Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 02 Februarie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Imperfectiunea, secretul viorilor Stradivarius?

Categorie stire Generale | Autor stire Lit | Data publicare Luni, 03 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1217 ori | Comentarii stire 0 comentarii

 Imperfectiunea, secretul viorilor Stradivarius?

Secretul sunetului unic emis de viorile maestrilor lutieri Antonio Stradivari si Giovanni Battista Guadagnini ar putea consta in mici imperfectiuni ale instrumentelor, porivit unui studiu realizat la nivel microscopic.


Viorile confectionate in Italia, in secolele al 17-lea si al 18-lea, in atelierele lui Antonio Stradivari si Giovanni Battista Guadagnini, produc un sunet deosebit de armonios, neegalat pana astazi. Vandute cu milioane de dolari si folosite de cei mai mari violonisti ai lumii, acestea atrag atentia oamenilor de stiinta, care incearca sa le descopere secretul, potrivit The Telegraph.


Din cadrul teoriilor, care se multiplica de la an la an, pana acum doua au ramas in picioare: una sustine calitatea densa a lemnului folosit in acea perioada, iar cealalta se bazeaza pe utilizarea unor substante chimice speciale impotriva cariilor, care ar fi facut lemnul foarte uniform, prin umplerea tuturor porilor.


Recent, Franco Zanini, un fizician din Trieste, Italia, a examinat amanuntit, la nivel microscopic, o vioara Guadagnini din 1753, evaluata la 1 milion de lire sterline, comparand-o cu alte viori obisnuite. Fizicianul sustine ca o serie de imperfectiuni, imposibil de observat cu ochiul liber, conduc la obtinerea sunetului exceptional.


"Am observat ca existau o multime de asimetrii in cadrul partilor componente. In principiu, nu trebuia ca ele sa existe acolo, insa este posibil ca aceste "imperfectiuni" sa fie facute special pentru a elimina sunetul dezagreabil produs de instrumentele simetrice", a concluzionat cercetatotul, referindu-se la vioara Guadagnini examinata.


Fizicianul considera ca, aceste mici asimetrii, imposibil de "a fi obtinute pe calculator", se datoreaza talentului maiestrilor italieni si experientei dobandite prin incercari repetate.


Pentru a-si confirma teoria, Franco Zanini are nevoie si de examinarea unor viori Stradivarius. In timpul studiului, este necesara crearea unor conditii speciale, pentru a nu se compromite calitatea instrumentelor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta