsat moştenire ordinelor care au urmat, Rozicrucienii şi Masoneria.

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
fr. Barnart a postat: Sambata, 18 Iulie, 2015, 21:29 urmatorul comentariu:
Aşa cum reiese din documentele în timpul regilor Ungariei Bela al III-lea (1172-1196), Emeric I (1196-1204) şi Andrei al II-lea (1205-1235) cele două ordine se consolidează nu numai în Ungaria şi Croaţia, ci şi în zona Bihorului, respectiv a Oradei. Prin mărturiile scrise, se poate demonstra că demnitari din comitatele Bihorene şi din Oradea, sunt la curent cu activităţile dersfăşurate de cavalerii templieri precum şi a călugărilor cistercieni din mănăstirile regatului. În acleşi timp, aceşti demnitari certifică prin semnatură şi sigiliu ca fiind martorii unor danii, litigii, stări de fapt, legate de templieri şi de călugării cistercieni (ex. Adrian- episcopul Transilvaniei, Micha – comite de bihor, episcopii de Oradea Simion şi Benedict, Wilhelm – episcopul Transilvaniei, Ştefan – comite de Bihor, etc. ). 1217 Andrei al doilea trimite pentru negocierea cedarii cetatii Zara, pe marele maestru al Ungariei POntius de Cruce si pe prepozitul Alexandru al Transilvaniei sa poarte discutii cu Dogele Venetiei in vederea incheierii unui acord si pentru a sprijini cruciada a Va. 1219, Andrei al II -lea, pentru a răsplăti serviciile ce i-au fost făcute cu prilejul cruciadei din răsărit (cruciada a V a),de catre Pontius de Cruce, magistrul ordinului Templierilor din Ungaria şi Slavonia, şi pentru serviciile prestate reginei Iolanta, dăruieşte ordinului cavalerilor Templieri o moşie din Croaţia. În lista demnitarilor care întăresc donaţia, regăsim pe Wilhelm- episcop al Transilvaniei, şi Micha- comite de Bihor. Intrebare De ce regii Ungariei solicita sprijinul Demnitarilor din Transilvania respectiv din Bihor, pentru a face danii cavalerilor templieri in zona cetatilor ZADAR, KLISS, Split (Spalato), situate pe coasta Dalmatiei.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta